harta rusiaUniunea Europeană a adoptat în mod oficial pachetul sectorial de sancțiuni economice împotriva Rusiei. Decizia restricționează accesul la piețele de capital ale  instituțiilor financiare de stat din Rusia,” introduce embargou asupra comerțului cu arme și interzice exportul către Moscova de produse cu dublă utilizare, destinate  sectorului militar. Rusia, de asemenea, va avea acces limitat la tehnologii sensibile, în special cele din industria petrolieră.

Noile sancțiuni vor intra în vigoare imediat după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, pe 31 iulie.

Efectul sanţiunilor va fi dezastruos pentru economia Rusiei. Aceasta deja suferă: Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a refuzat recent să finanțeze proiectele din Rusia, ceea ce înseamnă stoparea unor invesţii de aproximativ 23 de miliarde de euro anual.

Situatia este agravata de ieșirile de capital din Rusia, care în prima jumătate a anului au totalizat 74.6 miliarde de dolari.

Autoritățile ruse au crezut europenii nu vor risca să adopte sancțiuni sectoriale, de frica unui efect de bumerang.

Dar presiunea opiniei publice asupra politicienilor europeni şi americani a fost mai mare decât interesul economic.

Sancțiunile pot strangula financiar Rusia

Editorialistul Financial Times, Wolfgang Myunhau, este de părere că în ceea ce priveşte călcâiul lui Ahile, acesta este la Putin de origine financiară„.

În acest sector sancțiunile vor fi foarte dureroase.

sanctiuniRusia, care are rezerve valutare de 500 de miliarde de dolari, deține o parte semnificativă a acestora sub forma unor titluri de valoare. Moscova nu își va putea finanţa economia cu bani din rezervă fără a-i trece prin sistemele de plăți americane sau europene.

În cazuri extreme, proprietatea Băncii Centrale a Rusieo poate fi înghețată, iar restul economiei să fie izolat de piața de capital. În acest caz, Rusia ar putea colapsa în câteva săptămâni.

Cine va suferi mai mult

Ce folos este substitui importuri, pentru ca India și China nu au tehnologii avansate, acestea sunt în Occident sau în țări sub influența occidentală, cum ar fi Israel sau Singapore,” declară Directorul Centrului pentru Analiză şi Strategii în Tehnologii, Ruslan Pukhov.

Cele mai afectate vor fi Gazprom” și Rosneft”, care au nevoie de tehnologie occidentală mai ales pentru explorarea şi exploatarea ţiţeiului din zona arctică. Şi proiectele de exploatare a șisturilor bituminoase sunt în pericol. Producția totală de petrol ar putea scădea în Rusia cu 5-10%, a calculat directorul executiv al fondului Skolkovo”, Nikolay Grachev.

sanctiuni petrolPotrivit Ministerului Industriei și Energiei din Rusia, 25% din echipamentul folosit în industria de petrol și gaze este achiziționat din străinătate.

Comisia Europeană, potrivit Financial Times, poate limita sau  interzice exportul de „tehnologii critice„. Conform estimărilor FT, producători și furnizori europeni vor pierde în urma sancţiunilor nu mai mult de 150 de milioane de euro pe an. Rusia va simți efectele negative ale sancțiunilor după câțiva ani.

Totodată, materialele publicate marţi de către Consiliul UE, nu precizeată care bănci rusești intră sub incidența restricțiilor privind accesul la capitalul european. Ziarul The Wall Street Journal a prognozat, luni, că ar fi vorba despre VTB și Sberbank”.

Directorul Institutului de Analiză Strategică FBK, Igor Nikolaev spune că „limitarea accesului băncilor de stat la resurse de creditare ieftine va lovi substanțial și dureros economia rusă„:

Noi oricum nu avem bani pentru investiții în active fixe, iar acum creditarea economiei se va contracta şi mai mult .

Autoritățile ruse speră ca în cursul negocierilor de la cel mai înalt nivel să atenueze sancțiunile sectoriale, susţine Kommersant”, citând surse diplomatice. Moscova se bazează în primul rând pe sprijinul unor țări din UE care ar dori să evite pierderile substanțiale din urma reducerii cooperării cu Rusia.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top