Janna NemtovaÎn ajunul Zilei Internaționale a Femeii, revista germană Der Spiegel a publicat un articol despre trei opozante din Rusia  – Janna, fiica ucisului in urma cu un an lider al opoziției, Boris Nemțov,  fiica fostului primar al Sankt-Petersburg și „părintele politic” al președintelui Putin – Ksenia Sobciak si fiica premierului reformator în timpul președinției lui Boris Elțîn – Maria Gaidar.

„Toate cele trei femei sunt unite de un singur lucru: părinții lor erau politicieni de rang înalt în tânăra democrație rusă – scrie revista. Fetele au crescut cu sentimentul că în țara se va instaura democrația și statul de drept și la început au avut speranța în Vladimir Putin. Dar acum ele il considera gropar al democrației și a libertăților civile”. Mai mult decât atât, niciuna dintre femei, dintre care doua – fata lui Nemtov si a lui Egor Gaidar – au plecat în străinătate, nu cred că vor fi capabile să realizeze idealurile părinților lor în viitorul apropiat.

Maria Gaidar

Maria Gaidar

„Personal, eu nu nutresc ură fata de Putin, deși în timpul președinției sale tatăl meu a fost ucis” – spune Janna Nemțova, care, în 2009, a apreciat in revista Elle ca Putin este „un politician cu un caracter puternic și neobișnuit, care a făcut multe pentru economie” . Dar acum Nemțova are o concluzie diferita: „Președintele Putin a modelat toate mass-media dupa gustul sau. El a oferit banii publici noilor oligarhi corupti, care sunt apropiatii sai. Economia rusă continuă să se deterioreze, inclusiv din cauza politicilor Kremlinului. Multe dintre capetele stralucite ale Rusiei părăsesc țara. Sunt oamenii de care țara are nevoie mai mult ca niciodata. In viitorul apropiat Nemțova, care acum lucrează la Koln, la Deutsche Welle, intenționează să infiinteze o fundatie in memoria lui Boris Nemțov, care se va numi „Pentru libertate”. Janna spune ca se va intoarce in Rusia numai atunci când acesata „va deveni un stat guvernat de lege”.

În mod similar la intrebarea pusa raspunde și Maria Gaidar, care, din luna iulie 2015, lucreaza in echipa guvernatorului regiunii Odesa – Mihail Saakașvili. „Numirea sa in echipa a avut ca scop iritarea maxim posibilă a Kremlinului: copilul unei familii remarcabile de intelectuali a luat partea revoluției de pe Maidan și lucreaza pentru dușmanii Rusiei”.

sobciakMass-media din Moscova a spus cu furie despre Maria Gaidar ca este „trădătoare de patrie”, iar scriitorul Eduard Limonov chiar a cerut executarea intregii familii Gaidar.

„Familia mea este obisnuita cu astfel de atacuri”, – spune Maria Gaidar. Pentru mulți ruși, numele tatălui ei, cel care a condus reformele economice, încă mai  provoacă ură. Acum Gaidar „vrea să arate pe exemplul Ucrainei ca pe ruinele fostei Uniuni Sovietice pot apărea democrația și economia de piață”.

Înainte ca Maria Gaidar sa plece la Odesa, tot acolo a venit, dar apoi a revenit in tara, un alt simbol al mișcării anti-Putin, jurnalista și fiica fostului primar al Sankt-Petersburgului – Ksenia Sobciak. La fel ca și Nemțova, Sobciak l-a criticat extrem de aspru pe Putin dupa asasinarea lui Boris Nemțov.

„Desigur, Putin care a dat ordinul (de a-l ucide pe Nemțov), nu există, dar există Putin care a creat o masinarie infernala asupra careia a pierdut controlul” – este convinsa Sobciak.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Cele trei rusoaice care au avut curajul să-l înfrunte pe Putin

 1. unul spune:

  Nada Sou Nu cred ca te intereseaza pe tine ce o sa se intample cu Romania , vezi-ti de Rusia ta , pe care nu SUA ci criminalul Putin o s-o termine .

 2. yehudy spune:

  dezintegrarea teritoriala a rusiei se va produce in 2017, urmare a politicii maretului putin 🙂
  putin va intra in istorie ca cel care a determinat dezintegrarea rusiei 🙂
  draga ivan, putin este un personaj tragic: in 2017 serviciile secrete vor confisca averea familiei putin care va disparea subit 🙂
  aoi rusia se va dezintegra 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top