Muzeul ”Cenrul Elțin“ din Ekaterinburg și-a cerut scuze în fața muzeelor din Europa pentru declarația celebrului regizor rus Nikita Mihalkov, care a comparat premiile Kenneth Hudson în domeniul muzeografiei cu cele acordate de Germania hitleristă.

Muzeul lui Boris Elțin a fost premiat la concursul european de muzee, fapt care l-a nemulțumit pe Mihalkov.

În direct pe postul de radio „Govorit Moskva“, regizorul rus a declarat că atribuirea premiului Kenneth Hudson muzeului ”Centrul Elțin” confirmă declarațiile sale anterioare.

„Nu poate fi o mai bună confirmare a afirmațiilor mele anterioare. Nu sunt deloc surprins de faptul că “Centrul Elțin” a câștigat premiul Kenneth Hudson. Nu sunt surprins și reacționez la această știre în același mod dacă aș fi aflat că un cetățean al Uniunii Sovietice, un oarecare Koțiubailo, devenit ”polițai”, a primit crucea de fier a Wehrmacht-ului“, – a declarat președintele Uniunii Cineaștilor din Rusia.

”Elțîn Center“ a declarat că își cere scuze în fața ”colegilor europeni care au fost insultati și umiliti în mod public de o persoana cu pașaport rusesc“. Potrivit declaratiei oficiale a muzeului, Mihalkov a insultat nu numai „Centrul Elțîn“, dar și „zeci de alte muzee europene excelente, care în ultimii patruzeci de ani au câștigat în această competiție“.

În 2017, premiile Kenneth Hudson au fost acordate Muzeului Etnografic din Geneva, Muzeului de Istorie al orașului Leiria (Portugalia), Centrului Memorial al comerțului cu sclavi și sclaviei din Guadelupa și altora.

”Cum poți compara aceste premii cu crucea de fier acordata de forțele armate ale Germaniei naziste?“ – se întreaba ”Elțîn Center“.

Duminica, 7 mai, muzeul lui Boris Elțin a obtinut cea mai ravnita distinctie în una dintre cele trei sectiuni principale ale premiului ”Muzeul European al anului“. ”Elțîn Center“ este primul muzeu din Rusia care a primit acest premiu, instituit în 1977.

Pe 9 decembrie 2016, la audierile în Consiliul Federației, Nikita Mihalkov a criticat „Elțîn Center“, despre care a spus ca ”injecteaza in fiecare zi distrugerea conștiinței naționale a poporului rus“. El a declarat despre necesitatea de a „separa graul de neghina” si sa se uite la centru prin ”ochii oamenilor care nu doresc să denigreze numele lui Boris Elțin”, dar, în același timp, sa nu fie de acord cu ”interpretarea părtinitoare și ideologică a istoriei noastre“.

Cuvintele lui Mihalkov au înfuriat-o pe văduva lui Boris Elțîna, Naina Elțîna, care a spus ca afirmatia regizorului este „falsa“ și nu are nicio legătură cu „Elțîn Center“ sau activitățile sale. Ea a subliniat de asemenea că declarația a fost facuta de o persoana care nu a vizitat niciodată muzeul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

7 Responses to ”Centrul Elțîn“ și-a cerut scuze în fața muzeelor europene pentru declarația cunoscutului regizor Nikita Mihalkov

  1. bogdan spune:

    Inca un erou al URSS ce a fost un mare regizor de filme propagandiste sovietice care da cu bata n balta ! Odata cu inaintarea in varsta unii devin mai intelepti iar altii dau in mintea copiilor ! Este evident in ce grupa se incadreaza Mihalkov Nikita…

  2. Toni spune:

    Pai si unde e Putler in povestea asta? Ca fara finalul clasic ca el e de vina n-ai facut nimic, Oleg.
    Trebuia sa scrii ca Putler e de vina.
    Ce o sa zica Patapievici?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top