Europenii se așteaptă ca SUA să folosească forța militară pentru a proteja aliatul NATO în eventualitatea unui atac din partea Rusiei, dar sprijină mai puțin ideea folosirii forțelor armate ale propriei țări în același scop, releva rezultatele studiului realizat de Pew Research Center.

Una din prevederile centrale ale Tratatului Constitutiv al NATO este articolul 5, care obligă statele membre să se apere reciproc în cazul unui atac.

Un studiu realizat de Pew în 2017 a arătat că locuitorii din multe țări NATO consideră că SUA vor veni în ajutorul unui membru al Alianței dacă acesta este implicat într-un conflict militar grav cu Rusia. Însă atunci când au fost întrebați despre apărarea aliatului de către armata propriei țări, respondenții, de regulă, au susținut mai puțin ideea intervenției militare.

În Grecia, de exemplu, 62% din respondenti susțin că SUA vor folosi forța militară pentru a proteja aliatul NATO împotriva unei invazii rusești, dar numai 25% au spus că armata elena ar trebui să apere acelasi aliat care este atacat de Rusia.

Doar în Ungaria, Olanda și Polonia (dintre țările in care a avut loc sondajul) un procent aproximativ egal de persoane au afirmat că armata țării lor ar trebui să intervină împotriva atacului Rusiei împreuna cu armata americană.

În Franța și Canada majoritatea s-a exprimat în favoarea trimiterii armetei naționale în ajutorul aliatului în caz de agresiunea ruseasca.

O alta intrebare a Pew viza perceptia NATO in randul cetatenilor.

Astfel, aproximativ șase din zece americani (62%) s-au exprimat pozitiv despre NATO. În schimb, grecii și turcii au o opinie mai mult negativă despre Alianță.

NATO este perceput cel mai bine în Olanda și Polonia, unde aproximativ opt din zece respondenți (79%) au declarat că au o părere pozitiva despre Alianta.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Cercetare: Ce țări NATO sunt dispuse să lupte pentru un aliat atacat de Rusia?

  1. bogdan spune:

    Ca deobicei Grecii sunt principalele c u r v e….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top