steag LetoniaComisia din Letonia înfiinţată cu scopul calcularii prejudiciului cauzat de ocupatia sovietica, sustine ca valoarea acestuia este de 300 miliarde de euro.

Într-un interviu pentru Baltkom, presedintele Comisiei, Ruta Pazdera, a declarat ca suma de 185 de miliarde de euro, anunţată anterior, se refera doar la daunele economice.

Pazdera a explicat că pagube a suferit nu doar economia, ci și mediul și latura demografica. Dupa restaurarea independenței, țara a continuat să suporte pierderi uriașe şi „aşa se compune suma de 300 de miliarde” – a adăugat ea.

„Faptul că mulți dintre letoni au plecat, iar pensionarii au pensii mai mici decât în alte țări – este tot o consecința a ocupației, iar oamenii  trebuie să știe acest lucru”, – a spus șefa Comisiei.

În același timp, ea a recunoscut faptul că estimările pagubelor „produse de ocupatia sovietica” se fac pentru „uz propriu” şi Letonia nu va trimite niciodata factura Moscovei: „Dacă vom cere de la  Rusia despăgubiri în valoare de 300 de miliarde de euro, alte tari ne vor urma exemplul si rusii pur și simplu vor da faliment. Dar, pe baza acestor calcule, putem cere o compensație simbolică, un euro, de exemplu. Important este ca Rusia sa-si faca ordine în istoria sa, sa recunoasca faptele comise în istoria sa. Daca o va face, acest lucru o va ajuta sa-si construasca democratia, sa-si poata cere scuze, și sa putem coexista in pace şi prietenie, ca niste țări vecine. Nu ne așteptăm ca Rusia sa achite această sumă. Noi am calculat, îi lasam pe politicieni să ia decizii”, – a explicat Pazdera.

Întrebata daca acete pretentii financiare nu vor tensiona si mai mult relațiile dintre Rusia și Letonia, Pazdera a declarat: „Este vorba despre fapte care nu pot fi trecute cu vederea. Conflictul cu Rusia a fost si cred ca va exista întotdeauna. Rusii au ambiții mari şi ei nu se schimbă”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top