Este evident că Rusia intenționează să construiască un super-portavion pentru a contesta statutul de putere mondială al SUA, scrie Newsweek. Cu toate acestea, daca politica externă a Rusiei rămâne neschimbata, banii pentru acest proiect vor fi o alta risipa de bani, considera publicatia.
Flota de portavioane este unul dintre principalele instrumente de proiectare a puterii SUA în lume. În prezent, americanii au 11 portavioane, iar la bordul fiecaruia pot fi găzduite peste 70 de aeronave. Portavioanele au participat la aproape toate conflictele armate ale SUA începand cu cel de-al Doilea război mondial și s-au dovedit a fi arme strategice.
În timpul Războiului Rece, URSS a avut o flotă de portavioane. Însa, in prezent, Rusia mai are doar unul singur – Admiral Kuznetov- toate celelalte fiind vandute.
Moscova s-a apucat de cativa ani de modernizarea fortelor sale armate, iar in acest sens, constructia propriilor portavioane nu surprinde pe nimeni. Centrul de Cercetare si Proiectare Krîlov din Rusia a inceput lucrul la un portavion care va transporta mai mult de 100 de aeronave, dubland capacitatea actuala a navei Admiral Kuznețov.
Întrebarea care se pune insa este „merita acest proiect efortul investitional”?
În momentul de față Rusia nu are nevoie de portavioane, deoarece politica sa externă are drept scop rezolvarea unor probleme regionale, spune Newsweek.
Invaziile militare ale Rusiei au fost întotdeauna condiționate de interesele sale regionale, inclusiv „invazia în Ucraina în 2014 și în Georgia în 2008”, afirna publicatia. Pentru a schimba situația și să devină o putere cu adevărat globală, Rusia ar trebui să dezvolte o strategie investitionala care sa eclipseze costul cu super-portavionul.
Mai mult decât atât, pentru ca portavionul sa fie în măsură să își îndeplinească sarcinile, el trebuie să aibă acces la porturi și baze navale din țări străine, unde ar putea să realimenteze și să se aprovizioneze, subliniază publicația. Problema constă în faptul că principalele bazele militare ruse sunt, de asemenea, situate în regiunea sa.
Rusia are o singura bază militară situată în afara sferei sale de influență regională – baza navală din Tartus (Siria). Războiul din Siria a pus în pericol siguranța acestei bazei, iar capacitatea sa este limitată, deoarece din 2013 Rusia a retrasa o parte semnificativă a personalului.
Moscova a încercat să rezolve această problemă și a început discutii de relativ succes cu Algeria, Cuba, Cipru, Nicaragua, Seychelles, Singapore, Venezuela și Vietnam, pentru a avea acces la bazele lor navale. Dar aceste baze vor necesita investiții semnificative pentru a putea fi folosite ca puncte de stationare a portavioanelor.
Cu noul său portavion Rusia speră să conteste cu succes ordinea mondiala dominată de Statele Unite. În același timp, politica externă a Rusiei nu a oferit încă o alternativă la ordinea mondială de după prăbușirea Uniunii Sovietice.
Prin sprijinirea regimului Bashar al-Assad în Siria și a interventiei militare din Ucraina, Rusia a arătat că interpreteaza dreptul internațional dupa situație. Acest fapt a cauzat daune grave reputației Rusiei atat în sfera sa de influență cat și în afara ei.
Dacp Rusia nu începe să investească serios în instituții multilaterale precum ONU sau crea unor instituții concurente alternative, este puțin probabil să aibă vreo contribuție la noua ordine mondială.
Iar fără politică externă adecvată și sprijin din partea guvernelor străine, construirea unui super-portavion este comparabilă cu situatia unui jucator la cazino, care cumpara un jeton în valoare de câteva miliarde de dolari, dar refuza sa joace cu acesta, subliniază publicatia.
Şi totusi, daca Rusia va insista să construiască super-portavionul sau, va fi nevoita ulterior să cheltuiasca foarte multi bani pentru modernizarea Marinei ruse și a politicii externe, de dragul unei nave care nu are nicio valoare strategică pentru tara, conchide Newsweek.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Mda…
Rusnaci borâți!!!:)