Ce sarcini geostrategice poate rezolva „aliatul strategic“ al Rusiei prin desfasurarea de arme nucleare in apropiere de frontierele rusești și concentrarea puterii sale militare de atac exlusiv pe direcția rusă? – se intreaba publicatia Radio Liberty, intr-o analiza despre actuala doctrina militara a Chinei si revendicarile teritoriale chineze la adresa Rusiei.

În ianuarie 2017, agențiile de presă ruse au anunțat că China ar putea desfasura cele mai noi și avansate rachete balistice intercontinentale „DF-41“ (Dongfeng-41) în apropierea granițelor Rusiei – în provincia nord-estica Heilongjiang.

Curând a aparut și vestea că la granițele rusești a fost transferata una dintre brigăzile de rachete înarmate cu aceste DF-41.

O racheta DF-41 are raza de actiune de 10-15 mii de kilometri, fiind capabila sa transporte 10-12 focoase nucleare cu ”momeli” pentru a contracara sistemul de apărare antirachetă.

„Gradul ridicat de încredere“

Desigur, pe teritoriul său, China are dreptul sa desfasoare orice, oriunde. Cu toate acestea, nu poti fi mulțumit atunci când un vecin desfășoara rachete balistice nucleare chiar langa granita ta, indiferent de intențiile declarate în acest sens. Este suficient să ne amintim răspunsul taios al SUA la plasarea de rachete sovietice în Cuba, în 1962 – incident care aproape a dus la un nou război mondial. Nu mai puțin violent a reacționat Moscova la începutul anilor 1980, cand Statele Unite au început să desfasoare în Europa rachete de croazieră cu rază medie de actiune „Pershing-2“.

Scandalul care parea sa se declanseze in presa rusa a fost musamalizat foarte repede: a doua zi niciun ziar din Rusia nu a mai continuat sa dezbata riscurile rachetelor chineze de la granita. În schimb, au aparut multe comentarii, surprinzător de unanime, despre faptul ca rachete chineze de la granița cu Rusia nu sunt periculoase, nu reprezintă o amenințare și nu vizează Rusia. La urma urmei, daca China ar fi planificat să atace Rusia, desfasura DF-41 în regiunea Autonoma Xinjiang-Uigura, nu la granița de nord-est cu Rusia. Potrivit comentatorilor ruși, în acest fel China „rezolva problema unei țintiri garantate și reduce traiectoria de zbor pana la tinta“, încercând să-și asigure cea mai avantajoasa pozitie de tragere asupra Statelor Unite ale Americii, ocolind astfel zonele de apărare antirachetă.

Șeful Comitetului Dumei de Stat din Rusia, Vladimir Gutenev, a mers mai departe și a spus că desfășurarea de rachete strategice în apropierea frontierelor ruse „indică un grad ridicat de încredere între cele două țări“.

La rândul sau, Vladimir Jabbarov, fost ofiter KGB si general FSB, astăzi prim-vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri internaționale al Consiliului Federației (Senatul Rusiei), a declarat ca este normal ca rachetele „sa nu fie concentrate în jurul Beijingului, ci sa fie desfasurate pe întreg teritoriu al țării“. Mai ales, spune generalul-senator, că „în istoria Chinei nu au fost încă cazuri în care țara ar fi dus războaie în afara granitelor propriei țări“.

Se pare că generalul nu a considerat „desfășurare a războiului în afara granitelor propriei țări“ invazia chineza în Coreea (1950), ocuparea Tibetului (1959), invaziile in India (1960, 1962, 1967), ocuparea Insulelor Paracel (1974), atacarea insulelor arhipelagului Spratly (1974), invazia chineză din Vietnam (1979), atacul asupra marinei vietnameze langa insulele Spratly (1988) și asupra navelor militare filipineze în același loc (1996)? Generalul a uitat si despre invazia chineză în URSS din 1969?  Sau este de acord cu afirmatiile oficiale ale Beijingului, ca au fost „contraatacuri de auto-apărare împotriva agresiunii sovietice“?

Pe acest subiect a vorbit și purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, asigurând că Kremlinul nu vede nicio amenințare în desfasurarea de catre China a rachetelor sale balistice intercontinentale în apropiere de granița cu Rusia, deoarece China este „aliatul strategic al Rusiei“ și ca, desigur, Kremlinul „prețuieste relația cu China“.

Logica ciudata

O logica ciudata. Atunci când SUA desfasoara elemente ale sistemului de apărare antirachetă în Polonia și România, aceiași experți ne vorbesc despre pericolul extrem pentru Rusia. Dar rachetele chineze de langa granita – sunt ceva perfect sigur.

Tot ei ne spun ca aceste rachete ajung garantata pana la Washington, dar nu și la Moscova, Samara, Celiabinsk sau Ekaterinburg. De unde isi iau acesti experti informatia ca rachetele nu sunt indreptate spre Rusia? Și daca nu sunt, cine le impiedica sa fie oricand reorientate spre Rusia?

Iar dacă rachetele aduse la granita cu Rusia vizeaza într-adevar SUA, inseamna ca China le ascunde de SUA sub apararea sistemelor antirachetă rusești? Traiectoria de zbor a rachetelor traverseaza teritoriul rusesc, și cine spune că SUA vor astepta în liniște ca rachetele chineze care zboară deasupra Rusiei sa ajunga la coasta americana? În cazul în care chinezii vor trage din ”burta” Rusiei, un contraatac este foarte probabil.

În plus, o brigadă de rachete dintre cele mai noi staționeaza deja și în Regiunea Autonomă Xinjiang-Uigura, exact cum spuneau expertii ca ar trebuie sa se intamplea ca Rusia sa înceapa sa-si faca griji.

După ce un număr de experți ruși, condusi de purtătorul de cuvânt al lui Putin, a asigurat publicul că desfășurarea de rachete chineze la granita cu Rusia nu este  periculoasa, ci o dovada a nivelului ridicat de încredere între părți, Ministerul de Externe chinez a declarat că forțele armate ale Chinei nu au desfasurat rachete DF-41 în partea de nord-est a țării.

Atunci cum au ajuns toate informațiile la experții ruși?

Sursa a fost articolul „Dongfeng-41 will bring China more respect” ( „Dunfen-41 va aduce Chinei mai mult respect), publicat în ziarul chinez de limba engleză Global Times. Global Times este o subdiviziune a „Jinmin Jibao” (Cotidianul Poporului), oficiosul Comitetului Central al Particului Comunist Chinez, iar publicarea unei astfel de stiri pentru publicul străin nu este o eroare de cenzura.

Conform dictionarului The Military Balance, China are 467 de rachete balistice strategice cu lansare terestra, 48 rachete balistice cu lansare de pe mare și 50 de bombe nucleare. Dar experții militari cred că aceste date sunt vadit subestimate. Expertii considera ca arsenalul nuclear al Chinei contine cel puțin 1.600-1.800 de unități de arme nucleare, China fiind a treia putere nucleara, după Statele Unite și Rusia.

Beijingul a declarat în repetate rânduri că nu are planuri de a folosi primul armele nucleare. Dar terminologia militară chineză este inspirata din cea sovietica: termenul „apărare“ poate desemna agresiune, așa cum s-a întamplat deja de mai mult ori. De exemplu, invazia din Vietnam in 1979 a fost denumita oficial ca „război preventiv de aparare împotriva Vietnamului“ și „contraatac de auto-apărare“. În martie 1969, invazia chineza pe insula Damanski a fost denumita oficial „contraatac de auto-apărare împotriva agresiunii sovietice“.

Doctrina „apărarii active“ este inclusă în strategia chineză privind securitatea din 2015. Despre apărare nu se spune aproape nimic în acest document, ci doar despre „masurile operațional active de orientare“: noi nu atacăm primii, dar „raspundem agresiv“, în cazul în care cineva planifica să ne atace (!). Atacam în adâncime, primii, profitam de inițiativă, avansam si distrugem, debarcam desant, și toate acestea nu sunt agresiune, ci apărare.

Doctrina militară chineză contine si ale lucruri interesante. De exemplu, „auto-apărarea vizează și corectarea erorilor istoriei și eliminarea nedreptatii …“

În cadrul acestor „auto-aparari“ sau „corectari ale erorilor“ își are locul nu numai „apărarea activă“, dar, de asemenea, conceptul de „reacție rapidă“ în cadrul  „frontierelor strategice și a spațiului vital“, care trebuie să creasca și să se extindă pe măsură ce cresc granițele geopolitice, în care statul va fi în măsură să protejeze cu adevărat interesele sale. De asemenea, doctrina mentioneaza „contraatacul nuclear limitat în scop de auto-apărare“.

Dar Kremlinul repeta de un sfert de secol mantra că Rusia și China sunt vecini buni, prieteni și aliați. Totusi, oficialii Beijingului au repetat în mod clar și fără echivoc: nicio alianta cu Rusia. De fapt, China nu are aliati politico-militari. Ceea ce ne obliga sa ne punem intrebarea logica: de unde dl. Peskov a luat-o pe asta cu China și Rusia – „parteneri strategici“? Putem doar ghici.

Pentru ca: din cei 2,33 milioane de soldați ai armatei chineze, aproape două treimi sunt incartiruiti în regiunile care, într-un fel sau altul, vizează Rusia. În districtele Beijing și Shenyang, capete de pod intr-o eventuala ofensiva impotriva Rusiei, sunt concentrate cele mai multe unități de tancuri și infanterie mecanizata gata de luptă.

De fapt, dupa numarul de tancuri armata chineză are un ascendent net asupra forțelor rusești din Orientul Îndepărtat, Siberia și Baikal. Și nu numai numeric, ci și calitativ: noile tancuri din China nu sunt în niciun fel inferioare tancului rusesc T-90. Conform estimărilor Pentagonului, China are între 7.000 și 10.000 de tancuri. Niciun vecin al Chinei nu are suficiente arme anti-tanc pentru a opri o astfel de ”armada” de blindate.

Tot in regiunile din proximitatea Rusiei este concentrata și cea mai mare parte a artileriei chineze (oficial – 8.000 de piese, în realiate  – mai mult de 13.000) și mai multe sisteme de rachete multiple. Artileria din China este cea mai mare din lume, până la 30 de mii de piese, mortiere și sisteme multiple de rachete, inclusiv sisteme multiple de rachete fara analogie în lume: WS-2 și WS-3 de 400 mm  (distanta de tragere 200 km) și WS-2D de 425 mm, echipate cu racheta hipersonica controlată (distanta de tragere – 400 km). Aceste MLRS pot lovi ținte adânc în teritoriul rusesc.

Marina chineză – o problema separată, este suficient să spunem că dupa numarul de nave si puterea de luptă depășeste cu mult Flota Pacifica rusa.

Exercițiile militare – simularea atacarii Rusiei

Exercițiile și manevrele efectuate de armata chineză arată în mod clar care sunt direcțiile cele mai probabile ale viitoarelor actiuni armate ale Chinei.

Spre exemplu, în 2006, în districtele militare Shenyang și Beijing a avut loc un exercițiu de 10 zile, timp în care unitățile armate au fost puse sa parcurga intr-un marș fortat mai mult de 1.000 de km. Scenariul a prevazut o inaintare de mare adancime in teritoriul inamicului pe teren de munte și în condițiile climatice apropiate celor din regiunea ruseasca Trans-Baikal.

Exercitiile din 2009 au fost și mai mari: au fost implicate patru districte militare, iar patru divizii au realizat un marș combinat – feroviar și terestru – de 2.000 de kilometri.

În iarna 2012-2013, în Shenyang și districtele militare din Beijing a fost efectuata o serie de exerciții cu utilizarea pe scară largă de vehicule blindate și artilerie autopropulsata la temperaturi extrem de scăzute și cu zăpadă adâncă.

La sfârșitul lunii noiembrie 2015, armata chineza a executat un exercitiu în conditii climaterice dure, fiind testata rezistenta soldaților în operațiuni de luptă cu echipament de vara, la minus 20 de grade Celsius. Manevrele militare au avut loc în provincia Heilongjiang, în apropiere de orașul Heihe – situat chiar în fața orasului rusesc Blagoveșcensk, de pe malul opus al raului Amur.

În septembrie 2016, China a început brusc exerciții militare la scară largă în centrul țării, pe fluviul Yangtze, simuland trecerea forțata peste un râu de granita. Dacă te uiți pe harta Chinei, vei vedea că în afara de Argun, Amur și Ussuri, de la granița cu Rusia, trupele chineze pur și simplu nu au pe unde forta vreun rau de granita. Pentru operațiunile în junglele din Asia de Sud-Est, sau în munții de la granița cu India, manevrele de forțare a râurilor sunt inutile.

Întoarcerea pamanturilor pierdute

Știință istorică chineză, dar și presa, de câteva decenii vorbesc despre agresiunea Rusiei împotriva Chinei, despre o permanentă cucerire de catre rusi a teritoriilor chineze, încă din secolul al 17-lea și despre „tratatele inegale“ cu Rusia.

Revendicările teritoriale împotriva Uniunii Sovietice au fost pronuntate inca de Mao Tszedun. Pe 10 iulie 1964, la o întâlnire cu președintele Partidului Socialist din Japonia, Kozo Sasaki, Mao a spus: „Uniunea Sovietică a cotropit prea mult pamant… A tăiat tot ce se putea tăia … Cu mai mult de 100 de ani au tăiat teritoriu la est de Lacul Baikal, inclusiv Boli (.. Khabarovsk) și Hayshenvey (Vladivostok), și peninsula Kamceatka. Aceasta datorie nu a fost stinsa, încă nu au plătit aceasta datorie”.

Au trecut zeci de ani, s-a semnat inclusiv un acord cu privire la soluționarea litigiilor de frontieră, dar, la nivelul conducerii superioare a Chinei, cuvintele „marelui cârmaci“ nu au fost niciodată dezavuate.

Acest lucru înseamnă că China nu a renuntat la pretențiile teritoriale. Hartile cu „granițele istorice ale Chinei“ și „teritoriile pierdute“ sunt în continuare tipărite în China. Copiii chinezi invata din manuale despre teritorii chineze precum Sahalin, Primorsky Krai, jumatate din regiunea Habarovsk, Altai, Tuva și Buriatia, dar si o parte semnificativă a regiunii Irkutsk, Regiunea Autonomă evreiască, Teritoriul Trans-Baikal și regiunea Amur.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (11 voturi, media: 4,73 din 5)
Încarc...

Related Posts

20 Responses to China a desfășurat rachete nucleare la granița cu Rusia. De ce Kremlinul nu se supără?

 1. Putimon spune:

  „BOAHAHAHAHAHA !!!” ?
  CăkaşDilly le vorbeşte pre limba catârilor!:))
  Băi CăkaşDilly, măi idiotule, apucă-te bre şi-nvaţă chinezeşte, şobolan bolşevico-putlerist ce eşti!:))
  Ca să mă exprim elegant!:))

 2. yehudy spune:

  draga ivan, adevat estei cand spui ca o istorie milenara are china 🙂
  draga ivan, china nu uita si nu iarta 🙂
  este o zicala chineza: ambuscada de 1000 de ani 🙂
  draga ivan, federatia rusa este inclusa in meniul chinezesc datorita siberiei 🙂
  siberia a fost a chinei 🙂
  si china isi va lua inapoi siberia, as simple as that, draga ivan 🙂

  • yehudy spune:

   draga ivan, federatia rusa fara siberia se va intoarce la originile sale: cateva judete in jurul moscovei 🙂
   federatia rusa va redeveni ceea ce a fost: „principatul moscovei” 🙂

 3. Alex spune:

  GGG istoria poate fi schimbata dar vorba lui DUMNEZEU NU iar deeeee RUSIA se da si se lasa condusa de USA va avea de castigat !!! ( Corea de Nord )

 4. SaakasBilly spune:

  TU STAI NINISTIT !! CHINA ARE ISTORIE MILENARA SI NU A AVUT TREABA CU NIMENI IN AFARA DE MICI CIONDANELI NEINSEMNATE ,CARE SI ALEA AU PORNIT DE LA BAZAIELI EXTERIOARE !! E VORBA DE RASA ,IN CONCEPTIA LOR NU POATE EXISTA UN RATIONAMENT DE EXPANSIUNE,JAF SI CRIMA PERMANENTE CA LA IMPERIUL RICAN, SAU CA LA RASA ALBA IN GENERAL !! RASA ALBA SE CHEAMA CAUCAZIANA,DECI IMPERIILE ASTEA TEMBELE DE FIECARE DATA SE PUN CU CINE NU TREBE’ !! EU LE EXPLIC ASTA DA’ EI MA FAC RUS CA SI CRETINII !!

  • mocanu dan spune:

   EU CRED CA ESTI SI RUS SI CRETIN..CHINA CIT DE CURIND 10-30ANI VA OCUPA SIBERIA?CHINA NU ARE MATERII PRIME DAR ARE INDUSTRIE PECIND VOI AVETI IN SIBERIA(GREU EXPLOATABILE)MATERII PRIME DAR INDUSTRIE CIUCIU.CU CE APARATI SIBERIA?CU 130MILOANE DE LOCUITORI DIN CARE 30MILOANE SUNT CHINEZI,VREO 30-40MILOANE SUNT ISLAMICI DINAIA CARE SE ROAGA TOATA ZIUA?RUSNACULE TURCII SI TATARII(VERI)NU SUNT PROVENITI DIN MANCIURIA OCUPATA DE VOI DE LA CHINEZI(PARDON DE LA AGRESORUL JAPONEJ)…DECI NEAMURI DE CHINEZI CARE V-AU INROBIT PINA LA PETRU CEL MARE?VEZI CA DIN RASA ALBA ARIANA FAC PARTE SI INDIENII(1MILIARD LOCUITORI)IRANIENII,AFGANII,PAKISTANEZII,KURZII…SI UITE CA NU SUNT DIN CAUCAZ…..VEZI CA NU STI ISTORIE VINDUTULE.

   • SaakasBilly spune:

    OK !! ISTORIE DIN AIA DE CARE STI TU ,E SCRISA PE HARTIA DE BUDA !! EU LECTUREZ,CE E DREPT ,DIN CAND IN CAND DAR CU OCHIUL MARO ,SI NU PREA RETIN !!BINE !! LA TAMPENII DIN ASTEA AMESTECATE CU GOGOMANII ,GOLANII SI INJURATURI ,NICI NU PREA DESCHID TIMPANUL SAU CAMPUL VIZUAL!! E BINE CA VOI STITI SI CE SE VA INTAMPLA,CUM SE VA INTAMPLA SI CAND SE VA INTAMPLA,NUMAI CA DE OBICEI EU MA PISHUREZ ATAT PE CE DEBITEZI CAT SI PE OCHISHRII TAI DE SCONCS MINCINOS SI TURBAT !! TU ESTI INTRO DERUTA DIN AIA ISTERICA DE AVARIAT RAU !! MEREU VREI SA DEMONSTREZI CEVA,NICIODATA NU AI ASTAMPAR ,DEJA SI PE NEGRII DIN AFRICA II FACI ARIENI,INSA EU NU PE RUSI I-AM ASOCIAT CU ARIENII,CI DOAR AM AMINTIT CA RASEI ALBE IN TERMENI MEDICALI I SE ZICE „RASA CAUCAZIANA” ,SINGURA ASOCIERE E CA ACEL CAUCAZ SE AFLA PE UNDEVA ACOLO LA EI !! TU IMEDIAT AI CREZUT CA E VORBA DE UN MERIT AL LOR SI AI INCERCAT SA-L DILUEZI CU INCA VREO CATEVA ZECI DE NEAMURI !! ARIENI SE AROGAU HITLERISTII ,SI STAI LINISTIT AM CITIT CEVA CARTI INDIENE ,PRINTRE CARE SI MAHABHARATA!! NUMAI CA ACEI ARIENI ERAU CHIAR ALBI NU CUM ARATA AZI INDIENII !! ASTIA DE AZI CU PRECADERE CEI DIN NORD AU FOST AMESTECATI IN MII DE ANI CU SUTE DE TRIBURI SI POPOARE !! DAR NU DEARIENI ERA VORBA !! ESTI PROST SI MAI DAI SI SFATURI !!

  • Zorg spune:

   Păi ești, și rus și cretin, doar tu te îndoiești de asta 🙂

   • SaakasBilly spune:

    E TOT PROSTUL ALA SUB ALT NICK !! MOSHULE EU SIMT DOAR COMPASIUNE !! FATZA DE TOATE FIINTELE !! SI FATZA DE GANDACII MIZERABILI …CA TINE!!

  • yehudy spune:

   draga ivan, adevat estei cand spui ca o istorie milenara are china 🙂
   draga ivan, china nu uita si nu iarta 🙂
   este o zicala chineza: ambuscada de 1000 de ani 🙂
   draga ivan, federatia rusa este inclusa in meniul chinezesc datorita siberiei 🙂
   siberia a fost a chinei 🙂
   si china isi va lua inapoi siberia, as simple as that, draga ivan 🙂
   federatia rusa se va dezintegra din interior, asa cum s-adezintegrat maretul si invincibilul urss 🙂
   draga ivan, iti mai aduci aminte de maretul si invincibilul urss? 🙂
   ronald reagan s-a pisat cu bolta pe urss 🙂
   acum trump se pisa cu bolta pe federatia rusa 🙂

 5. mocanu dan spune:

  DACA CHINA VA ATACA RUSIA CRED VA TREBUI SA LASAM DUSMANIA DEOPARTE SI SA LE SARIM IN AJUTOR,SI SA NE SARIM IN AJUTOR..PRODUSUL CHINEI ESTE COREEA DE NORD,EXECUTII PE STADIOANE ETC…BESTIA DE STALIN NU A OMORIT NICI 10%DIN CITI A EXTERMINAT MARELE CRIMINAL MAO…A-TI UITAT DE HOARDELE BARBARE DIN ASIA CARE AU STINS LUMINA EUROPEI PENTRU CEL PUTIN 1000DE ANI.

 6. Basarabia e Romania spune:

  „Știință istorică chineză și presa de mai multe decenii vorbesc despre agresiunea Rusiei împotriva Chinei”.

  Pai sa se faca dreptate!

  „Aceasta datorie nu a fost stinsa, încă nu au plătit aceasta datorie”.

  Pai sa se plateasca datoria!!! Ha ha ha ha……………..

  • SaakasBilly spune:

   BUCURIE MARE !! AM MAI VAZUT OAMENI DIN ASTIA CARE TRAIESC IN REALITATEA DIN MINTEA LOR SI SUNT LINISTITI SI FERICITI !! SE CHEAMA SCRIZOFRENIE PARANOIDA SI…NU SE POATE TRATA !!

 7. bogdan spune:

  Nasol moment pt godaci ! S-au certat cu toata lumea civilizata si nu mai au prieteni nu mai au nici urma de economie iar cand vor intra Chinezii in ei nimeni nu le va mai lua apararea godacilor ! Vor pati si ei exact ce i-au facut Ucrainei ! Doar ca nimeni nu va impune sanctiuni Chinei…Caci China reprezinta ceva pe harta lumiii pe cand russia nu !

  • Basarabia e Romania spune:

   Care „rusie” (cu r mic ca nu merita unul mare) frate? Va rog sa va exprimati corect.

   Este vorba despre o federatie, mai degraba imperiu care inglobeasa si subjuga sute de natiuni.

   Propun sa se faca cadou Chinei tot ce-si doreste din teritoriul federariei-imperiu fara a i se reprosa ceva.

  • SaakasBilly spune:

   BOAHAHAHAHA !! FENOMENAL !! ACU’ DA CU CAPU’ DE PERETE,POATE SINGURUL TAU NEURON SA INTEPENIT PA’ OLITZA !! HA !! HA !! HA !! HA !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top