Wang YiMinistrul de externe chinez Wang Yi a declarat Beijingul este dispus să susțină Rusia cu ajutorul monedei sale yuanul în limitele capacitățițării, potrivit Bloomberg.

În cazul în care rubla va continua să cadă, Rusia ar putea apela la acordul privind tranzactiile de tip swap în moneda nationala a Chinei, în valoare de 150 de miliarde de yuani. În acest caz, pentru prima dată în istorie, China va susţine moneda unei alte țari, scrie South China Morning Post.

Acordul privind swap-urile valutare semnat de Rusia și China, în luna octombrie a acestui an, sugerează posibilitatea decontarii exporturilor între părți în ruble și yuani, ocolind dolarul.

Rusia are nevoie de sprijinul lichidității monedei sale, iar linia de swap poate fi un instrument ideal pentru aceasta sustine Lian Ping, economistul-sef al China Bank of Communications.

În octombrie, Banca Rusiei și Banca Populară Chineză au semnat un acord privind swapul valutar. Potrivit acordului, valoarea liniei de swap este de 150 miliarde de yuani. Acordul a fost încheiat pentru o perioadă de trei ani și poate fi prelungit cu acordul ambelor părți.acord chian rusia

În prezent, cota operatiunilor de export realizate în yuani și ruble în comerțul ruso-chinez variaza între 5% şi 7%. Dacă tot comertul ruso-chinez va fi realizat în yuani, acest fapt va fi un factor important în consolidarea poziției internaționale a Chinei.

Instituțiile financiare din Rusia nu mai au acces la finantari occidentale, motiv pentru care interesul pentru China a crescut considerabil.

O tranzactie swap reprezinta cumpararea si vanzarea simultana a unui activ de referinta similar sau a unei obligatii de o valoare echivalenta care, prin schimburile reciproce de aranjamente financiare confera ambelor parti implicate in tranzactie conditii mai favorabile fata de cele cu care ar putea sa se confrunte daca nu ar apela la acest tip de tranzactie.

O tranzactie swap este un acord OTC (Over-the-counter) intre doua parti prin care prima parte promite sa faca o plata in contul celei de-a doua parti si cea de-a doua parte de regula face o plata simultana in contul primei parti.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top