vamaMass-media chineza discuta pe larg un eveniment care a trecut neobservat în Rusia: cinci borne de frontieră din provincia Jilin au fost mutate în adancul teritoriului rusesc, China ocupand astfel 4.7 kilometri patrati.

Acest teritoriu a fost cedată Rusiei în timpul dinastiei Qing, după înfrângerea în al doilea război al opiului. În total, potrivit China Daily, între 1858-1915, în timpul dinastiei Qing, Chian a pierdut aproximativ 1,5 milioane de kilometri pătrați în favoarea Imperiului Rus, fiind semnate mai multe „tratate inegale”.

Teritoriul retrocedat acoperă o parte a râului Khubutu, la 60 de km de Ussuriysk. Potrivit ziarului, Rusia și China au revizuit frontiera in 1993, anume atunci pământul a fost retrocedat Chinei. Mutarea semnelor de frontieră a fost finalizată în 2015.

Tabloidul chinez Global Times a numit ceremonia de deschidere a noii linii de frontieră și negocierile pentru construirea unui port  de mărfuri drept o înflorire fără precedent a relațiilor ruso-chineze.

Ziarul amintește că transferul de teren Chinei a provocat o reacție negativă în Rusia. Problema a fost una sensibilă pentur Guvernul Federației Ruse. Acum, pe fondul cooperării și aprofundarii relațiilor dintre cele două țări, rușii ar trebui să fie mai binevoitori cu China, afirma publicatia.
Lungimea frontierei ruso-chineze este de peste 4.300 de kilometri, iar litigiile de frontiera intre cele doua au o istorie de peste 300 de ani.Putin Xi
Reamintim că, în octombrie 2004, Vladimir Putin și Hu Jintao au semnat acordul final cu privire la delimitarea frontierei ruso-chineze. În urma aprobării acestui document, China a pierdut posibilitatea de a cere returnarea pamanturilor ocupate de Rusia la sfârșitul secolului XIX, zone mari de Primorie și regiunea Amur.

Cu toate acestea, în ciuda finalizarea lucrărilor de demarcare a frontierei şi a acordului între guvernele celor două țări, chinezii nu considera subiectul epuizat.

BBC remarca reactia aprinsa a blogosferei chineze.

„Îmi amintesc ca profesorul de cultura rusă ne spunea că este imposibil sa obținem macar o palma de pamant de la Putin. Şi deși sunt doar 4,7 kilometri pătrați, semnificația simbolică a acestei etape este mult mai mare” – scrie Bad Boy Alan.

„Se pare că, în relațiile chino-ruse a început luna de miere”, – scrie un alt blogger, Run BB.

Alti utilizatori caracterizeaza relatia lui Putin și Xi Jinping ca un „flirt”.

Alți utilizatori au postat liste cu alte pretentii ale Beijingului fata d Moscova. „Dati-ne înapoi Vladivostok, Blagovescensk si Tan-Uriangkhai (Tuva)!” – insistă Jianjia Cangcang SCU. Alti bloggeri vorbesc despre necesitatea retrocedarii Sahalinului și Vladivostokului.

Bloggeri chinezi au comentat si anexarea Crimeei de catre Rusia:”Am înţeles în cele din urmă de ce Rusia a anexat Crimeea. Putin nu vrea ca pe mana lui Rusia să devina mai mica” -spune Wang Xiao Brother. Teritoriul Ucrainei, în opinia sa, a fost necesar pentru a compensa transferul de teritoriu catre China.

Istoria dipsutelor de granița între Rusia şi China

Primul acord de frontieră chino-rus poate fi considerat Tratatul de la Nerchinsk din 1689. Aunci, Rusia, presiunea trupelor chineze, a fost forțata să recunoască suveranitatea Chinei asupra malului drept al râului Amur și regiunii Primorje.

Dar, la mijlocul secolului al XIX-lea, Rusia a anexat 165.9 mii de kilometri pătrați ai regiunii Primorje, care până atunci era gestionat în comun. Ca urmare, China a pierdut accesul la Marea Japoniei.

Aceasta achizitie ruseasca a fost consolidata prin acordul de la Tianjin de la 1 iunie 1858 se confirmat pe 2 noiembrie 1860 intr-un alt acord semnat la Beijing. „După fixarea semnelor de frontieră – se psunea in acord  – linia de delimitare va ramane pentru totdeauna ceeasi si nu ar trebui să fie modificata”.
granita ruso-ucraineana
Curând, însă, s-a observat că frontiera este elastica. Un nou acord de consolidare a forntierei s-a făcut (aproximativ) în 1886.

În discutarea problemei frontierei în 1926, din nou s-a remarcat: „Linia de frontieră între URSS și China în mod repetat a fost mutata arbitrar de populația locală și autoritățile locale de pe ambele părți. Ca urmare, este mai întâi necesar Sa restabilim linia originala…”

În timpul ocupației Chinei de catre Japoni, Rusia a profitat si a pus stapanire pe un mare număr de insule pe partea chineză a fluviilor Amur și Ussuri.

In anul 1964 părțile au elaborat un nou proiect de acord. Dar documentul nu este semnat, ceea ce face mai târziu ca armata chineză sa atace insula Damanski, pe care o considera proprietatea sa.

În cele din urmă, pe 16 mai 1991, a fost semnat un acord cu privire la frontiera sovieto-chineza care clarifică frontiera pe baza tratatelor anterioare.
După o serie de acțiuni nu foarte corecte și cinstite de ambele părți, în cele din urma frontiera a fost fixată pe Amur și Ussuri.

regiunea AmurProblema este că nefiind delimitată în mod corespunzător, dar lucrul cel mai important – râurile destul de des îşi schimba malurile, apar noi insule și căi navigabile- frontiera iar a acumult o mulțime de erori pur geometrice. Cât timp China a fost aliata URSS sau slaba, ele nu au fost corectate si nici discutate.

După ce, în 1991, Mihail Gorbaciov a semnat un acord care stipula ca granița cu China trebuie să treacă pe linia Amurului, chinezii au obtinut posibilitatea de a contesta apartenenta la Rusia a insulelor  Tarabarov si Bolsoi Ussuriiski de langa Habarovsk. Conform acordului din 2004, Tarabarov și o parte a insulei Bolsoi Ussuriski au fost transferate Chinei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

6 Responses to Chinezii salută cedarea de către Rusia a unei noi bucăţi de teren. La coada de așteptare sunt Sahalin, Vladivostok și Tuva

 1. yehudy spune:

  draga ivan, in ceruri acum mao se pisa cu bolta pe stalin:)
  „precum in ceruri asa si pe pamant” 🙂

 2. yehudy spune:

  draga ivan, cum iti spuneam: china va ocupa siberia:)

 3. Clau spune:

  🙂
  incet dar sigur… ce nu se poate arenda se cedeaza…trolii cand se vor intorce „acasa” din „misiuni” o sa aibe nevoie de pasaport chinezesc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top