proteste ChisinauUna dintre cele mai ample miscari de protest din Republica Moldova, initiata de un ONG – „Demnitate și Adevăr” – a cerut demisia întregului stat moldovenesc. Practic nu a ramas institutie statala care sa nu fi fost atinsă de cea mai intransigentă cerere – DEMISIA.

Cei intre 50.000 si 100.000 de protestatari au cerut sa plece președintele, guvernul, președintele Parlamentului, a Bancii Nationale, conducerile sistemului de justitie (ancheta si judecata). In fine, Demnitate si Adevar a cerut organizarea alegerilor anticipate.

Despre platforma politică

Platforma civică „Demnitate și Adevăr” ( DA) a fost infiintata pe 24 februarie 2015, scrie NewsMaker.
Asociația a fost fondata  de analistul politic Oazu Nantoi, directorul executiv al Asociatiei ADEPT Igor Boțan, fostul vicepremier Valentin Dolganiuc, fostul ministru de finanțe și fostul ambasador în SUA Mihai Manole, fostul ministru al transporturilor Vasile Zgardan şi jurisitii Olesia Stamate și Mariana Kalugina, avocatul Andrei Năstase, fostul judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului Stanislav Pavlovski, jurnaliștii Cornelia Cozonac, Angela Aramă, Alexandru Coser, Vasile Năstase (fratele lui Andrei Nastase) şi Dinu Plângău, liderul de la acea vreme a organizației unioniste Tinerii Moldovei.
Mai târziu, Oazu Nantoi a ieșit din platforma, dupe ce a aderat la Partidul Popular European din Moldova, înfiintat de fostul prim-ministru, Iurie Leancă.

Cine a venit cu ideea?

Mariana Kalugina spune ca fondatorii platformei s-au cunoscut în cadrul emisiunilor la postul de televiziune de opoziție Jurnal TV: „în pauzele publcitare discutam despre corupție, institutii politizate etc… la un moment dat, am început să mentionam că dupa vorbe ar trebui sa vina si faptele”.
Inițiatorul „asociației de experți în diferite domenii”, pentru a discuta problemele existente și a propune soluții, a fost Andrei Năstase. Potrivit lui Kalugina, el a „început să construiască în mod activ o platformă”, iar Boțan a fost ideologul ei.

La început, fondatorii platformei s-au gandit s-o înregistreze ca pe o organizație socială, dar mai târziu au abandonat ideea, gândindu-se că este mai bine să rămână o asociere informală.

Astăzi DA este o platforma deschisa, neafiliata politic, coordonata de un grup de inițiativă.

Sediul platformei?

Nu are. Înainte participanții se intalneau la Biblioteca Naționala – la centrul de informare al Uniunii Europene. Biblioteca rămâne un loc de întâlniri şi azi, dar uneori se întalnesc şi în cafenelele din apropiere.

Cine a nascocit deumirea Demnitate si Adevar?miting Chisinau2

La inceput, platforma civila a fost denumita „Dreptate și Adevăr”. Numele de „Demnitate și Adevăr” a fost propus de Mariana Kalugina. Toată lumea a fost de acord cu această variantă.

La ce foloseşte platforma DA?

„Subordonarea totală a instituțiilor de stat intereselor clanurilor politice, subminarea sistemului bancar fără precedent și a sectorului financiar – toate acestea erau o amenințare gravă la securitatea economică a țării. Politicienii nu aud vocea societății civile. De aceea ne-am decis să ne unim forțele și să devenim purtătorul de cuvânt al societății, „- a declarat DA în manifestul sau.

Potrivit lui Igor Boțan, platforma are ca scop schimbarea situației din țară cu participarea cetățenilor: „Răul trebuie să fie expulzat din țară, deși noi înțelegem că va fi greu, pentru că răul s-a înrădăcinat”.

Actiunea platformei a fost descrisa de Boțan cu un citat din Napoleon: „Cel mai important lucru – să ne implica în luptă, apoi vom vedea.”
Reprezentanții platformei au anunțat imediat că pentru a face public punctul lor de vedere, ei vor „recurge la toate instrumentele juridice, inclusiv protestele pașnice.”

Cui DA îi spune NU?

La mitingul de pe 6 septembrie organizat de DA, au fost anuntate mai multe cereri către autorități: demisia guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ, a sefului parlamentului Andrian Candu, președintele Nicolae Timofti, precum și conducerea companiei publice Teleradio-Moldova.
Protestatarii cer, de asemenea, formarea guvernului de încredere naționala, care va organiza alegeri parlamentare anticipate nu mai târziu de luna martie a anului viitor.
Mai multi protestatari au cerut depolitizarea institutiilor de aplicare a legii – Parchetul General, Centrul Național pentru Combaterea Corupției și altele. Pentru alegerea noilor şefi ai acestor agenții DA cere crearea unor condiții, inclusiv legislative, de sustinere a unor selecții competitive, cu participarea experților locali și internaționali.

Rezoluția protestatarilor a mai cerut partenerilor internaționali sa declare persona non grata în UE pe vice-președintele Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, președintele Nicolae Timofti, liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu, Procurorul General Corneliu Gurin și șeful Băncii Naționale Dorin Drăguțanu.

Ce a făcut platforma?proteste Chisinau

Mai întâi de toate, DA a reușit să organizeze cele mai mari proteste anti-guvernamentale din ultimii ani. Primul a avut loc în capitala pe 5 aprilie. Atunci, fără prea mult sprijin din partea mass media, organizatorii au reușit să adune aproximativ 4.000 de oameni. Sloganurile au fost dure: „Hoții de la putere – în închisoare”! „Noi suntem poporul”, „Jos trădătorii”!!!. Printre protestatari erau mulți oameni cu simboluri unioniste.
Cererea principală a fost sa se gaseasca vinovatii „furtului secolului” din băncile comerciale din Moldova, şi repatrierea banilor, precum și  eradicarea corupției.

Dupa o luna, la apelul platformei de pe 3 mai au răspuns între 20 şi 50 de mii de oamenii, care au cerut demisia „guvernului corupt”. A doua zi, seful parlamentului Andrian Candu a publciat raportul Kroll privind „furtul secolului”.

Al treilea eveniment a avut loc pe 7 iunie. Atunci au fost circa 10 mii de protestatari. Au cerut demisia funcționarilor, judecătorilor și politicienilor, precum și pedepsirea pentru „furtul secolului”.

Cine finanteaza DA?

Potrivit zvonurilor, DA este finanțata de oamenii de afaceri Viorel și Victor Țopa, care au părăsit Modlova după conflictul cu Vladimir Plahotniuc. Ei acum trăiesc în Germania.
Informatia a fost raspandita de analistul politic Roman Mihaeş și liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu. Platforma DA a negat.

Membrii DA spun că echipamentul si scena pentru demonstrații au fost înhiriate din propriii bani. Igor Boțan spune ca fiecare a donat cat a putut. „Personal, pentru primele trei manifestatii am cheltuit 1.800 de lei. Mitingul de pe 3 mai ne-a costat 15 mii lei” – a spus Boțan. La mitingul din 6 septembrie au fost stranse fonduri de la protestatari. DA a reușit să colecteze atunci aproximativ 100 de mii de lei.

DA este unionista sa prorusa?

Platforma nu este pro-rusa cu siguranta. La mitingul din luna mai, scriitorul  Vladimir Beșleagă a declarat: „Rapănul rusesc s-a prins de noi si trebuie spălat cât mai curând posibil. Dar ai nostri nu se grabesc sa-l dea jos. Știti de ce? Pentru că se tem? Pentru că, atunci când vor ajunge la rapănul nostru național, vor trebui de asemenea sa-l spele. Dar este mult mai greu. Prin urmare, rămân si rapănul rusesc si cel moldovensc. Ţin mai bine de cald. ”

Reprezentanții platformei în mod repetat si-au cerut scuze pentru declaratia scriitorului Besleaga. Cu toate acestea, expresia cu „rapănul rusesc” le este amintita şi astăzi.alegeri Chisinau

Printre membrii platformei DA există oameni care nu ascund visul lor de a trăi într-o „Românie Mare”. Dar sunt unii – Igor Boțan printre ei – care pledeaza pentru independența Republicii Moldova în cadrul UE.
Igor Boțan a spus ca DA nu s-a bucurat devreun sprijin din partea oficialilor europeni. „Ne-au spus că ei sprijină poporul Moldovei și stabilitatea”, – afirma Boțan.

Dar, Europa a criticat în mod repetat autoritățile de la Chișinău pentru corupție.

Va deveni DA partid politic?

Igor Boțan și Mariana Kalugina se opun transformarii platformei în partid politic, ei nu doresc să devină politicieni.

Dar unii membri au ambiții politice pe care nu le ascund. Printre cei care sunt dispuși să se implice în politică sunt Andrei Năstase şi Valentin Dolganiuc.

Vasile Nastase a spus că partidul va fi infiintat neaparat. Când a fost întrebat cum se va numi, el a răspuns: „Partidul Marii Adunări Naționale” sau „Partidul Marii Adunări Naționale – Demnitate și Adevăr”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 4,33 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top