Ministrul apărării moldovean Eugen Sturza a insistat asupra retragerii trupelor ruse din Transnistria şi a distrugerii muniţiilor ruseşti din depozitele de la Cobasna din stânga Nistrului, declarându-se dispus să caute personal fonduri pentru ridicarea unei uzine de distrugere a acestora, ‘un pericol pentru populaţia din raioanele de est ale Republicii Moldova şi Ucraina’, a relatat Radio Chişinău.

‘Vom continua să insistăm şi asupra înlocuirii aşa-zisei misiuni de menţinere a păcii ruse cu o Misiune a ONU. Fiindcă astăzi trupele ruse din regiunea transnistreană sunt orice vreţi numai nu forţe de menţinere a păcii. Cum poţi să-ţi ameninţi vecinul şi să spui totodată că ţi-l doreşti prieten?’, a întrebat retoric ministrul moldovean într-un interviu acordat Asociaţiei pentru Politică Externă din Chişinău la sfârşitul săptămânii trecute.

În acest context, el a evocat multiplicarea exerciţiilor militare efectuate de trupele ruse cu forţarea râului Nistru. Acest tip de exerciţii desfăşurate în zona de securitate, cu blindate şi autocamioane fără numere de înmatriculare, reprezintă acţiuni provocatoare care încalcă mecanismul de asigurare a regimului de neutralitate în zona de securitate, a afirmat Eugen Sturza.

Atât ONU, cât şi NATO au cerut retragerea trupelor ruse şi a muniţiilor Federaţiei Ruse din stânga Nistrului. În prezent, o rezoluţie care prevede acelaşi lucru este înregistrată în Senatul SUA, aminteşte Radio Chişinău.

Acest interviu a fost realizat în cadrul proiectului ‘Dialoguri de politică externă’ de Asociaţia pentru Politică Externă, împreună cu Fundaţia Friedrich-Ebert-Stiftung.

Depozitul militar de la Cobasna a fost creat în anii 1940 în raionul Rîbnița (pe atunci RSS Moldovenească; în prezent regiunea separatistă din Transnistria, Republica Moldova) lângă granita cu Ucraina. În perioada sovietică depozitul de muniții era un arsenal strategic al Districtului Militar de Vest al URSS. Însă cea mai mare parte a munițiilor a fost stocată aici după retragerea trupelor sovietice din fosta RDG, Cehoslovacia și alte țări ale lagărului socialist. În prezent, în depozit sunt stocate circa 20.000 de tone de arme și muniții.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Chișinăul insistă asupra distrugerii arsenalului rusesc din Transnistria

  1. bogdan spune:

    Unde a pus porkul ratul si a scurmat cu copita greu mai pleaca !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top