Cinci țări ale Grupului comun de anchetă au semnat un memorandum de înțelegere cu privire la sprijinul financiar pentru urmărirea penală a persoanelor responsabile de prăbușirea aeronavei cu pasageri care efectua zborul MH17. Documentul a fost publicat marți pe site-ul guvernului olandez.

Memorandumul prevede că „costurile de urmărire penală, activitățile judiciare și protecția martorilor vor fi suportate exclusiv de Olanda”. Alte cheltuieli în cadrul urmăririi penale vor fi finanțate în comun, și anume de Australia, Belgia, Malaezia, Olanda și Ucraina.

Natura, mărimea și caracterul contribuțiilor vor fi stabilite în „acorduri bilaterale care vor fi încheiate separat între Olanda și fiecare țară contribuantă”. În același timp, alte țări ale căror cetățeni au murit ca urmare a prăbușirii aeronavei Boeing în Ucraina, la 17 iulie 2014, vor putea oferi și ele sprijin financiar.

Pentru a controla cheltuielile, cele 5 țări au convenit să înființeze un Comitet de supraveghere financiară.

Memorandumul este semnat pe cinci ani, cu posibilitatea de prelungire cu doi ani, dacă este necesar.

Avionul de pasageri Boeing-777 al companiei Malaysia Airlines, care efectua zborul MH17 de la Amsterdam la Kuala Lumpur, s-a prăbușit pe 17 iulie 2014 în estul regiunii Donețk. În accidentul de avion au fost ucise 298 de persoane – cetățeni din 10 state.

Pentru a investiga incidentul, a fost creată o echipă comună de investigare (JIT), care include reprezentanți din Australia, Belgia, Malaezia, Olanda și Ucraina. La 24 mai 2018, experții au publicat un raport intermediar, afirmând că avionul a fost doborât de o rachetă lansată de un complex de aparare anti-aerian Buk, adus din Rusia și care aparține celei de-a 53-a brigăzi antiaeriene desfășurate lângă Kursk.

În Rusia, acuzațiile JIT au fost respinse. Ministerul rus al Apărării a declarat că niciun sistem de rachete al Forțelor Armate nu a trecut vreodată frontiera ruso-ucraineană. În plus, reprezentanții armatei ruse sustin ca racheta folosita pentru doborarea aeronavei se afla in dotarea armatei de pe teritoriul Ucrainei înca din 1986.

Înainte de aceasta, autoritățile ruse și mass-media au prezentat alte versiuni ale accidentului aviatic care se contraziceau. Majoritatea acestor versiuni acuza direct sau indirect Kievul. Î

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Cinci state au semnat un acord privind finanțarea tribunalului pentru MH17

  1. bogdan spune:

    Mai devreme sau mai tarziu porcii vor plati cu varf si indesat pt toate aceste crime comise !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top