Exact în urmă cu 70 ani, pe 27 ianuarie 1945, Armata Roșie a eliberat Auschwitz-ul. Lagărul nazist a devenit unul dintre principalele simboluri ale Holocaustului: aici au fost ucisi mai mult de un milion de evrei. Astăzi, dupa 70 de ani, fostul lagar a ajuns sa fie „campul” de lupta politica al liderii unor state.
Extrem de aprinsa este astazi – in Polonia, Rusia si Ucraina – si polemica despre cine a eliberat lagarul, rusii sau ucrainenii? Istoricul german dr. Jörg Ganzenmüller, specialist in Europa de Est explica acest lucru intr-un interviu pentru Deutsche Welle.
Deutsche Welle: Nu cu mult timp în urmă, ministrul Afacerilor Externe al Poloniei Grzegorz Schetyna a spus că Auschwitz-ul a fost eliberat de Primul Fron Ucrainean, că ucrainenii „au deschis porțile și au eliberat lagarul”. Această declarație a provocat o reacție puternică în Rusia. Întrebare pentru dvs, un specialist în istoria Europei de Est, cine a eliberat Auschwitz-ul?
Jörg Ganzenmüller: Auschwitz a fost eliberat de Armata Roșie. Statul sovietic a fost un stat multinațional, același lucru se poate spune si despre armata. În rândurile Armatei Roșii erau atât ucraineni cat și rusi, precum și reprezentanți ai altor naționalități. Și au eliberat Auschwitz-ul împreună. Primul Front ucrainean este numele geografice al trupelor sovietice, nu are legatura cu componența etnică. Mai mult, Primul Frontul Ucrainean a fost format în 1943 pe baza Frontului Voronej. Afirmația că Auschwitz a fost eliberat numai de ucraineni este o prostie. Chiar daca lacatul de pe poarta lagarului a fost spart de un evreu ucrainean, nu inseamna ca numai ucrainenii au eliberat lagarul.
– Cum se face că un astfel de loc simbolic a devenit motivul pentru dezbaterea politică? De ce tema memoriei istorice este astfel politizată azi?
– Desigur, acest lucru se datorează situației actuale din partea de est a Ucrainei, dar, de asemenea, în general, atitudinii polonezilor fata cel de-al Doilea Război Mondial. Nu numai Auschwitz-ul, ci, de asemenea, întreaga Polonie a fost eliberata de Armata Roșie. Dar, Polonia nu a capatat independenta dupa eliberare. Stalin a avut grijă de faptul ca în Polonia sa fie stabilit un sistem politic de tip sovietic. Eliberarea Poloniei, prin urmare, a fost întotdeauna percepută ambiguu. În locul ocupației naziste a venit ocupatia sovietica. Evident, de aici apare o dorință, să zicem, de a oferi rolul de eliberator al Poloniei vecinei Ucraina. Aceasta este politică, si o astfel de intrepretare a istoriei a fost posibilă pe fondul crizei ucrainene.
– Rusia este succesorul legal al Uniunii Sovietice. Aceasta se fie problema?
– Rusia continuă să fie într-adevăr succesorul Uniunii Sovietice. Ea a preluat diferitele obligații internaționale. Dar nicio alta fosta republica sovietica nu trateaza la fel de conservator perioada sovietică a istoriei. Rusia nu încearcă să-și regândească istoria și nu a făcut practic nicio schimbare în viziunea tradițională sovietică a istoriei acestei perioade. O situație complet diferită este în statele baltice, unde perioada sovietică este perceputa astăzi ca perioada de ocupație.
Cu Ucraina e mai greu. Acolo în timpul războiului, în speranța obținerii independenței față de Moscova, au pariat pe germani, și în zadar, așa cum istoria a demonstrat. Ucraina de astăzi încearcă să prezinte această perioadă a istoriei într-o lumină mai pozitivă. Dar Rusia nu acceptă acest punct de vedere: pentru Rusia, luptătorii pentru independenta Ucrainei în timpul acestui război sunt toti niste colaboratori și / sau fasciști. Ucraina încă mai are de reflectat asupra acestei perioade a istoriei sale. Inclusiv acea parte in care ucrainenii au devenit gardieni in lagărele de concentrare sau au participat la masacre. Dar aceasta nu înseamnă că poporul ucrainean nu a fost si eliberatorul Europei de nazism.
Frustrant e faptul că o astfel de aniversare importantă este politizata și utilizata de către toate părțile implicate în conflict pentru propriile scopuri. În aceste zile trebuie sa ne focusam pe memoria celor care au supraviețuit la Auschwitz… Acest eveniment nu ar trebui să devină o platformă pentru dezbateri politice.
– Liderul rus Vladimir Putin nu a onorat evenimentele aniversare de la Auschwitz. Potrivit secretarului sau de presă, președintele nu a primit nicio invitație personală. Cum apreciati acest fapt?
– Este regretabil că Putin nu a venit. Polonia oficial nu a invitat niciun sef de stat, dar mulți si-au anuntat sosirea. Cred că președintele Rusiei ar trebui să se gândească in primul rand la victimele Holocaustului, apoi la propria mandrie…
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.