putinRusia este o țară care se angajează să construiască o societate echitabila, bazată în primul rând pe valorile morale„, a declarat în urmă cu șapte ani Vladimir Putin.  Șase ani mai târziu, el opune Rusia direct Occidentului în sensul moralitatii în mesajul său către Adunarea Federală: Distrugerea valorilor tradiționale de sus în jos, pe care o observam în multe țări, este în detrimentul și   împotriva voinței majorității. Avem tot mai mult sprijin în eforturile noastre de conservare a valorilor tradiționale: valorile umanismului, valorile tradiționale, ale  familiei și valorile religioase.

La Forumul Valdai din 2013, Putin a fost chiar mai transant: Putem vedea cum multe țări euroatlantice au ales calea renuntarii  la valorile creștine. Neagă principiile morale Ce altceva poate marturisi mai bine criza morală a societății umane, decat pierderea capacității de a se reproduce. Astăzi, aproape toate țările dezvoltate nu mai sunt capabile să se reproducă. Fără a respecta valorile încorporate în creștinism și alte religii ale lumii, fără a respecta normele de moralitate, omenirea își va pierde inevitabil demnitatea umană. Și noi considerăm natural și corect sa apăram aceste valori„.

Aceste cuvinte sună nobil și atractiv, intrebarea este daca cuvintele lui Putin se confirma in date sau sunt doar o simpla propaganda, se intreaba analistul rus Andrei Movchan.

Să începem cu câteva definiții. Banuim ca atunci cand vorbeste despre „valorile crestine”, Vladimir Putin înțelege în mod tradițional poruncile  din Evanghelia lui Marcu referitoare la crimă, cruzime, furt, depravare sexuală, dependența de pasiuni, gelozie, înșelăciune, lăcomie, gândurile rele și prostie”, spune Movchan.

În acest caz, președintele ar avea absoluta dreptate. Moralitatea este o componentă importantă a progresului unei țări. Mulți economiști (de exemplu, Paul Heyne sau S. Michael Craven) scriu despre prețul ridicat al imoralitatiipentru economie. Într-o atmosferă de neîncredere cauzata de comportamentul imoral, valoarea tuturor tranzacțiilor creste semnificativ, cifra de afaceri realizata incetineste, riscurile sunt percepute ca fiind mai mari, și nu doar rata de creștere, dar și creșterea în multe domenii este discutabilă. Mai mult decât atât, infracțiunile, adulterul, consumul de droguri, prin ele însele au un cost economic semnificativ pentru societate. Sociologii sustin ca exista o legatura directa între moralitatea societății și calitatea vieții. Nivelul de moralitate din societate influenteaza rata mortalitatii din cauze violente și alte infracțiuni, pana la boli cardiovasculare, eficiența tuturor serviciilor de la poliție la ambulanță si în distribuția veniturilor și a bogăției în societate, afecteaza în general calitatea vieții.

Din păcate, aceasta versiune in înțelegerea moralei nu avantajeaza autoritățile ruse.

ambulantaÎn ceea ce privește reproducerea (natalitatea), se poate presupune Vladimir Putin s-a grabit. În primul rând, printre liderii mondiali ai natalitatii se afla in prezent tari precum Niger, Uganda și Fâșia Gaza. Este greu de spus dacă aceste țări sunt exempe în termeni de „valori și morala”. În al doilea rând, în Rusia, până în 2013, timp de 23 de ani s-a inregistrat scăderea naturală a populației. Abia în 2013 a existat in Rusia un spor natural, dar la scară neglijabilă 1,6 persoane la 10.000. Pe de altă parte, sporul natural în UE-28 (fără migrare) din 1960 a fost pozitiv, iar astăzi este de două ori mai mare decât în Rusia. Un declin mic s-a observat în Germania, dar numai în ultimii doi ani. Creșterea natalitatii in Marea Britanie și Franța este de 3 persoane la 1000, sporul natural în SUA 5,5 persoane la 1000. Bazandu-ne pe datele curente, marea întrebare este cine nu e capabil de auto-reproducere”, și cine ar trebui „să păstreze valorile tradiționale.”

Apelul la biserică ca partener al statului în conservarea moralitatii” esti și mai alarmant.

Avem o mulțime de domenii de cooperare dintre stat și biserică. Biserica este un partener natural pentru stat , a spus Vladimir Putin.

Dar economistul si politologul Greg S. Paul în lucrarea sa de analiza comparativă a religiozitatii și a calității vieții în diferite țări dezvoltate ridică întrebări tulburătoare. Ar fi bine ca liderii politici, care văd ca prolifica simbioza moralitatii și religiei, să-l asculte: Ideologia religioasă conservatoare este una dintre cauzele probabile ale disfuncției sociale În special, SUA este cea mai disfuncționala în ceea ce privește crimele, numărul de detinuti, mortalității infantile, răspândirea unor boli sexuale precum gonorea și sifilisul, avortul, sarcini la varsta adolescentei, durata căsătoriei, inegalitatea veniturilor, sărăcia (și) durata medie a timpului de lucru„. Potrivit lui Paul, cifrele mai arata societatile in care ponderea ateilor este mare sunt mai putin „disfuncționale” în sensul nivelului de criminalitate, comportament antisocial și nivelul de neîncredere reciprocă.

religiaStudiul Pew Research Center realizat in mai mult de o sută de țări, susține că între procentul de cetățeni care sustin credința în Dumnezeu este cheia pentru moralitate, și PIB-ul pe cap de locuitor există o puternică corelație negativă minus 0,76.
Potrivit unui studiu Gallup, în 2012, ponderea cetățenilor religiosi a depășit 55% doar în țările cu un venit mediu anual pe cap de locuitor mai mic de 20.000 dolari (cu o singură excepție). Țările dezvoltate se afla în intervalul de la 20% la 55% din cetățeni religiosi. În Rusia, venitul anual pe cap de locuitor este de puțin peste 20 de mii de dolari iar 52% din populație se considera religioasa. Creșterea gradului de religiozitate fie va face din Rusia o exceptie de la regula, fie va mari ponderea saracilor.

Și, în sfârșit, cu ce se deosebeste moralitatea din Rusia de cea Occidentala, pe care politicienii rusi o blameaza atat de mult?

Din păcate, potrivit „parametrilor” descriși în Evanghelia lui Marcu, Rusia nu este nici macar aproape de țările NATO.

În Rusia, au loc anual 10,2 omucideri  la 100 de mii de oameni pe an. În Statele Unite ale Americii 4.2, în Germania 0,8,  Franța – 1.1. Este o prapastie uriasa chiar si fata de SUA, despre care propaganda rusa spune în mod regulat ca este o tara cu o rată ridicată a criminalității.

catuseMai multe detalii înfricoșătoare? De exemplu, în Rusia, in 15 ani au murit de 68 de ori mai multi copii dati spre adoptie in interiorul tarii, comparativ cu cei dati in adoptie in străinătate.

În orfelinatele din Rusia trăiesc oficial 105.000 de copii, dar potrivit UNESCO 700 de mii.

În Statele Unite ale Americii (prezentata ca o societate disfuncțională) nu exista orfelinate in înțelegerea noastră. In SUA exista residential treatment centers (centre locale de tutelă), fiecare dintre acestea având doar câtiva copii. Toate aceste centre astăzi conțin până la 50 de mii de copii de 4,5 ori mai puțin pe cap de locuitor comparativ cu cifra oficiala a autoritatilor ruse. În Suedia, aproximativ 5.000 de copii sunt asistaţi social, de 1,7 ori mai mic pe cap de locuitor decât în Rusia. Aproximativ aceeași situație în Germania de 2 ori mai puțin (conform cifrelor oficiale).

Violenta

În Rusia exista 603 de deținuți la 100.000 de locuitori. În Germania 95, Franța 85.

Imoralitatea sexuală a Occidentului, la care se refera deseori ideologii rusi, iarasi pune mari îndoieli. Deși conceptul este destul de vag (și, în esență, depinde de tradiție), se pot găsi parametii mai mult sau mai puțin obiectivi. Un exemplu: în lume, la 100 nașteri exista în medie 22 de avorturi. În Rusia 73. În Europa mai putin de 20. În termeni relativi (pe cap de locuitor, la 1.000 de femei, la 100 de nașteri, etc.), Rusia este lider mondial la numărul de avorturi.

Narcomania

Potrivit unui raport al ONU, 2% din populația matură din Rusia foloseste droguri injectabile. Conform acestui indice, Rusia ocupă locul al doilea în lume, după Azerbaidjan. Rusia s-a clasat pe primul loc în lume si la consumul de heroină. Numărul total de persoane dependente de droguri din Rusia este de peste 5 milioane de persoane sau aproximativ 3,5% din populație. Pentru comparație, nivelul consumului de droguri în UE este de 0,51% (în Germania 0,25%, în Franța 0,44%).

Rusia consumă 15 litri de alcool pe adult pe an, 51% – bauturi tari. Franța 12,2 litri (23% bauturi tari), in Germania 11,8 (18,6% băuturi tari).

În Rusia, de la 1 la 2% din populația adultă (date UNAIDS) este infectata cu SIDA. În Germania și Franța procentul este de 0,1-0,5%.

Nici la capitolul invidia și lăcomia Rusia nu sta mai bine.  1% din ruși dețin 71% din avuția națională. În Europa, aceeași rată este de 32%.

Caritatea

În Rusia caritatea reprezinta aproximativ 0,075% din PIB, mai mult de jumătate reprezinta donații din străinătate. Totodata, 59% din rusi consideră ajutorarea cetățenilor nevoiași nu este treaba lor, ci a guvernului.

În SUA, caritatea depaseste 2% din PIB-ul tarii (de 120 de ori mai mare în termeni absoluți), iar 90% din adultii americani sunt implicați în acte de caritate. Această situație nu este numai în SUA. Americanii sunt liderii filantropiei internaționale (asistență pentru cetățeni din alte țări), – 11.43 miliarde dolari pe an, urmati de japonezi (9.85 miliarde dolari), germani (4.99 miliarde dolari), britanici (4,5 miliarde dolari), francezii (4.2 miliarde dolari). Pentru comparație, valoarea totală a contributiilor de caritate in Rusia abia ajunge la 1,5 mld dolari.

Xenofobia si nationalismul

În Rusia exista aproape 200 de organizații care propaga xenofobie, ura fata de minoritati, reprezentanții altor culte, clase si orientari sexuale. Conform unor estimări, numărul susținătorilor ideilor naționaliste radicale din Rusia este de aproximativ 2% din populație (3.000.000 persoane). Pentru comparație: în Germania, se estimează că aproximativ 220 de mii de oameni susțin miscarile de dreapta (aproximativ 0,3% din populație).

Astăzi, aproape 70% din cetățeni ruși cred SUA și UE sunt dușmanii Rusiei. Mai mult de 70% din cetățeni ruși saluta anexarea unei parti din teritoriul suveran al altui stat; mai mult de 30% ar sprijini o invazie armată a Rusiei în Ucraina, care în mod inevitabil ar implica uciderea atât a rusilor, cat și a  ucrainenilor.

Invazia americana în Afganistan a fost sprijinita de mai puțin de 50% din americani.

Deci cine este mai moral?

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 3,67 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Cine e mai moral – Occidentul sau Rusia? Adevărul crud, dincolo de propagandă

  1. anca spune:

    in statistici suntem tari dar foarte sters in realitati.

  2. didi spune:

    faina analiza, pacat ca nu dai si sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top