La 41 de ani, opozantul rus îi atacă pe „greii” politicii ruse în înregistrările sale video anticorupție vizionate de milioane de internauți și a scos în stradă o nouă generație de protestatari.

Într-una dintre zile a fost la Tver, oraș situat la 160 km de Moscova, pe Volga, unde a fost întâmpinat de sute de persoane. „Putem câștiga alegerile”, a lansat el, adresându-se mulțimii. „Putem câștiga pentru că majoritatea este cu noi”, s-a declarat convins el.

În timp ce Vladimir Putin o face pe misteriosul, refuzând pentru moment să-și oficializeze candidatura la prezidențialele din martie viitor, Alexei Navalîi își multiplică deplasările în provincie pentru a deschide birouri de campanie. Obiectivul său: strângerea a circa 300.000 de semnături necesare pentru a se prezenta în pofida numeroaselor obstacole, scrie Agerpres.ro.

Ochiul drept al lui Navalnîi este încă închis pe jumătate în urma unei agresiuni cu un dezinfectant popular in Rusia – zelionka. În urma ultimului atac cu aceasta solutie de culoare verde, el a urmat un tratament în Spania și a angajat doua garzi de corp.

Navalnîi recunoaste ca spune „lucruri banale”, dar „fără teamă să le spună cu voce tare”: „Zeci de milioane dintre concetățeni trăiesc în sărăcie, în timp ce statul dispune de o bogăție colosală”, denunță el.

De când s-a făcut cunoscut prin discursurile sale înflăcărate în cursul manifestațiilor care însoțeau revenirea la Kremlin a lui Vladimir Putin în 2012, Navalnîi s-a impus ca prim opozant al acestuia.

Evocat la televiziunea publică numai într-o lumină negativă, el se servește de YouTube, Twitter și Instagram pentru a se adresa alegătorilor. El își multiplică de asemenea aparițiile publice, un exercițiu în care acest avocat de formație excelează.

El a fost ținta a numeroase agresiuni, dar a și numeroase urmăriri judiciare, între care una l-a adus la închisoare pe fratele său, vizând — potrivit susținătorilor săi — să-i potolească ambițiile.

Navalnîi a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare în acest an pentru deturnare de fonduri, ceea ce l-ar putea împiedica în mod legal să candideze.

„Nu putem decât să-i forțăm să-mi înregistreze candidatura”, insistă el în fața publicului său. „Este evident că Putin nu vrea să ajungă la o dezbatere cu mine”.

Campania sa începe totuși să creeze probleme autorităților. În martie, una dintre înregistrările sale video, în care îl acuza pe premierul Dmitri Medvedev de corupție, a scos în stradă mii de persoane în plin centrul Moscovei și în zeci de orașe.

O astfel de mobilizare, marcată prin 1.000 de arestări în Capitală, nu mai fusese văzută de mulți ani și opozantul speră să repete acest succes luni, 12 iunie, cu noi demonstrații în mai multe orașe și în centrul Moscovei.

Ultimele manifestații au fost marcate de prezența a numeroși tineri, uneori încă adolescenți care nu l-au cunoscut decât pe Vladimir Putin la putere.

„Vreau să trăiesc într-o țară liberă, vreau o presă liberă și libertate de exprimare”, explică Ilia, student la jurnalism în vârstă de 20 de ani, venit să-l susțină pe opozant la Tver.

La sediul de campanie din Moscova, Serghei, un student de 20 ani, se întreabă cum găsește Aleksei Navalnîi forța de a continua: „El își păstrează buna dispoziție în timp ce fratele său este în închisoare și în timp ce la el acasă se fac mereu percheziții…”

Proprietarii imobilului în care se află sediul de campanie al lui Navalnîi încearcă să se debaraseze de acest locatar incomod, mergând până la schimbarea broaștelor de la uși și întreruperea curentului electric.

Directorul său de campanie la Moscova, Nikolai Liaskin, acuză autoritățile și anunță: „Nu vom pleca!”

Opozantul nu este la prima sa campanie și a creat surpriză în 2013, clasându-se al doilea la alegerile municipale din Moscova.

Opiniile sale au creat uneori o anumită indispoziție printre liberali. În trecut, el a participat la manifestații susținute de asemenea de neonaziști și a luat poziție în favoarea restricțiilor importante la imigrația din fostele republici sovietice din Asia Centrală, cu populație majoritar musulmană.

„Când ne-am întâlnit, era un naționalist rus moderat”, afirmă activista Olga Romanova, comparându-l cu franțuzoaica Marine Le Pen. Dar, potrivit ei, el s-a „schimbat destul de serios” și a devenit un „conservator moderat”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Cine este Alexei Navalnîi? Un portret al opozantului rus de Ziua Rusiei

  1. bogdan spune:

    Trollii au primit directive sa posteze pe limba rusa si in alta parte azi ! Sunt multe manifestatii in porcie si ordinele FSB sunt ca cei de pe extern sa se replieze pe intern momentan !!!

  2. bogdan spune:

    Pe asta daca nu-l impusca piticul debil -va deveni presedintele Porciei !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top