Sute de oligarhi acuzați in Ucraina și Rusia de corupție au obținut pașapoarte ale UE în cadrul așa-numitei scheme a „vizelor de aur”, scrie publicația The Guardian.

Ziarul precizează că, începând cu 2013, guvernul Ciprului a câștigat peste 4 miliarde de euro pe seama unor oameni foarte bogați, cărora le-a oferit posibilitatea de a locui în Europa în schimbul unor investiții. În cadrul acestui sistem, numai anul trecut au fost emise mai mult de 400 de pașapoarte.

Ziarul a examinat lista cu sutele de persoane care au obținut cetățenia cipriotă în acest fel, fără să ofere vreun nume concret, precizând doar că în lista figureaza „antreprenori bine-cunoscuti și persoane cu influență politică semnificativă“, inclusiv fostul vicepresedinte al Dumei de Stat a Federației Ruse, sau fondatorii celei mai mari banci comerciale din Ucraina.

Sistemul de acordare a cetățeniei în schimbul investițiilor, lansat în 2013, presupune că solicitanții investesc doua milioane de euro în proprietati imobiliare sau 2,5 milioane de euro în companii sau obligațiuni de stat.
Trebuie remarcat faptul că, până în 2013, cetățenia Ciprului se acorda de către miniștri, motiv care explica cum a obtinut (din 2010) pașaport cipriot fratele președintelui sirian Bashar al Assad, care din 2008 este sub sancțiunile ONU.

Publicația notează că, înainte de sfârșitul anului, Parlamentul European va organiza o dezbatere privind necesitatea de a cere țărilor care oferă cetățenia UE prin programul „vizei de aur“ (un alt exemplu este Portugalia) sa asigure un control riguros în ceea ce priveste identitatea solicitanților.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top