Rusia foloseste in Siria sistemul aruncator de flacari TOS-1A „Solnzepiok” – o modificare moderna a sistemelor multiple de lansare de rachete pe baza T-72 „Buratino”. Concluzia a fost făcută de activiștii Grupului InformNapalm, care a dezvăluit urmele activitatii militare ruse în Ucraina și Siria din surse deschise de pe Internet.
Grupul de investigare sustine că sistemul Solnzepiok a fost transferat în Siria din regiunea Nijni Novgorod. Împreună cu armele grele în călătoria din Orientul Mijlociu a plecat și o parte a personalului militar – cealalta parte a trebuit să rămână în Rusia, în spital, deoarece la scurt timp, înainte de transfer, militarii au fost otrăviți cu substanțe necunoscute în timpul unui exercițiu pe un poligon din regiunea Kursk.
Una dintre armele cele mai de temut, sistemul greu aruncator de flacari (TOS) este o inventie a anilor ’70 ai secolului trecut. În URSS, primele prototipuri au fost fabricate la Omsk, în anii 1978-1979. Acum, aceste sisteme sunt produse la „Uralvagonzavod” (acelasi care fabrica si noul tanc Armata).
Complexul este format din două părți principale – șasiul (pe baza de tanc T-72, mai nou T-90, sau camion greu) si un lansator de rachete nedirijate. Focosul proiectilului conține o substanta incendiara sau o compozitie termobarica. Arma termobarica de calibru mare are o putere comparabila cu armele nucleare tactice, cu singura diferență că cele termobarice nu au efect de iradiere. Potrivit Wikipedia, sistemul aruncator de flacari este folosit „pentru dezafectarea vehiculelor blindate usoare, incendieri și distrugerea de facilități și clădiri, distrugerea forței umane a inamicului situat în camp deschis și fortificații.”
Recent, pe Twitterul lui Hassan Rida, stringer sirian al postului TV Russia Today, care relateaza din randurile armatei lui Bashar al-Assad și ai opoziției siriene armate, au aparut imagini cu aceste sisteme: Solnzepiok avea chiar culorile tipice pentru armata rusă, dar in modul deja tipic pentru fortele ruse din strainatate – cu numerele de bord vopsite.
De unde au aparut aceste groaznice arme in armata statului sirian? Activiștii InformNapalm susțin că din regiunea Nijni Novgorod, unde în 2014 a fost creat regimentul 20 de protectie radiologica, chimica si biologica.
Potrivit Radio Liberty, o sursa familiara cu situatia din Regimentul 20, a confirmat ca o parte a regimentului, cu zeci de mașini, a fost trimisă in Siria. Dar unii soldații au fost nevoiți să rămână în Rusia împotriva voinței lor. În luna august, soldații regimentului au participat la „manevre in regiunea Kursk”, în apropierea graniței cu Ucraina. La întoarcerea de acolo, mulți soldați au început să prezinte simptome ale unei boli necunoscute – pete galbene pe piele și febră. Au fost internati într-un spital și li s-a pus același diagnostic – infecție streptococică a pielii, streptoderma.
Parintii soldaților nu cred ca este vorba despre o boală infecțioasă – militarii înşişi recunosc faptul că pe teritoriul unității militare sunt „îngropate o multime de chimicale” şi în fiecare zi trebuie să „lucreze cu pământul.”
„Sufera multi băieți, la inceput pielea incepe sa putrezeasca, apoi apar pete galbene” – a declarat o sursa pentru Radio Liberty (petele streptococice pe corp sunt de obicei de culoare roz ).
Potrivit sursei, după întoarcerea de la exercițiile din regiunea Kursk, s-a decis desființarea Regimentului 20. Acest lucru ar trebui să se întâmple înainte de sfârșitul anului – militarii for fi imprastiati pe la alte unități. Rudele soldaților bolnavi suspecteaza că acestia ar putea fi otrăviti cu substanțe chimice periculoase utilizate în sistemul aruncator de flacari. Despre acest lucru vorbeste indirect graba cu care este desfiintata unitatea – militarii sunt evacuați rapid cu autobuzul, lăsând doar un pluton de soldati cu contract pentru paza tehnicii şi pentru încărcarea în trenuri.
Compoziția amestecului rachetelor termobarice, potrivit informațiilor de pe Internet – de exemplu, de pe site-ul guns.ru – poate include TNT, perclorat și nitrat de amoniu, RDX, oxid de etilenă. Toate acestea sunt substanțe extrem de toxice, chiar și contactul pe termen scurt cu acestea poate duce la consecințe grave pentru o persoana.
Radio Liberty nu a putut să obțină confirmarea cazurilor de imbolnavire în Regimentul 20 din alte surse.
Pentru Rusia (și fosta armata sovietică), Siria este al patrulea caz in care se folosesc in conditii de lupta reala sistemele grele aruncatoare de flacari. Primul este considerat războiul din Afganistan: potrivit site-ul „Revista Militară” în timpul operațiunii „Taifun”, din iarna anului 1988-1989, sistemului aruncator de flacari TOS-1 „Buratino” (precursorul „Solnzepiok”), sub acoperirea vehiculelor blindate a atacat pozițiile mujahideenilor.
Cel de-al doilea caz – al Doilea război din Cecenia, unde „Buratino” a fost folosit în timpul asaltul asupra satului Komsomolsk de pe 7 martie 2000. Ca urmare, în lupta pentru Komsomolsk au fost uciși, potrivit unor surse, mai mult de 500 de ceceni, iar toate casele din sat au fost distruse.
Sistemul greu aruncator de flacari a fost utilizat si de separatiștii ruși în conflictul din estul Ucrainei. Martorii de la fața locului, inclusiv observatorii OSCE, pot face dovada acestei utilizari.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
yo yehudi, ce nume de fraier ai ! doar o otreapa ca tine poate sa latre turbata pe aici !
draga ivan, se pare ca economia rusiei nu mai poate plati un postac. asta este o veste buna:)
draga ivan, rusia bisi omoara proprii soldati!
„mandra corabia, mester carmaciul”!