Clasa medie rusă se duce la fund

10:58 am, 4 august 2015 • de 2 Comentarii

saracirePe parcursul anului trecut, în Rusia, nivelul de trai al celei mai active paturi din punct de vedere economic a scăzut cu 25%. Concluzia apartine expertilor Institutului de Economie Sociala si grupului de cercetare W-City Community Research, bazatde un sondaj de opinie în randul locuitorilor oraselor mari.

Aceste cifre sunt considerabil mai mari decât cifrele oficiale, operate de agențiile guvernamentale.
Potrivit sondajului, cercetatorii au calculat indicatorii scarii „posibilitati-nevoi”. Nu vom plictisi cititorii cu detalii metodologice și trecem direct la rezultatele.

Dacă înainte de criză, mai mult de jumătate dintre ruși evaluau echilibrul dintre dorințe și posibilitati pozitiv, acum soldul înegistreaza un debit profund: rusii trebuie sa renunte tot mai mult nu numai la rasfaturi de tot felul, dar chiar și la satisfacerea unor nevoi de baza.

În trimestrul al II-lea 2015, populația cu venituri sub minimul de existență era in Rusia de 23 milioane de persoane. Astfel, rata sărăciei în Rusia a crescut la 15,9%, față de 13,8% anul trecut. De fapt, în Rusia, sub pragul sărăciei astăzi trăiește fiecare al cincilea om apt de muncă.

Nici clasa de mijloc nu o duce mai bine şi se scufunda rapid. Către luna iulie a.c., rușii au intrat adanc in rezerve, astfel ca mai aveau jumatate din banii de economii. Totodata, în șase luni, ponderea economiilor cetățenilor în valută străină a scăzut cu mai mult de jumătate. În octombrie 2014, se puteau lauda cu economii în dolari și euro mai mult de 20% dintre respondenți, în iulie 2015 – mai puțin de 10%.

Sondajul a mai demonstrat că, astăzi, cetățenii rusi cei mai activi dpdv economic sunt îngrijorați din cauza deprecierii rapide a rublei, reducerii veniturilor și creșterii inflației.

Cel mai frecvent răspuns la întrebarea „Cea mai mare dezamagire” – este din nou încrederea zdruncinata în sistemul bancar. Situația de pe piața creditelor de consum poate fi numita aproape catastrofala. Potrivit Băncii Centrale, mai mult de 8 milioane de datornici nu îşi mai pot achita platile și sunt în pragul falimentului.

A doua întrebare importanta – jobul. In ultimul an, numărul de persoane angajate a scăzut cu 618 mii, sau aproape 1% din populația economic activă. În același timp, 4,2 milioane persoane (5,5%) nu au un job dar cauta în mod activ. În plus, unul din cinci respondenți se teme de concediere, reduceri salariale sau trimite în concediu fără plată.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Clasa medie rusă se duce la fund

  1. Radu spune:

    Mai e mult pana vor merge in fundul gol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top