În Rusia, creste numarul actiunilor de protest muncitoresti din cauza restantelor la plata salariilor. In Extremul Orient rusesc protesteaza invatatorii, în regiunea Ural se afla in greva muncitorii unui urias combinat metalurgic, la St. Petersburg au abandonat lucrul muncitorii din industria auto, iar lucratorii de pe cel mai mare santier de construcții din Siberia (cosmodromul Vostocinîi) au scris cu litere albe uriașe pe acoperișurile locuintelor-vagon:”Dragă Vladimir Putin, vrem sa lucram, de 4 luni nu am mai luat salariu”, potrivit The New York Times (NYT).
Economia Rusiei se cocoşeaza sub greutatea sancțiunilor internaționale dar și urmare a scăderii prețurilor la petrol si gaze, iar muncitorii din întreaga țară protesteaza. Este primul răspuns național la politicile economice ale Moscovei, remarca NYT. Într-o tara in care sindicatele au ramas multa vreme un apendice al sturucturilor de stat, cele mai multe proteste sunt acțiuni „neautorizate” si ad-hoc.
Pentru a face economii cu plățile compensatorii și ca să nu supere funcționarii de stat, companiile rusești încearcă să nu concedieze muncitorii, ci pur și simplu le rețin salariile sau îi trimit în şomaj tehnic.
Datele biroului de statistica din Rusia – Rosstat – confirma ca, la nivel national, la data de 1 aprilie 2015, restanțele salariale se ridicau la 2,9 miliarde de ruble, cu 15% mai mult față de anul precedent. În plus, salariile reale ale rușilor au scăzut cu aproape 10% fata de anul trecut.
Nemulțumirea asociata cu neplata salariilor a fost o vreme tinuta sub control de „valul de mândrie națională” care a cuprins populatia după anexarea Crimeei. Insa grevele și protestele din toata Rusia reprezinta o nouă provocare pentru Kremlin si sunt în concordanță cu previziunile economiștilor, care afirma că recesiunea va afecta cel mai puternic zonele rurale și orașele monoindustriale.
Daca inainte, protestele rusilor erau insotite de revendicari politice generale, acum acestea sunt mult mai concrete, economice si, de cele mai multe ori, greu de realizat in conditiile unui buget tot mai golit de resurse.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.