Viktor NikoliukComandantul Brigăzii 92 a Fortelor Armate ucrainene, colonelul Victor Nikoliuk, într-un interviu cu DW, a povestit despre încălcarile Minsk-2 din orasul Sceastie (Donbas) și de ce războiul nu se va termina prea curând.

Orașul ucrainean de provincie Sceastie este de mai mult de un an cunoscut în întreaga lume ca unul dintre punctele fierbinți ale conflictului din estul Ucrainei. Acesta este situat în apropiere de Lugansk, pe malul râului Severski Doneț, pe linia de contact cu auto-proclamata Republica Populara Lugansk (LNR).

În ciuda Acordului de la Minsk, războiul nu s-a oprit aici. Oraşul şi podul strategic de aici sunt aparate de Brigada Mecanizată 92 din regiunea Harkov, aflata sub comanda colonelului Victor Nikoliuk. El a fost cel care i-a reţinut pe militarii rusi – Alexandr Alexandrov şi Evgheni Erofeev, care vor fi judecati în Ucraina. Într-un interviu cu Deutsche Welle, colonelul în vârstă de 39 de ani a povestit cum și cu cine luptă oamenii săi și de ce războiul din estul Ucrainei nu poate fi oprti.

DW: Cum sunt respectate in Sceastie acordurile de la Minsk?

Victor Nikolyuk: Noi respectam Acordul de la Minsk în întregime, partea opusa – practic deloc. Au loc provocari, de multe ori suntem nevoiti sa raspundem cu foc. Încep cu arme de calibru mic sau cu lansatoare de grenade. Noi raportam la sector, sectorul – sediului ATO, și așa mai departe. Totul dureaza cam patruzeci de minute pana la o oră. Când ni se dă undă verde pentru a raspunde cu foc, o parte a personalului militar inamic care a tras spre noi, este deja plecata. Acum s-a intensificat activitatea lunetistilor și grupurilor de sabotaj și recunoaștere. În zona noastră de responsabilitate avem 10- 15 astfel de grupuri. Din când în când îi fugarim.

– Adica războiul nu s-a terminat?
– Nu, şi în curând nu se va termina. Suntem gata să-l terminam. Și oameni care sunt pe cealalta parte, cazaci sau miliții, sunt epuizati. Ei chiar ies si ne cer pace. Dar a treia parte se opune. Nu pot spune ca este Rusia ca tara, dar sunt militari ruși, armata rusa. Ne-am intalnit cu ei recent, atunci când am facut schimb de „200” (morti – n.r.). Era personal militar de cariera, nu neagă nimeni. Ei își fac treaba. Prin urmare, razboiul nu se va termina în curând.Sceastie

– Cine lupta împotriva voastra de cealaltă parte?

– Brigada a 2-a și a 4-a a LNR, sunt fostele miliții restructurate în brigăzi de infanterie. Ei de bine de rau isi iau banii si sunt instruiti. Urmeaza batalioanele de cazaci. La ei nu prea a mai ramas spirit patriotic, sunt ocupati in principal cu impartirea prazii. Între echipele „milițiilor poporului” și cazaci exista rivalitate, uneori ajung la dusmanii. Cazacii sunt în minoritate, de aceea cei nedoriti sunt periodic „curaţaţi”. Pe de altă parte, are loc o structurare a armatei separatistilor. În plus, există soldați ai Forțelor Speciale (Spetsnaz) din Rusia, pe unii i-am luat prizonieri.

– Ia-ţi reţinut personal pe cei doi prizonieri militari rusi – Erofeev și Alexandrov – care, potrivit autoritatilor din Rusia la acea data erau retrasi din armată. Ambii erau răniți. Cum a fost?

– Am ajuns la pod, într-o inspecția obișnuită. Când am ajuns acolo, ai nostri au scos un „200” și raporteaza că e cineva în tufișuri. Noi în oameni ne-am dus acolo. Primul l-am pe găsit pe Erofeev, l-am dezarmat si am pus paznici în jurul lui. Am alergat mai departe. Am vazut pe cineva tarandu-se. Aşa l-am găsit pe Alexandrov. „Cine sunteti?” – mă întreabă. Eu spun – „sunt rus”. El mi-a replicat: „Şi noi, rusi, din a 3-a Brigada Spetsnaz, scoteti-ne de aici”. În timp ce l-am luat, au început să tragă spre noi, astfel încât a trebuit să ne retragem si am renuntat sa mergem dupa restul grupului.
SceastieCum ar trebui să procedam cu acești prizonieri – sa-i judecam sau schimbam?

– În calitate de cetățean al Ucrainei voi spune că, desigur, ei trebuie sa fie judecati. Dar ca un om – schimbati. Trebuie să se întoarcă acasa, sa-i schimbam pe baietii nostri, pe Nadia Savcenko, de exemplu.

– Ce evoluții vă așteptați sa fie – conflictul va fi înghețat, sau adversarul se pregătește de ofensivă?

– Nu pot spune ca urmeaza ofensiva, dar sunt convins ca acest conflict nu va fi înghețat. Opinia mea personală – cred ca vor face ca în Georgia, sub masca trupelor de menținere a păcii vor introduce armata rusa la vedere și apoi ne vor inghesui puţin cate puţin. Într-o zi ne vom trezim la fel ca în Georgia, cand punctele lor de control vor fi sub nasul nostru.

– Probabil ai vorbit cu rușii pe care i-ati reținut. Care este motivația lor?
– Prostii. Când am avut prima întâlnire, ei spuneau că suntem fascisti, banderovisti, omoram copii. Acum nu mai spune nimeni. Ei sunt aici doar pentru bani.

– Cum a fost situația in zona în timpul verii?
– Acum situația a escaladat. Nu se trage mai mult decat inainte, dar calitatea s-a schimbat, este clar că de partea cealalta se afla profesioniști. Dacă inainte îi speriam mai usor, dupa care se retrageau repede, pe 28 iulie am avut o luptă dură, au vrut să ne încercuiasca. Trei zile mai târziu am avut o alta lupta. Neformal ni s-a conformat ca de partea cealalta lupta comandouri Spetsnaz. Practic se trage spre noi cu arme de calibru mic, dar lucreaza si lansatoare de grenade antitanc și tancuri, artilerie mai puțin.

– Cum reacționează localnicii la armata ucraineană?
– Localnicii sunt de partea noastra, se opun cred ca doar zece la sută. Nu poti sa-i impaci pe toti. Dar, în comparație cu ce a fost cu un an în urmă, când strigau : „Plecaţi de aici!”, acum este diferit.

– Cum poate fi oprit războiul?spetsnaz
– Rusia trebuie sa-și retragă trupele de aici, iar apoi toate această operație anti-teroristă (ATO) se va încheia în două săptămâni … Dar Rusia nu are de gând. Nu cred că Rusia are nevoie de DNR și LNR. Acestea sunt necesare doar ca un poligon de testare, unde armata rusa testeaza noi tipuri de arme. Pot spune cu încredere, pentru că aceste arme au fost folosite împotriva noastră. Primul lucru pe care l-am aflat sunt munițiile thermobarice. Împotriva noastra au „lucrat” cu „Kornet”, o racheta antitanc ghidata, care, de obicei, are raza de actiune de cinci km, iar în cazul utilizarii unei ţevi de artilerie – ajunge la aproximativ zece kilometri. A mai fost utilizata impotriva noastra noua arma AGS-40 „Balkan” (masina lansator de grenade automat), care bate la 2.500 de metri, fata de modelul anterior, care avea o raza de 1.770 de metri.

– Care a fost cea mai mare greșeală militara a Ucrainei de la începutul conflictului? Care este cea mai mare realizare?
– Părerea mea personală – în Crimeea trebuiau sa deschida foc fatal. Ar fi oprit dezvoltarea ocupatiei. Și cea mai mare victorie – creșterea prestigiului armatei. Acest lucru nu este deloc patos. În ultimii 23 de ani armata „a decăzut la nivel foarte jos”, dar in timpul razboiul prestigiul ei a crescut. Acum, această armată poate lupta.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top