Rusia, asemenea unei termite, subminează toate organizațiile și comisiile internaționale din care face parte, deoarece folosește mecanismele lor pentru a-și atinge propriile scopuri, scrie editorialistul Bloomberg, Eli Lake. Potrivit jurnalistului, pentru a opri „putregaiul provocat de Rusia din interior”, este necesar ca țările occidentale să nu permită Rusiei să participe la activitățile acestor organe.

Potrivit jurnalistului, Moscova trebuie să fie combătută nu numai prin descurajarea practicata de NATO, ci și prin „vaccinare”.

„După cum am scris în 2016, activitățile Rusiei în cadrul organizațiilor internaționale – mari și mici – prea adesea zdruncină fundamentul acestor organizații”, explică Lake. – Acest lucru poate fi observat în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, unde veto-ul rusesc l-a salvat pe dictatorul sirian de consecințele utilizării armelor chimice. Putem să observăm acest lucru și in Interpol, prin care Rusia încearcă să emită mandate pentru arestarea opozanților săi. Moscova, asemenea termitei, subminează organizațiile internaționale la care participa, afirmă jurnalistul.

Astăzi, așa-numita Comisia Helsinki din SUA – o agenție specială a guvernului SUA, responsabila de monitorizarea situației drepturilor omului în 57 de țări, – va examina cazul „ultimei posibile victime provocate de putregaiul raspandit de Moscova“: Comisia ONU privind lupta împotriva fărădelegii în Guatemala. Această organizație, înființată în 2007, face „o activitate vitală pentru a salva această țară din America Centrală de ruina sa completă provocata de banditism”, subliniază Lake. Deși Comisia nu are autoritatea de a urmări funcționarii din Guatemala, acesta are insa dreptul sa recomande instanțelor pe cine sa urmareasca, iar recomandările sale sunt ascultate; în special, „Comisia deja l-a ”decapitat” pe unul dintre președintii Guatemalei, iar investigatorii săi verifică acum acuzațiile aduse împotriva liderului actual al țării.

Însa, mai ciudat, continuă autorul, că sub lovitura comisiei a nimerit si familia Bitkov, sotii Igor și Irina  și fiica lor Anastasia, care, în 2008, a fost forțata să fugă din Rusia și a ajuns în Guatemala, cu ajutorul unor pașapoarte false. Detaliile dramei familiei Bitkov au fost relatate de mass-media din SUA: în 2007, mai multe bănci rusești le-au cerut sa plătească anticipat împrumutul luat anterior, mare parte din care a fost deja rambursat, iar apoi – i-au fortat pe cei doi soti să vândă fabrica de hârtie pe care o detineau la un preț mult subevaluat. Familia a fost terorizata cumplit: in 2007, fiica lor a fost rapita și violată, iar familia a trebuit să plătească 200.000 de $ ca răscumpărare. În 2009, familia Bitkov s-a mutat în Turcia, unde sotii au cumparat cu 150.000 de dolari pașapoarte și o nouă viață în Guatemala.

Planul părea să fi functionat – dar torționarii rusi nu s-au dat batuti: în 2015, ca urmare a presiunii exercitate de băncile rusești, membrii familiei au fost arestați pentru posesie de documente false.

Familia a încercat să lupte pentru libertatea sa și, într-o anumită măsură a avut noroc: în luna decembrie a anului trecut, Curtea de Apel a decis că ei sunt vinovați doar de infracțiuni administrative. Cu toate acestea, procuratura de stat din Guatemala, sub presiunea Comisiei ONU, a facut recurs, iar în ianuarie, o altă instanță, ignorând decizia Curții de Apel, l-a condamnat pe Igor Bitkov la 19 ani de inchisoare, iar pe soția și fiica sa – la 14 ani de închisoare. După cum subliniază Lake, verdictul a fost considerat ca o pedeapsa aplicata unei grupari criminale implicate în fabricarea de documente false; totusi, familia Bitkov nu facea parte din grupare, fiind una din victime, adica singura parte în dosar care nu a beneficiat de pe urma actelor de corupție.

Cum remarca autorul materialului, funcționarii Comisiei privind lupta împotriva fărădelegii în Guatemala pana azi sunt convinsi de justețea verdictului în cazul Bitkov  – care ar fi un semnal puternic pentru ceilalti „traficanți“.

Americanii cred insa ca s-a facut nedreptate. Într-un interviu pentru Bloomberg, membrul Camerei Reprezentanților din partea Partidului Republican și co-președintele Comisiei de la Helsinki, Christopher Smith, a spus ca „tratamentul îngrozitor și nedrept aplicat familiei Bitkov in Guatemala, ca urmare a acțiunilor Comisiei de combatere a fărădelegii, ridică întrebări despre motivul real pentru care a trebuit să fie urmarita – si inca cu atata CRUZIME – o familie care doar căuta refugiu în această țară”.

Răspunsurile la aceste întrebări vor fi cautate în această săptămână de către Comisia de la Helsinki – fapt in sine ironic, consideră Lake.

„La momentul înființării sale in 1975, ORGANIZATIA condusa de Smith s-a presupus că va monitoriza îndeplinirea obligațiilor asumate de URSS in domeniul drepturilor omului în cadrul Acordurilor de la Helsinki – în anii 80, strategia Occidentului a fost de integrare a URSS în organizațiile internaționale, pentru a supraveghea indeaproape Moscova ca să își schimbe politica”, scrie jurnalistul.

„Dar, 40 de ani mai târziu, rușii au pus totul cu capul în jos”. În prezent, Rusia participă cu entuziasm în tot felul de organizații și exercită influență asupra lor, subminându-le din interior, organizând vendete ale oligarhilor și ”rupand dinții comunității internaționale”.

Comentatorul Bloomberg este convins ca lumea trebuie să apere aceste organisme de influența Rusiei. „Acest lucru înseamnă că Occidentul ar trebui, dacă este posibil, sa alunge Rusia din toate comisiile, grupurile și comitetele de lucru, a căror sarcină este sa asigure respectarea dreptului internațional, – a spus jurnalistul. – Atunci când acest lucru nu este posibil, să se monitorizeze influența Rusiei și participarea sa în organizații, cum ar fi si Comisia Guatemalei pentru lupta împotriva fărădelegii. Pe scurt, Rusia ar trebui tratată ca membru de grad inferior al comunității internaționale”.

O astfel de politică probabil ca nu va împiedica în viitor „agresiunea Rusiei”, dar va fi cel puțin „începutul salvării ordinii mondiale pe care Rusia dorește să o distrugă”, concluzionează Lake.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Comentator Bloomberg: Pentru a salva lumea, Rusia trebuie alungată din toate organizațiile internaționale

  1. bogdan spune:

    Asta spun si eu constant de la invadarea Crimeei ! Porcii sunt prea inapoiati genetic si rudimentari in gandire si comportament pt a putea fi membri in Organizatiile din Lumea Civilizata !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top