Înainte de capturarea celor trei nave ucrainene și a echipajelor lor în apropiere de strâmtoarea Kerci, Kremlinul a desfășurat de peste un an o campanie de dezinformare menită să îmbuneze opinia publică față de Rusia prin calomnierea Ucrainei, a declarat comisarul european pentru securitate Julian King, potrivit The Guardian.

Potrivit comisarului, Rusia a pregătit decizia sa de a ataca navele ucrainene prin răspândirea „știrilor false”.

Declarațiile false acuzau Ucraina de infectarea mării cu holeră sau că serviciile de securitate ucrainene încercau să transporte o bombă nucleară în Crimeea ocupată, a spus King.

El a menționat că divizia East StratCom a Comisiei Europene, responsabilă de contracararea dezinformării ruse, a descoperit o rețea complexă de surse rusești de minciuni.

„Dacă credeți că incidentul (din strâmtoarea Kerci – n.r.) a ieșit din nicăieri, greșiți”, a declarat King la Bruxelles. „Campania de dezinformare a început cu mult mai devreme, cu mai bine de un an în urmă, când presa rusă a început să insiste că autoritățile de la Kiev efectuează lucrări de dragare în Marea Azov în pregătirea pentru intrarea acolo a flotei NATO”, a menționat el.

„Apoi, vara, au apărut acuzații că Ucraina a infectat marea cu holeră”, a adăugat comisarul european. „Acest lucru a fost continuat în septembrie prin insinuări în mass-media rusești, care au prezis „provocări inspirate de Occident în Marea Azov” și au raportat că Statele Unite „pun la cale confruntari dintre forțele navale ucrainene și rusești in Marea Neagră încă din anii 1990”, a continuat comisarul UE.

King a subliniat că niciunadintre aceste afirmații nu este adevărată. Mai mult, afirmația privind planurile americane pentru Marea Azov  se bazează pe un joc video de acum 15 ani.

„Dar după aceea, teoriile conspirației au fost duse la extremă – presa rusă a informat că serviciile de informații britanice și ucrainene încearcă să transporte o bombă nucleară pentru a detona noul pod din Crimeea ocupată, dar că, chipurile, acest atac a fost împiedicat de forțele speciale trimise de Moscova”.

Comisarul a adugat revoltat ca: „dacă căutați ceva legat de UE pe Google, conținutul oferit de centrele de propagandă rusească precum RT sau Sputnik este întotdeauna afisat în primele rezultate”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Comisar UE: Înainte de incidentul din strâmtoare, Rusia timp de un an a derulat o campanie agresivă de dezinformare

  1. bogdan spune:

    Trebuie sa inteleaga toata lumea ca avem de a face cu o specie inapoiata ce nu poate fi nici civilizata nici democratizata oricat am incerca ! Capacitatea lor intelectuala si informatia lor genetica este de vina !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top