Johannes-HahnBrexit-ul nu va influența relațiile UE cu vecinii săi estici, a asigurat, luni seara, la Kiev, comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn.

Într-o conferință de presă comună cu miniștrii de externe din țările membre ale Parteneriatului Estic (PaE) — Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, Hahn a reconfirmat „puternicul angajament” al Uniunii Europene în ce privește strânsa cooperare cu vecinii din est și a subliniat faptul că Brexit-ul nu va avea vreun impact asupra acestei relații.

La finalul celei de-a șaptea reuniuni de dialog informal din cadrul Parteneriatului Estic (PaE), desfășurată luni la Kiev în formatul miniștrilor de externe, cu participarea secretarului general adjunct al Serviciului European de Acțiune Externă, Helga Schmid, comisarul Johannes Hahn a subliniat potențialul foarte mare pe care îl au, din punct de vedere economic, statele membre ale PaE.

„Cele șase țări numără împreună mai mult de 70 milioane de locuitori, o uriașă piață, o uriașă oportunitate, (…) dar, dacă luați volumul comerțului european, numai 0,6% din acesta este cu cele șase țări din est”, a punctat Hahn, care, alături de comisarul UE pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska, se va întâlni marți, la Kiev, cu miniștrii economiei din cele șase state membre ale PaE.

Reuniunile informale ale Parteneriatului Estic au loc de două ori pe an și sunt găzduite de țările PaE. Aceste întâlniri permit un schimb deschis de opinii între țările partenere și reprezentanții de nivel înalt ai UE privind politica externă și domeniile de cooperare sectorială.

Parteneriatul Estic a fost lansat cu ocazia Summitului de la Praga, la 7 mai 2009, în format 27 de state membre ale UE și șase state partenere: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Obiectivul Parteneriatului Estic este consolidarea dialogului și a cooperării cu aceste state, în vederea avansării procesului de asociere politică și integrare economică.

Parteneriatul Estic are două dimensiuni: bilaterală (care vizează negocierea de Acorduri de Asociere și de Acorduri Cuprinzătoare de Liber Schimb, precum și posibilitatea unui regim de călătorie liber de vize) și multilaterală (pe baza a patru platforme tematice ‘Democrație, bună guvernare și stabilitate’, ‘Integrare economică și convergență cu politicile comunitare’, ‘Securitate energetică’ și ‘Contacte între persoane’).

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Comisarul pentru extindere: Brexit-ul nu va influența relațiile UE cu vecinii estici

  1. Clau spune:

    nandilau cand vorbesti despre „rahat” tu si ceilalti rusi sunteti cunoscatori ca doar traiti intr-unul…

    • Catun spune:

      Majoritatea textelor trolilor le sunt oferite de angajatorul de la Kremlin. Daca ii pui sa dea socoteala despre ce au scris ori n-au replica ori te injura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top