Comitetul pentru relații externe al Senatului a aprobat miercuri un pachet de sancțiuni anti-ruse care, printre altele, îl obligă pe președintele american Donald Trump să impună restricții asupra datoriei suverane a Rusiei, relatează Bloomberg.

În Statele Unite se discuta de altfel de multa vreme despre introducerea unor astfel de restricții, deseori denumite „sancțiuni din infern”, din cauza naturii distructive asupra economiei ruse.

Înca de saptamana trecuta membrii Comitetului urmau să dezbata și să voteze acest proiectul de lege, denumit oficial DASKA. Initiativa legislativa va fi înaintata plenului Senatului, unde se mai pot face și alte amendamente.

În redactia actuala, proiectul de lege „Cu privire la protecția securității SUA împotriva agresiunii Kremlinului” (DASKA) conține sancțiuni suplimentare extrem de dure împotriva Rusiei.

Proiectul de lege în cauza, a cărui primă versiune a fost propusa Senatului înca din vara anului 2018, a fost depus de doi republicani și trei democrați, inclusiv influenți Lindsay Graham și Robert Menendez.

Dacă legea va fi adoptată, moneda rusă ar putea suferi un nou soc, dupa cel din aprilie 2018, când, din cauza sancțiunilor americane, rubla s-a devalorizat puternic, atingand un record negativ în spațiul post-sovietic, noteaza The Bell.

Legea DASKA prevede:

 • sancțiuni împotriva noii datorii suverane a Rusiei;
 • sancțiuni împotriva politicienilor, „oligarhilor” sau familiilor acestora, care contribuie la „acțiunile ilegale sau corupte în interesul lui Vladimir Putin”;
 • sancțiuni împotriva băncilor rusești care susțin „amestecul guvernului rus în procedurile democratice sau alegerile din alte state”;
 • sancțiuni împotriva investițiilor în proiecte de gaze naturale lichefiate (GNL) în afara Rusiei;
  -restricții împotriva investițiilor în proiecte energetice străine în Rusia;
  -restricții împotriva dezvoltării sectorului petrolului brut în Rusia;
  -sanctiuni pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv măsuri împotriva sectorului construcțiilor navale din Rusia și împotriva ofițerilor FSB, despre care autorii documentului consideră că sunt implicați în incidentul din regiunea strâmtorii Kerch din noiembrie 2018.

Sancțiunile împotriva datoriei guvernamentale, a funcționarilor și oamenilor de afaceri, băncilor, sectorului construcțiilor navale și ofițerilor FSB implică realizarea unei liste negre directe a companiilor, persoanelor și instituțiilor din Rusia.

Restricțiile asupra sectorului energetic reprezinta așa-numitele sancțiuni secundare: împotriva persoanelor fizice și a companiilor de orice naționalitate care investesc sau furnizează bunuri, servicii sau tehnologii pentru proiecte energetice de export ale Rusiei sau proiecte interne de dezvoltare a resurselor petroliere.

Proiectul de lege cere eforturi la scară largă din partea administrației SUA în vederea întocmirii unei serii de rapoarte despre activitățile Rusiei în sfera politică, economică și militară. În special, va obliga guvernul american să pregătească o a doua ediție a ”Raportului Kremlin” (privind oamenii de afaceri și întreprinderile de stat), precum și rapoarte despre persoane care, după august 2017, au participat la activități care subminează securitatea cibernetică a altor țări în interesul Rusiei, precum și celor care au investit în proiecte rusesti de extragere a petrolului greu accesiil etc.

În acest fel, autorii proiectului de lege intenționează să înăsprească legea CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), adoptată în SUA în 2017. Acest act juridic presupune, în special, introducerea de către guvernul american a unor restricții asupra acestor state care încheie contracte majore cu Rusia pentru achiziționarea de arme și echipamente militare de la aceasta.

În plus, DASKA sugerează că, la șase luni de la intrarea în vigoare a legii, serviciile de informații americane să prezinte Congresului un raport „cu privire la averea și bunurile personale ale lui Vladimir Putin”. Documentul va conține, de asemenea, un paragraf despre necesitatea pregătirii unui raport privind uciderea lui Boris Nemțov.

DASKA va solicita secretarului de stat american, în termen de trei luni de la adoptare, să stabilească dacă există motive pentru ca Rusia să fie inclusă pe lista statelor recunoscute ca sponsori ai terorismului (în prezent există patru state pe această listă a Departamentului de Stat: Iran, Coreea de Nord, Sudan și Siria).

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Comitetul Senatului SUA a aprobat sanțiunile ”infernale” împotriva Rusiei

 1. bogdan spune:

  Bravo USA ! Sa vedeti cum va apare Pitikul dement sa spuna ca ce bune sunt sanctiunile ! Se dezvolta astfel mai tare companiile porcesti fara concurenta si ajutor extern ! Spre noi culmi de dezvoltare tavarashi !!! Aaa si uitasem desigur ca vor impune si godacii „sanctiuni” in oglinda pt USA —sa se dezvolte si capitalistii saracii ! 🙂

 2. Clau spune:

  … adica sanctiunile nu doar se prelungesc…acum se si ingroasa? Nici ca se putea o bucurie mai mare pentru trolii rusnaci, acum au ocazia sa se „intareasca” si mai mult…ca oricum tot asta spun ca sanctiunile ii intaresc… Cica putinalaul a inceput sa poarte pampersi sa nu pateasca la fel ca predecesorul-parinte-spiritual Ioseb Besarionis dzе Jughashvili…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top