Partidului Comunist rus a anunțat luni că dorește să organizeze mai multe adunări pentru centenarul Revoluției din Octombrie ale cărei comemorări oficiale promovate de Kremlin strălucesc prin modestia lor, transmite AFP.

„Sărbătorind centenarul, trebuie să onorăm măreția lui Lenin și măreția revoluției noastre care a deschis o epocă nouă pentru lume”, le-a declarat jurnaliștilor Ghennadi Ziuganov, aflat din 1993 la conducerea Partidului comunist rus.

Potrivit lui Ziuganov, comuniștii intenționează să se adune în apropierea crucișătorului Aurora la Sankt Petersburg, simbol al revoluției care a tras în 1917 prima salvă anunțând atacul iminent asupra Palatului de Iarnă, și la Institutul Smolnîi, cartierul general al bolșevicilor.

De asemenea, ei doresc să organizeze o defilare la Moscova în prezența reprezentanților mișcărilor socialiste din străinătate.

La un secol după revoluția din octombrie 1917, moștenirea acestui seism politic major al secolului XX nu este deloc simplă pentru o țară care nu și-a încheiat analiza trecutului său și este în continuare foarte marcată de cei 70 de ani de regim sovietic.

În timp ce revoluția era sărbătorită cu mare fast în epoca sovietică, cu defilare militară uriașă în Piața Roșie la 7 noiembrie (25 octombrie după calendarul iulian în vigoare în 1917), programul centenarului este mai modest, cu expoziții și colocvii între specialiști.

Rarele comemorări implicând publicul larg vor fi un prilej pentru autorități să pună accentul pe importanța unității naționale și reconciliere, evitând să amintească subiectele sensibile.

Partidul Comunist rus, care în general susține linia politică a Kremlinului, îl critica pe Vladimir Putin, care totusi susține ca destramarea URSS a fost „cea mai mare tragedie a secolului 20”, acuzându-l că nu acordă destulă importanță trecutului sovietic al Rusiei.

Rusia este unul dintre putinele state din Europa de Est care nu a condamnat public crimele regimului comunist.

Profesorul Stéphane Courtois afirmă că „…Regimurile comuniste…au transformat crimele în masă în sistem de guvernare în plină floare.”

Istoricul citează un număr total de 94 de milioane de morți fără să fie numărate și „decesele în exces” (scăderea populației cauzată de scăderea natalității).

Numărul de decese dat de cercetatorii regimurilor comuniste este urmatorul:

 • 65 de milioane în Republica Populară Chineză
 • 20 de milioane în Uniunea Sovietică
 • 2 milioane în Cambodgia
 • 2 milioane în Coreea de Nord
 • 1,7 milioane în Africa
 • 1,5 milioane în Afganistan
 • 1 milion în statele comuniste din Europa de Est
 • 1 milion în Vietnam
 • 150.000 în America Latină
 • 10.000 de decese în urma acțiunilor mișcărilor comuniste internaționale și a partidelor comuniste care nu erau la putere

Courtois susține că regimurile comuniste sunt responsabile pentru un număr de decese mai mare decât oricare altă ideologie sau mișcare politică, inclusiv nazismul. Statisticile victimelor fac referire la execuții, distrugerea intenționată a populației prin foamete, și decesele cauzate de deportări, muncă forțată, etc

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Centenarul revoluției bolșevice. Ideologia comunistă este responsabilă pentru 94 milioane de victime

 1. bogdan spune:

  Ventilaule indiferent ce grohai tu realitatea ramane ! !00 de milioane de oameni a ucis ideologia voastra bolnava ! Iar alte posibil 100 de milioane membri de familie au avut de suferit direct ca urmare a acestor crime ! Sunteti o natiune inapoiata Neanderthalienii sec 21 !

 2. bogdan spune:

  Sariti trollilor sovietici ! Acum e momentul vostru porkovanilor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top