NATOExperții militari ai NATO avertizează că Alianța nu va fi în măsură să-și apere granițele în Europa de Est, în caz de agresiune din partea Rusiei, se menţioneaza în raportul publicat vineri de Consiliul Atlantic, scrie Financial Times.

Printre autorii raportului se numără Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, adjunctul comandantului suprem al forțelor Alianței în Europa, Richard Shirreff și fostul ministru al Apărării al Italiei și președinte al Comitetului Militar al NATO, Giampaolo Di Paola.

Autorii vorbesc despre „lipsa de progres” catastrofala a planurilor Alianței de a consolida granițele sale, după invazia rusă din Ucraina.

După cum s-a menționat, acesta este al treilea avertisment din partea membrilor de comandă a NATO în ultima lună.

Mulți dintre membrii cheie ai Alianței continuă să sufere de „subfinantare cronica” și „deficiențe critice” a forţelor lor armate „decimate”, potrivit raportului Consiliului Atlantic.

BundeswehrSpre exemplu, din 31 de elicoptere Tiger ale Bundeswehr-ului german, doar 10 pot fi utilizate, iar din cele 406 de masini blindate a infanteriei Marder, doar 280 sunt functionale.

Ceilalți membri ai Alianței, pur și simplu nu au făcut nimic pentru schimbarea vectorului apărarii spre est.

Pentru Marea Britanie, „desfășurarea unei brigazi, ca să nu mai vorbim despre o divizie gata luptă, va fi o problemă serioasă”, spune Richard Shirreff, în trecut șeful Statului Major al Forțelor Terestre din Marea Britanie.

De asemenea, el a amintit că pentru unul dintre exercițiile NATO în Europa, au trebuit să aduca cisterne de combustibil din Canada, „atât de deplorabilă a fost situația cu echipamentul service și piesele de schimb în marina britanica”.

Anterior, şi Centrul Analitic RAND Corporation a făcut o evaluare critică a situatiei NATO în raport cu Moscova.

În special, analiștii au spus că, în cazul în care trupele rusești invadează mâine statele baltice, forțele NATO vor putea compensa puterea de foc si efectivele pe care sa le contrapuna fortelor ruse in tocmai trei zile.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top