Consiliul EuropeiComisia de la Veneţia a Consiliului Europei a cerut adoptarea unor amendamente la legea rusa cu privire la Curtea Constituțională. Potrivit experților,  documentul semnat de președintelui Vladimir Putin, care acordă Curții Constituționale (CC), dreptul de a ignora deciziile curtilor internaționale „este incompatibil cu obligațiile internaționale” ale Rusiei, potrivit site-ului Consiliului Europei.

„Rusia trebuie să apeleze la dialog, nu la măsuri unilaterale”, – a declarat comisia, adăugând că într-un număr de state ale Consiliului Europei doar dialogul a fost instrumentul eficient care a eliminat contradicțiile aparute între hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) și sistemele juridice naționale.

Experții Consiliului au cerut autorităților ruse să elimine din lege articolul, potrivit căruia pot sa nu fie executate hotararile declarate neconstituționale de către CC. Comisia a subliniat, de asemenea, că legea trebuie să oblige autoritățile ruse sa găseasca modalități alternative de executare a deciziilor internaționale, precum și să definească în mod clar ca măsurile individuale, prevăzute de deciziile CEDO, nu pot face obiectul evaluării constituționalității.

In plus, orice procedură implicând o evaluare a posibilităților de executare a deciziei, ar trebui să includă obligatoriu participarea persoanelor care au apelat la instanța internaționala.

Textul integral al deciziei Consiliul Europei va fi publicat pe 15 martie pe site-ul Comisiei de la Veneția. În raport se subliniază faptul că prezentul aviz este unul intermediar, pentru ca în perioada  decembrie-martie – autoritățile ruse nu au reușit să organizeze o întâlnire cu raportorii. În cazul în care aceasta va avea loc, concluzia finală va fi pregătită mai târziu.

Reamintim, Putin a semnat o lege de modificare a Legii federale „Cu privire la Curtea Constituțională a Federației Ruse” pe data de 15 decembrie anul trecut. Conform documentului, Curtea Constituțională a Rusiei poate hotarî daca deciziile instanțelor internaționale, în special CEDO, sunt sau nu aplicabile pe teritoriul Rusiei.


Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top