Patriarhia de Constantinopol a abolit actul prin care teritoriul Ucrainei a fost transferat în administrația Bisericii Ruse, ceea ce înseamnă că, de fapt, Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei nu mai există în Ucraina, a declarat reprezentantul Patriarhiei Ecumenice, Arhiepiscopul Job (Hecza) Telmisski, citat de BBC Ucraina.

„Abolirea actului din 1686 a desființat administrația Mitropoliei Kievului și a tuturor eparhiilor din Ucraina de către Biserica Moscovei”, a spus arhiepiscopul.

„Din punct de vedere canonic, acest lucru înseamnă că în Ucraina nu mai există Biserica Orodoxa Ucraineana a Patriarhiei Moscovei. De facto, conform acestei decizii a sinodului, toți ierarhii din Ucraina sunt ierarhi ai tronului ecumenic și trebuie să aștepte acum directiva Patriarhiei Ecumenice privind soarta lor de mai departe” – a explicat el.

Aceasta înseamnă că toți ierarhii bisericilor ucrainene în ochii Constantinopolului au același statut și drepturi egale de a participa la soborul Patriarhiei Ecumenice la care se va acorda autocefalia bisericii ucrainene.

Din punct de vedere canonic, Patriarhul Ecumenic are dreptul absolut de a proclama autocefalie, este privilegiul lui, dacă Biserica rusa se îndoiește de acest lucru, ar trebui să renunțe la propria  autocefaliei.

„Statutul patriarhal i-a fost acordat în secolul al XVI-lea de către Patriarhul Ecumenic Ieremia al II-lea, iar acest document afirmă în mod clar că episcopul Moscovei are dreptul să se numească patriarh, cu conditia să recunoască că patriarhul Constantinopolului drept superior al său”, a spus arhiepiscopul.

Reprezentantul Constantinopolului a evitat să răspundă la întrebarea când ar putea fi convocat soborul autocefaliei ucrainene.

Potrivit acestuia, Patriarhul Ecumenic va convoca acest sobor atunci când va considera că „a sosit timpul”.

El a explicat că, din punct de vedere canonic, în Ucraina nu vor putea exista in continuare două biserici ortodoxe.

„Potrivit canoanelor bisericii, numai o singură biserică ortodoxă ar trebui să se afle pe teritoriul unui stat”, a spus Telmisski.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Constantinopolul: Din punct de vedere canonic în Ucraina nu mai există Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei

  1. bogdan spune:

    Ei sa nu uitam ca si in Moldova exista 2 Biserici Ortodoxe…Una din ele este a lui Satan Kiril kremlinezu’

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top