cosmodromProiectul de construcţie al noului cosmodrom din regiunea Amur care se cifrează la suma de 300 de miliarde ruble este împotmolit în scandaluri de corupţie, informează Bussiness Insider, citat de independent.md.

Cosmodromul a început să fie construit în 2012, în regiunea Amur. De atunci, 10.000 de muncitori au muncit pentru a construi 115 kilometri de drumuri, într-o zonă cu foarte puțină populație, 125 de km de cale ferată și un oraș cu locuințe pentru 25.000 de oameni.

Dar în aceeași perioadă, au fost prezentate numeroase probe în ceea ce privește deturnările de fonduri, guvernul fiind nevoit să mărească bugetul și chiar să detașeze studenți pentru a ajuta la încheierea proiectului programat să fie finalizat în decembrie.

Agenția care se ocupă de proiect, Spetsstroi, este o organizație de stat supravegheată de Ministerul Apărării și implicit de Vladimir Putin.

„Construcția a fost atribuită Spetsstroi fără a exista vreo licitație, iar compania s-a dovedit a fi incapabilă pentru a organiza activitatea”, a declarat Serghei Gorbunov, fost purtător de cuvânt al Agenției Spațiale a Rusiei.

Pe de altă parte, cosmodromul Vostochny este esențial pentru visul Rusiei de relansare a programului spațial rus, marcat de două decenii de subfinanțare și o serie de eșecuri.

Primul avantaj este locația, fiind în interiorul Rusiei, ceea ce înseamnă că Moscova nu va mai depinde de rampa de lansare Baikonur din Kazahstan pe care, de la destrămarea Uniunii Sovietice, Kremlinul a fost nevoit să o închirieze cu 115 milioane de dolari pe an.

Baikonur este folosită pentru zboruri cu echipaj uman către Stația Spațială Internațională, monopolizată acum de Rusia.

Rusia are o bază, Plesetsk, în nord, folosită pentru lansări de sateliți și pentru testarea rachetelor, dar noul cosmodrom, ca și Baikonur, este mai aproape de Ecuator, făcând ca lansările să fie mai eficiente energetic și, prin urmare, mai ieftine.

 

Vostochny, un viitor pivot al complexului spaţial rus

 

baikonurNoul cosmodrom Vostochny are 700 de kilometri pătrați, doar o zecime din dimensiunea Baikonur, dar va trebui să se dovedească rentabil pentru clienții internaționali care doresc să lanseze în spațiu sateliți comerciali, ceea ce ar aduce Rusiei un câștig anual de milioane de dolari.

În acest sens,vicepremierul Dmitri Rogozin, care supraveghează sectorul spațial, a avertizat că Rusia riscă să piardă statul de lider în cercetarea spațială dacă nu îşi reduce costurile.

Primele lansări de pe Vostochny sunt programate în luna decembrie, iar prima decolare cu echipaj uman va avea loc în 2018.

Subiectul cosmodromului a fost atins de câțiva muncitori în timpul emisiunii din aprilie în care Putin a răspuns întrebărilor publicului.

Câțiva oameni s-au plâns că au fost abandonaţi  de antreprenorul care a intrat în faliment și că nu își primiseră banii de patru luni.

„Doar în acest an am oferit 40 de miliarde de ruble. Și cel mai important este că principalul contractant a fost plătit integral. De ce nu au ajuns banii la subcontractanți, de ce nu sunt salariile plătite? Aceasta este marea întrebare care cere o anchetă serioasă”, a spus Putin, asigurând oamenii că își vor primi salariile și că proiectul va continua.

Apoi, autoritățile au anunțat imediat că proiectul va primi o finanțare de urgență pentru a acoperi salariile.

Pe 18 mai fostul contractant a fost arestat la domiciuliu sub suspiciunea de deturnare de fonduri, în valoare de 288 de milioane de ruble.

Experții spun că proiectul a fost întârziat de corupție, dar că în mare va fi gata la timp.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top