BeleneProcurorii bulgari l-au inculpat joi pe fostul ministru al economiei și energiei Rumen Ovcearov pentru prejudicii de peste 190 milioane de euro (204 milioane dolari) aduse statului în legătură cu proiectul anulat al Centralei Nucleare de la Belene, derulat cu compania rusa de stat Atomstroyexport, informează Reuters.

Bulgaria a anulat în 2012 proiectul CNE Belene, estimat la 10 miliarde de euro și amplasat pe Dunăre, după ce nu a găsit investitori străini și sub presiunea Bruxellesului și Washingtonului, care cereau limitarea dependenței energetică a țării față de Rusia.

Un tribunal de arbitraj a decis că Bulgaria trebuie să plătească Atomstroyexport compensații de peste 600 milioane de euro în legătură cu acest proiect, despre care analiști și politicieni afirmă că reflectă corupția răspândită pe scară largă în această țară din Balcani.

Procurorii îl acuză pe Ovcearov, ministru al energiei între 2005 și 2007 într-un guvern condus de socialiștii proruși, că nu a exercitat un control suficient asupra directorilor executivi ai companiei energetice de stat NEK, permițându-le să semneze un acord cu Atomstroyexport, o filiala a Rosatom, pentru centrala nucleara de la Belene.

Procurorii susțin că, în noiembrie 2006, directorii executivi ai NEK au semnat un acord de 193 milioane de euro cu compania rusă pentru a începe lucrările la proiect, încălcându-se legislația privind achizițiile publice și înainte ca finanțarea centralei să fi fost convenită.Rosatom

Procurorii au adus anterior acuzații similare și împotriva succesorului lui Ovcearov, fostul ministru al economiei și energiei Petăr Dimitrov.

Luna trecută, foștii directori ai NEK, Lubomir Velkov și Mardik Papazian, au fost acuzați că ar fi provocat provocat daune financiare de peste 77 milioane de euro semnând un alt contract cu Atomstroyexport.

Este de așteptat ca procurorii să îl învinuiască și pe Delian Dobrev, ministrul energiei în guvernul centrist al lui Boiko Borisov, pentru a nu fi luat măsuri în vederea opririi plăților către o companie de consultanță angajată cu proiectul Belene după ce acesta a fost anulat.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

2 Responses to Corupția din jurul proiectului nuclear ruso-bulgar a ajuns în atenția procurorilor din Bulgaria

  1. yehudy spune:

    draga ivan, tarile corupte iubesc rusia iar rusia iubeste tarile corupte 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top