Faris 3Primul cosmonaut sirian, care a zburat la statia spatiala sovietica „Mir”, îi cere poporului rus sa nu mai bombardeze Siria.  În urma cu 30 de ani, Mohammed Ahmed Faris a fost primul cosmonaut sirian care a zburat in spatiu, fiind decorat cu aceasta ocazie cu „steaua” de Erou al URSS.

Faris vorbește frumos despre poporului rus, dar are critici dure la adresa acțiunilor conducerii ruse, care a început o operațiune militară in sprijinul forțelor lui Assad.

El a subliniat că majoritatea atacurilor aeriene rusești au tintit opoziția siriana, si aproape deloc gruparea „Stat islamic” (ISIS).

Interviul cu Faris a fost acordat Radio Liberty inainte de seria de atacuri teroriste din Franța.

Interviul cu Mohammed Ahmed Faris a început cu amintiri din copilăria sa din Siria:

– M-am născut în cartierul vechi al orașului Alep în 1951. Tatăl meu era vopsitor de tesaturi. În același cartier am facut școlile elementara și secundara. Am absolvit liceul în 1970. Pe atunci Siria era o țară minunată, oamenii aveau inimi curate, și strazi la fel de curate. Amintirile mele sunt minunate și frumoase, în special în ceea ce privește familia și prietenii mei din cartier.

– Spuneti-ne despre anii de după zborul in spatiu. Pe de o parte, se spunea că erati în arest la domiciliu, pe de altă parte, aţi continuat serviciul militar și instruirea piloților militari.

– După zborul în spațiu am devenit un om celebru, oamenii ma iubeau. De asemenea, am început să ţin prelegeri despre cosmos. Astfel, am experimentat greul vieții unei persoane celebre, și am fost fericit cu ambele aspectele şi pozitive și negative. Dar în timpul dictaturii, care nu tolerează niciun nume cunoscut pe lângă numele dictatorului Hafez al-Assad, am fost nouă ani fără loc de muncă, desi eram pilot și aveam rang militar. Apoi, mi-au dat funcția de director al Academiei de Aviație, unde se pregateau piloți militari. În această poziție, în Alep, am petrecut opt ​​ani. Apoi m-am mutat la Damasc, am fost promovat general de brigadă.

– Care a fost atitudinea dvs față de regimul lui Assad în anii 2000, apoi „Primăvara arabă”? Se simțeau tensiuni intre suniți și alawiti?

– Am fost indignat de modul în care Assad a moștenit poziția tatălui său, pentru că cu totii am suferit foarte mult din cauza dictaturii și represiunii președintelui Hafez al-Assad. Am fost sufocati din cauza atotputerniciei poliției secrete, dar nu se putea spune nimic deschis. Desigur, atunci când au avut loc revoluțiile din Tunisia, Egipt și Libia, am fost optimist. „Primăvară” noastră va rămâne, în ciuda faptului că focul despotilor si seitanilor i-a ars florile. Din păcate, Hafez Assad și fiul său Bashar, au facut tot posibilul sa-i atraga si mobilizeze pe alawiti de partea lor. Și asta în ciuda faptului că alawitii alcătuiesc nu mai mult de 10% din poporul sirian. Desigur, au existat probleme, dar acestea au fost ca focul de cenușă, și dintr-o dată a fost dezvaluit de „primăvara arabă”.Faris2

Atunci am decis să fug

– Când și de ce ați decis să fugiti de la Damasc și să va alăturati opoziției?

– La începutul anului 2012, după ce am asistat la crimele în masă ale regimului Assad, în ciuda faptului că demonstrațiile erau 100% pasnice. Assad a recunoscut că manifestanții nu au tras mici macar un singur foc timp de șase luni, timp in care el a ucis 5.000 de demonstranți pașnici. De asemenea, am văzut cu ochii mei cum avioanele lui Assad omoara copii, femei, civili nevinovați. Atunci am decis sa fug. Ultima încercare, de pe 4 august 2012, a fost de succes. Nu mi s-a permis să plec, eram urmarit cu atenție, detaliile sunt o poveste lungă.

– Ati participat la planificarea operațiunilor Armatei Libere Siriene, sau pur și simplu aţi exprimat sprijin politic?

– În primul rând, i-am sprijini politic și da, uneori le dadeam sfaturi.

– Care a fost relația dintre grupuri disparate, care intrau în opoziție unită – laice și islamice?

– Relația a fost diferita, în funcție de ideologie, dar ele sunt unite de efortul de a scăpa de dictatura lui Assad.

Ati avut vreo speranță că această coaliție a opoziției va fi capabila să reziste regimului lui Assad, pe de o parte, și „Statului islamic” – pe cealaltă?

– Da, am o mare speranță că revoluția noastră va invinge regimul victorios și terorismul, în ciuda intervenției împotriva revoluției noastre.

– Rusia acum încearcă să se asigure că unele forțe de opoziție vor ajunge la acord sau compromis cu Assad. Este posibil?

– Rusia nu încearcă să ajungă la niciun compromis: revoluția trebuie să câștige. Am afirmat deja poziția cu privire la acțiunile Rusiei de câteva ori, când m-am întâlnit cu consulul rus la Riyadh, precum și de două ori în cadrul întâlnirilor cu consulul rus din Istanbul. Rusia este de partea lui Assad şi împotriva poporului sirian. Aici mă refer la guvernul rus, pentru că marele și eroicul popor rus este împotriva opresiunii, persecuției și dictaturii.siria

Campania aeriană rusa, care a început acum o lună – a schimbat cursul războiului? Au existat rapoarte că opoziția a oprit ofensiva lui Assad. Care sunt previziunile dvs. despre evoluțiile viitoare?

– Cele mai mari distrugeri au fost comise impotriva infrastructurii; au fost ucisi mii de civili nevinovați, inclusiv mulți copii, femei și bătrâni. Faptul că raidurile aeriene ruse sunt îndreptate împotriva ISIS este o declarație falsă, deoarece 90% din atacurile aeriene rusești sunt împotriva armatei siriene libere, care se lupta împotriva tiraniei lui Assad. Aceste lovituri nu au reușit să oprească opoziția siriana, care continuă să lupte împotriva armatei lui al-Assad şi în cele din urmă cauza poporului sirian va prevala.

– Care este atitudinea opoziției siriene fata de Rusia, această atitudine s-a schimbat în ultima lună?

– Atitudinea opoziției siriene fata de mașina de război care ucide sirienii pentru a menține puterea dictatorului, este aceeași atitudine ca și cea a poporului rus fata de Hitler. Există o diferență între atitudinea mea față de conducerea rusa, care a ordonat uciderile și atitudinea fata de marele popor rus, care cred ca este împotriva uciderii poporului sirian.

– Locuiţi în Turcia. Credeti că veţi putea sa va întoarceti acasă?

– Da, locuiesc în Turcia. Dar am făcut mai multe călătorii în zonele eliberate de tirania lui Assad. Mereu am visat sa pot reveni în patria mea, sa lucrez acolo împreună cu compatrioții lor. În concluzie, aș dori să facă un apel la ruși și mass-media din Rusia.

Mare popor rus! Mai mulți ani am trăit printre voi, și am fost onorat să zbor în spațiu impreuna cu voi. Știam că te opui mereu opresiunii și tiraniei. Poporul sirian a rezistat mult timp oprimarii și tiraniei lui Assad. De aceea va rog sa va ridicati de partea celor oprimați împotriva torționarilor și celor care încalcă drepturile noastre peste tot în lume. Și am să îndemn mass-media rusa sa fie de partea adevărului și sa caute adevărul în lumină, nu în umbra!

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top