Cota statului în sectorul bancar rusesc a crescut de la 61% la 70% de la începutul anului 2015, a declarat Kirill Lukașuk, expert al Agenției de Rating Ruse (AKRA).

Anul trecut, trei cele mai mari bănci private din Rusia au trecut sub controlul statului, după ce Banca Centrală a început să folosească noul mecanism de sanare al sistemului bancar – Fondul de consolidare al sectorului bancar.

„Acum, în top 5 bănci din Rusia nu mai este niciuna privata, iar în top 10 doar trei banci private, inclusiv o “filiala” a unei bănci străine“, – a spus expertul AKRA.

Potrivit lui Lukașuk, naționalizarea sectorului înseamnă noi riscuri pentru investitori. „De exemplu, riscul de management ineficient al băncii. De asemenea, este posibila prioritizarea creditarii politice a anumitor sectoare economice, ceea ce nu este întotdeauna justificat. Un alt risc – ”al statului in stat” – atunci când companiile de stat păstrează banii în bănci de stat“, – a spus Lukașuk.

În plus, în caz de cea mai mică criză, statul va trebui să refinanteze cu sume importante băncile sale, a avertizat el.

AKRA (Agenție analitica de rating de credit) a fost creată în 2015, după scăderea accentuată de catre agențiile internaționale de rating a datoriei suverane a Rusiei și ratingurile a aproape toate instituțiile financiare din țară.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Cota statului în sectorul bancar din Rusia a ajuns la 70%

  1. bogdan spune:

    Ar cam fi timpul ca Oligarhii hoti ai lui Putler sa-si aduca banii de prin Offshore-uri si sa faca o banca ! Banca Oligarhilor ar deveni cea mai mare banca din Porcie ! Caci in curand din cauza foametei vor avea maaaare nevoie de ea in Porcie !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top