Agenția federală pentru protecția împotriva radiațiilor din Germania (Bundesamt für Strahlenschutz, BfS) a prezentat un raport privind rezultatele căutărilor sursei creșterii recente a nivelului de radioactivitate din atmosfera Europei. Din textul raportului  reiese că specialiștii nu au putut stabili cu exactitate cauzele si sursa acestui fenomen, însă, în opinia lor, cel mai probabil, sursa trebuie căutată în Rusia, mai precis in Uralii de Sud, se arata pe site-ul agenției.

„Pe 29 septembrie, mai multe stații din Europa au înregistrat în atmosferă o ușoară creștere a indicatorilor de radioactivitate. De exemplu, șase stații din Germania, precum și mai multe stații din Austria și Italia, au găsit în probele de aer o cantitate de substanța radioactiva rutheniu-106 (Ru-106)“, afirma experții BfS.

De asemenea, Agenția a subliniat că concentrația substanței radioactive detectate este extrem de mică și nu reprezintă amenințare pentru viața și sănătatea populației.

Cauza apariției materialului radioactiv în aer încă nu este clară. Cu toate acestea, potrivit BfS, cea mai probabilă sursa este în Uralii de Sud, indica analizele recente, explică expertii. Totodata, ei observă că „nici alte regiuni din sudul Rusiei nu pot fi excluse”.

Expertii au respins versiunea unui accident la o centrala nucleara, pentru că în afara de creșterea conținutului de ruteniu-106, în probele recoltate nu au fost găsiti si alți izotopi radiologici.

Raportul BfS spune că ruthenium-106 este folosit cel mai des în tratamentul cancerului. Mai rar, ruthenium-106 este utilizat în generatoarele termoelectrice radioizotopice, care sunt utilizate pentru alimentarea cu energie electrică a sateliților. Substanță poate apărea și ca urmare a prelucrarii unor elemente ale combustibilului nuclear.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 4,20 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Creștere a nivelului radiațiilor în atmosfera Europei. Experții cred că sursa este Rusia

  1. bogdan spune:

    Cu porcii astia criminali te poti astepta la orice ! Mare grija ca sunt in stare sa ne polueze atmosfera ! Natiune de Neanderthalieni !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top