crimeea„După 17 luni de la momentul în care Putin a trimis Spetsnaz-ul care a rapit Crimeea Ucrainei și astfel sa declanșeze cea mai dura confruntarea cu Occidentul de la Războiului Rece încoace, viața în această peninsulă de la Marea Neagra a ramas neschimbata” – scrie The New York Times.

Libertatea de exprimare și libertatea de întrunire sunt aproape complet dispărute. Odata cu ele şi mass-media libera și independenta. Dar pe localnici nu asta îi deranjeaza. Cei mai mulţi sunt furioşi pe aceeasi vechi demoni – corupția autoritatilor, venalitatea și incompetența funcţionarilor – se spune în articol.

În plus față de haosul politic, Crimeea s-a trezit într-o totala izolare din cauza sancțiunilor occidentale. Cardurile de credit străine nu funcționează, semnalul celularului dispare în mod constant, portalurile pentru descărcarea aplicațiilor mobile sunt, de asemenea, de multe ori indisponibile, multe alte servicii online populare, cum ar fi Gmail nu functioneaza.

Diplomele de studii din Crimeea nu mai sunt recunoscute in lume, fapt care a dus la fuga a mii de studenți străini. Şi-au suspendat serviciile chiar şi cele mai mici companii de transport internațional. Guvernul turc a oprit feribotul peste Marea Neagră, și a interzis companiei aeriene cecene sa efectueze zboruri între capitala Crimeei (Simferopol) şi Istanbul.

Acei localnici care în grabă au votat la „referendumul” din martie 2014 pentru „aderarea” la Rusia, insistă acum că, în ciuda haosului, Crimeea a evitat războiul.

În timpul ultimei conferinte cu presa a premierului din Crimeea, Aksenov a dat vina pentru problemele din peninsula pe sanctiunile occidentale şi lipsa de funcționari competenți.

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, Serviciului Federal de Securitate (FSB) l-a arestat pe ministrul industriilor din Crimeea și alți doi oficiali de rang înalt pentru acuzații de corupție. Alti trei miniștri au fost concediati, unul dintre ei este în curs de cercetare. Ca răspuns, Aksenov a anuntat crearea Comitetului pentru apararea functionarilor publici. Dupa ce a anunțat – a retras imediat decizia sa, precizând că este contrară legii federale.

Analiștii din mass-media rusă speculeza că problema fundamentală în Crimeea este lupta pentru controlul fluxului de bani ce vin de la guvernul rus. În luna iunie, auditorii Kremlinului au descoperit lipsa a două treimi din suma alocată de Moscova pentru construcția de drumuri în peninsulă.

Aksenov neagă orice fel de neînţelegeri cu Moscova, dar unii comentatori politici din Rusia au ajuns la concluzia că FSB este determinat să stopeze transformarea liderului din Crimeea în al doilea Ramzan Kadîrov. Puternicul lider cecen direcționează fondurile federale pentru construirea puterii sale militare şi a unui serviciu puternic de securitate, necontrolat de FSB.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top