Imarat KavkazServiciile speciale ruse au contribuit la plecarea în masa în strainatate a extremiștilor musulmani din regiunile sudice ale Rusiei, pentru a asigura securitatea în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci, în 2014, se arata în raportul elaborat de experții crisisgroup.org.

Conform datelor crisisgroup, în ultimii doi ani, în aproape toate republicile din Caucazul de Nord a scăzut activitatea terorista. Un astfel de rezultat este nu numai efectul acțiunilor eficiente ale forțelor de securitate, dar, de asemenea, urmarea incurajarii exodului masiv de militanți in Siria si Irak, spun expertii.

Astfel, în perioada premergatoare Jocurilor Olimpice de la Soci, forțele de securitate din Rusia au facilitat plecarea jihadistilor din regiunile sudice ale țării. Experții intervievați de „Kommersant” au confirmat faptul că înainte de Jocurile Olimpice, „oameni asociati serviciilor secrete” i-au ajutat pe extremiști să faca rost de pașapoarte ca să plece în Turcia.

După Jocurile Olimpice, a crescut controlul asupra locuitorilor din Caucazul de Nord care ii simpatizeaza pe extremistii islamisti. Militantilor care au plecat din tara li s-a interzis intoarcerea in Rusia prin adoptarea legii privind răspunderea penală pentru participarea la formațiunile armate ilegale din afara Rusiei (dar numai in cazul celor islamiste, formatiunile armate ilegale din estul Ucrainei au fost exluse). Cei care au rămas pe teritoriul Rusiei, au fost trecuti pe lista cu potențial „neloial” și supusi unui control total. Numai în Daghestan această listă cuprinde peste 15 de mii de oameni.

O sursa a crisisgroup din cadrul organele de aplicare a legii din Daghestan a recunoscut direct: „Desigur! Am deschis granița și i-am ajutat să plece și apoi am închis frontiera în spatele lor, introducand răspunderea penala pentru participarea la razboi in strainatate. În cazul în care doresc să se intoarca, îi așteptam la frontiera. Toată lumea este fericita: ei acolo mor in drumul spre Allah, noi aici nu avem acte de terorism, și bombardam Latakia și Idlib”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top