Parlamentul armean nu a reușit să-l aleagă pe Nikol Pașinian în funcția de premier. Deși candidatura sa a fost singura propusa, doar 45 de deputați au votat în favoarea sa și 56 împotriva.

Serviciul de presă al Parlamentului a precizat că doi deputati nu au participat la ședință, iar alti doi au ignorat votul. În plus, unul dintre deputatii fracțiunii „Dashnaktsutyun“, care s-a separat de coaliția de guvernământ săptămâna trecută și a anuntat ca il sprijina pe Pașinian, a spus că este dispus să renunțe la mandatul său, pentru că, în opinia sa, transferul funcției de prim-ministru catre liderul mișcării de protest reprezinta „un risc pentru stat“.

Candidatura liderului protestelor nu a fost susținuta nici de Partidul Republican, care deține majoritate parlamentară.

Dezbaterea din sala a fost extrem de tensionată. Liderul opoziției a declarat că exclude scenariul luptei violente pentru putere. „Nu-mi pot imagina un scenariu care să ne scoata din aceasta albie. Am respins si respingem violența, nu numai ca formă de acțiune, dar și drept contramăsură. Nu vom folosi violența, iar în caz de posibila violență împotriva noastra nu vom răspunde cu violență „, a spus el.

Programul de politică externă al singurului candidat s-a referit în principal la relațiile cu Rusia, UE, Statele Unite și soluționarea conflcitului din Nagorno-Karabah. Potrivit lui Pașinian, Rusia va rămâne aliatul strategic al Armeniei. „În caz ca sunt ales [prim-ministrul], Armenia va rămâne membru al Uniunii Euroasiatice și CSTO”, a spus el. Liderul opoziției a promis, de asemenea, să înceapă negocierile cu UE privind eliminarea vizelor și să dea un nou impuls cooperării cu Statele Unite.

Adversarii lui Pașinian l-au criticat, spunand ca pregătirea militară de bază a deputatului nu este suficienta pentru a comanda generalii în conflictul din Nagorno-Karabah. „Cred că Armenia ar trebui să crească cheltuielile militare. Timp de 15 ani, Armenia a pierdut balanța militară împotriva Azerbaidjanului. Noi trebuie să restabilim echilibrul în întregime ..“ – a spus el.

„Dl. Pasinian nu a convins – a spus șeful fracțiunii parlamentare republicane, Vahram Baghdasarian, înainte de vot. – Vom vota împotriva candidaturii lui Pasinian, încercând să suprimam valul negativ care a coplesit rapid țara noastră“.

El a aduagat ca partidul „recunoaște victoria mișcării poporului“ și este de acord „cu critica  situației socio-economice din țară“, dar ca se opune candidaturii lui Pasinian  „pentru a evita amenințările vizibile si un mare val de instabilitate“.

 

Dupa esecul lui Pasinian in Parlament, fracțiunea „Elk“ a declarat că miercuri va discuta cu fracțiunile de opoziție „Tsarukyan“ și „Dashnaktsutyun“ problema nominalizarii comune a lui Pasinian pentru postul de premier.

A doua etapă a alegerilor primului-ministru al Armeniei va avea loc pe 8 mai în cadrul unei ședințe speciale a parlamentului.

Reprezentantul oficial al lui Pașinian, Tigran Avini, a confirmat pentru Tass că liderul opoziției va fi din nou nominalizat pentru postul de prim-ministru în Parlament pe 8 mai.

Conform Constituției Armeniei, în cazul în care dupa prima încercare nu este ales prim-ministru, în a șaptea zi va avea loc un nou vot cu noi candidați.

Dacă primul ministru nu este ales nici a doua oară cu majoritatea din numărul total de deputați, parlamentul este dizolvat.

În acest caz, Karen Karapetian va rămâne în funcția de prim-ministru interimar până la noi alegeri.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top