Criza rusă în cifre

6:48 pm, 24 iunie 2015 • de Niciun comentariu

cersetor St. PetersburgPentru prima dată dupa mult timp, caracteristica principală a crizei este scăderea brusca a puterii de cumpărare. Acest lucru nu s-a întâmplat în criza din 2008 – atunci când PIB-ul și producția au scăzut, dar veniturile populației au continuat să crească ușor, cu ajutorul rezervelor si implicarii active a guvernului. Nu s-a întâmplat nici în 1998: când a existat o reducere a veniturilor, dar a fost foarte scurt, cu o revenire în V, iar majoritatea economiilor populației au fost în valută străină (în timp ce, în ultimul deceniu, oamenii „au crezut în rubla”), scrie pe blogul sau politicianul rus Vladimir Milov.

În general, o astfel de scădere prelungită a veniturilor nu a mai fost inregistrata de la începutul anilor ’90, cand criza a fost asociată cu prăbușirea Uniunii Sovietice.

Situația lunara a veniturilor și puterea de cumpărare se deteriorează și iar se deteriorează, nu lasa nicio speranță pentru scenarii optimiste.

ruble protofelSolutii pentu iesirea din situatie nu se intrevad. Statul, în comparatie cu anul 2008, nu va mări salariile, după cum a spus chiar ministrul finanțelor. Populatia este deja indatorata și nu vrea să mai împrumute. Sectoarele economiei cu cel mai mare număr de angajați, axate pe cererea internă, sunt în scădere din cauza lipsei de piețe – nu e loc pentru a crește salariile. „În general, este ușor să se presupună că recuperarea nivelului veniturilor în viitorul apropiat nu se va întâmpla”, afirma politicianul.

„În industrii și investiții avem o scădere moderata, dar acesti indicatori în mod inevitabil vor urma trendul cererii interne și vor accelera căderea. În aprilie-mai aceasta accelerare a fost deja văzuta. Producătorii lucreaza pentru stocuri. De exemplu, atunci când scăderea cererii pentru automobile a fost de 40%, ei au redus productia cu numai 15-20%. Dar nu vor putea sa mentina acest ritm o lungă perioadă de timp, astfel încât criza se va adanci, afirma Milov.

magazin9În plus față de criza pietei de consum si a cererii, economia rusa a fost lovita de o criză a finanțarii fără precedent. Rusia continuă să se afla in blocada internațională de credit – băncile se tem să acorde împrumuturi in Rusia, deoarece nu se stie in ce alta tara vor intra tancurile rusești mâine si ce alte banci vor extinde lista sanctiunilor.

Criza creditelor – fără precedent

Portofoliul total de împrumuturi externe al companiilor și băncilor rusesti a scăzut timp de 9 luni cu mai mult de 150 miliarde dolari. Chinezii nu acorda împrumuturi, iar in ultimii 25 de ani sistemul bancar privat din Rusia nu a  învățat să transforme veniturile din exporturi și banii populației in active.

Rezervele financiare ale statului se epuizeaza rapid (Fondul de rezervă și Fondul Național de Protecție Socială in cele 4 luni care au trecut de la 1 februarie s-au redus de la 11 la 8 trilioane de ruble). Nu este de mirare că într-o astfel de situație se dau credite cu dobanda de 20% pe an.

Așa că, oamenii de afaceri sunt prinsi din mai multe părți: scăderea cererii, lipsa de finanțare, creșterea poverii fiscale.

Titeiul s-a stabilizat in jurul unei cote de 60 de dolari pe baril, dar din cauza cresterii uriase a aparatului de stat rus, acest pret este insuficient pentru a echilibra sistemul. Nici pretul de 100 dolari pe baril nu este suficient, mai ales ca nimeni nu se asteapta la întoarcerea la un astfel de nivel în viitorul apropiat.miner

Astazi, un plus relativ de creștere a producției il ofera doar domeniul mineritului, dar nu pentru mult timp. În lume există deja un consens că producția de petrol din Rusia în timpul acestui deceniu va avea cea mai mare rata de scadere, spune Milov.

Practic, ne deplasam cu încredere pe drumul economic pe care URSS la parcurs la sfârșitul anilor 1980 – multa palavrageala despre criza și nicio reformă. Palavrageala nu ne lispeste nici astăzi. Cel putin Gorbaciov beneficia de imprumuturi straine. Acum, nu putem spera la credite din afara nici chiar în cazul unei ridicari parțiale a sancțiunilor împotriva Rusiei. Bancherii privați nu ne vor da credite (contrar speranțelor Kremlinului), pentru că în ultimele 16 luni finantatori internaționali au revizuit radical gradul de risc în ceea ce privește Rusia. Iar acum, cu Putin la putere, va exista întotdeauna pericolul unor noi transformări geopolitice, incursiuni armate și așa mai departe. După ce s-a ars, Occidentul va sufla si in iaurt. Acest lucru înseamnă că criza de finanțare va dura un timp foarte, foarte lung si nu exista soluții sistemice, afirma politicianul rus.

„Cel mai probabil, într-un fel sau altul vom incepe să tipărim bani. Dar fără absorbția creșterii ofertei de bani suplimentari cu activitate economica, toti banii aruncati în piață vor umfla inflatia”, incheie Milov.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top