Primul ministru al Georgiei și-a dat demisia. Anunțul a fost facut chiar de premierul Mamuka Bahtadze, pe pagina sa de Facebook.

„Baza strategică pentru dezvoltare a fost creată, pusă în aplicare și de aceea am decis să demisionez pentru că cred că mi-am îndeplinit misiunea în acest stadiu”, a scirs Bahtadze.

El a explicat decizia spunând că țara are nevoie de noi fețe în politică. „Problemele cu care se confruntă țara sunt atât de grave încât nu avem dreptul să avem o agendă negativă și o situație polarizată politic”, a spus el, adăugând că Georgia nu-și poate permite o situație de care „țara ocupantă sa traga foloase“.

Candidatura noului prim ministru va fi anunțată pe 3 septembrie, după ședința consiliului politic al partidului de guvernământ „Visul Georgian”, a declarat liderul majorității parlamentare, George Volski.

Anterior, InterpressNews, citând sursele sale, a relatat că actualul ministru de interne, Georgy Gaharia, va prelua conducerea guvernului. Potrivit agenției, postul vacant de șef al Ministerului Afacerilor Interne va fi ocupat de Irakli Garibashvili, secretar al partidului de guvernământ, care a mai ocupat această funcție în urmă cu câțiva ani.

Mamuka Bahtadze a devenit cel de-al patrulea șef al guvernului din 2012 care și-a anunțat demisia. Toți cei patru au reprezentat partidul de guvernământ – „Visul Georgian – Georgia Democrată”.

Remanierea are loc pe fondul agravarii relațiilor dintre Georgia și Rusia, ca urmare a unui incident dipomatic care l-a avut ca protagonist pe deputatul Dumei de Stat din Rusia, Serghei Gavrilov. În timpul Adunării Inter-parlamentare a Ortodoxiei, desfasurata la Tbilisi si al carui presedinte este rusul, acesta a ocupatl ocul președintelui parlamentului georgian. Opoziția a protestat, iar Georgia a fost cuprinsa de proteste stradale în masă. Drept urmare, autoritățile ruse au impus o interdicție temporară a comunicării aeriene cu Georgia, provicand pierderi de mai multe milioane la bugetul țării. La 29 august, președintele Georgiei, Salome Zurabishvili, a declarat că Tbilisi ar trebui să facă tot posibilul pentru a-și reduce dependența economică de Moscova. Ea a mai spus că un dialog cu Rusia poate apărea doar dacă autoritățile ruse își schimbă atitudinea față de Georgia. Zurabishvili a spus ca Moscova trebuie să înteleaga faptul că relațiile dintre țări nu pot fi construite pe constrângere.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top