savcenko2La o conferință de presă susținută la Moscova săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a refuzat să admită că clientul meu, pilotul Nadejda Savcenko, și alți 30 de soldați ucraineni deținuți în închisori din Rusia, sunt prizonieri de război,” – a scris intr-un articol publicat în The Washington post, avocatul Mark Feigin. Aceasta declarație este o provocare la dresa legislației internaționale și necesită o reacție puternică din partea comunitatii mondiale”, continuă avocatul.

Savcenko a fost capturata de separatiștii pro-rusi pe 18 iunie în apropiere de Lugansk (în Ucraina), în timpul unei  misiuni de salvare a soldaților ucraineni răniți se arata în articol. Potrivit lui Feigin, pentru că Savcenko era în uniforma militară ucraineană și deținea o armă de foc, ea este supusă prevederilor articolului 4 a celei de-a Treia  Convenții de la Geneva, care stabilește statutul prizonierului de război.

Pe 19 iunie, pe Internet a apărut un film al interogarii sale, spune Feigin. Apoi ea a fost transferata la sediul central al separatiștilor din Donețk, iar șeful de contrainformații al rebelilor a confirmat că ea a fost luată prizoniera,” spune avocatul.

„Pe 20 iunie, rebelii au predat-o pe Savcenko ofițerilor rusi de informații, care i-au pus un sac în cap și în secret au transportat-o în Rusia. Autoritățile ruse susțin că ea a trecut granița voluntar, fără documente, sub masca unei refugiate. Este o minciună,..” – spune Feigin.

SavcenkoSavcenko a fost acuzata în Rusia de complicitate la uciderea a doi jurnaliști ruși pe 17 iunie.

Potrivit lui Feigin, nevinovatia lui Savcenko este usor de dovedit: Factura telefonului ei arată acesta a fost capturata cu o oră înainte de incindentul care a dus la moartea jurnaliștilor„. Avocatul continuă, „dar, potrivit Convențiilor de la Geneva, lui Savcenko nu i se pot face acuzații de ordin penal. Dacă a încălcat vreo lege, ea este  răspunzătoare doar în fața justiției internaționale și numai în conformitate cu legile privind crimele de război„.

Feigin a scris: Rusia spune că nu este parte a conflictului ucrainean, deși, după standardele Convențiilor de la Geneva, desigur ca asta este.”

Dar, chiar dacă războiul ar fi fost purtat doar între guvernul ucrainean și rebeli, ea oricum se supune prevederilor Convențiilor de la Geneva. În acest caz, Savchenko este un prizonier de război al rebelilor, iar transferul ei în Rusia este ilegal, autoritățile ruse fiind obligate s-o elibereze imediat.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii și ONU trebuie să solicite eliberarea imediată a Nadejdei Savcenko și a altor prizonieri de război din Ucraina. În caz contrar trebuie declarat că Rusia încalcă Convențiile de la Geneva„, conchide autorul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top