miting ChinaOamenii de stiinta americani au efectuat un studiu de caz privind cenzura pe Internet in China şi au ajuns la concluzii surpinzatoare. Se pare ca, în comparatie cu Rusia, unde este interzisa orice critica la adresa autoritatilor, în China sunt interzise doar apelurile la manifestari stradale, critica de pe internet fiind folosita pentru a controla fenomenul coruptiei in randul functionarilor de stat, sustin cercetatorii care au publicat rezultatele studiului in paginile revistei Science Magazine.

Metoda de cercetare a fost extraordinar de simpla: au fost scrise cateva comentarii anti-guvernamentale in chineza și postate în diferite rețele sociale din Republica Populara China. Apoi a fost observata reacția departamentului de cenzură.

Reacțiile au fost de trei tipuri: 
-În unele cazuri s-a permis publicarea comentariului.
– În alte cazuri, acesta a fost îndepărtat de cenzura.
– Şi, în fine, foarte rar, a fost blocat contul autorului comentariului.

Concluziile confirma pe deplin specificul cenzurii din China. Astfel potrivit cercetatorilor, China permite critica la adresa functionarilor de stat si a politicii acestora. Cenzurii ii sunt supuse doar mesajele cu apeluri la acțiuni colective [in offline] indiferent daca este vorba despre actiuni împotriva guvernului, sau de sprijin Chinezii pot scrie mesaje critice despre liderii lor de la orice nivel fara sa se teama de urmari Se pare in Occident exista o imagine falsa despre cenzura in China, iar comentariile care in Occident sunt considerate ca sunt cenzurate, in realitate sunt folosite de autoritati pentru a investiga cazurile de coruptie in randurile oficialilor de stat.

Desigur, interdictia apelului la mitinguri stradale este o încălcare a dreptului la libertatea de întrunire. În China se face o distincție clară între unele libertăți care sunt refuzate, și cele pe care le consideră a fi de folos. Libertatea de a critica funcționarii publcii si oficialii de stat se referă la cea de-a doua categorie.

cenzura-internetLa fel de pragmatic este si controlul autorităților chineze asupra serviciilor americane de Internet. Ni se spune blocarea Google, Twitter, Facebook și Yahoo în China reprezinta o cenzura politică, insa in realitate este vorba despre protecționism economic în cea mai pură formă, iar principalii beneficiari ai acestor măsuri sunt afacerile chineze. De exemplu, portalul Alibaba are astazi o capitalizare de piata de 221,9 miliarde de dolari, fata de 168 miliarde dolari în urma cu 3 săptămâni.

În shchimb, invazia autoritățile ruse pe Internet nu are nicio legatura cu protecționismul economic. Acțiunile agresive ale Kremlinului distrug în primul rând valoarea companiilor ruse de Internet.

Astfel, Yandex, care la inceputul acestui an era evaluat la 44 dolari pe actiune, acum se tranzacționeaza pe NASDAQ cu 25.56 dolari/actiune.

cenzuraMail.Ru pe bursa de la Londra a scazut de la 42 dolari în martie, la 26.1 dolari în prezent. Situațiile financiare ale companiilor nu sunt afectate. Pur și simplu, ele operează pe o piata unde statul se comportă ca un alcoolist violent, zdrobind tot ce ii iese in cale, fără sa se gândeasca la consecințe.

Revenind la cenzura conținutul, să ne amintim obiectivul principal al cenzurii în Rusia este blog-ul lui Alexei Navalny.

Aceasta este o platformă pe care se discuta despre corupție în guvernul de la Moscova. Daca acest blog ar fi existat in China, probabil ca multi dintre „figurantii” despre care se scrie pe blog ar fi fost demult impuscati. În Rusia, în schimb, coruptii despre care se scrie sunt aceeasi cu cenzorii. Acestia au posibilitatea stearga orice comentariu care atinge imaginea reprezentantilor statului”, scrie opozantul si jurnalistul rus Anton Nossik.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top