CEEALiderii din Rusia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Armenia s-au adunat la summitul Comunitatii Economice Eurasiatice (CEEA) la Astana pentru a discuta despre securitate și comerț.

Însă intervențiile participanților l-au mâhnit pe președintele rus Vladimir Putin. Motive sunt multe. Să începem cu faptul că presedintele armean nu a ratat ocazia sa critice poziția partenerilor fata de conflictul din Nagorno-Karabah, iar presedintele din Belarus s-a plâns de absența mediului liber promis.

Așa cum scrie ziarul „Moskovski Komsomoleț”, președinții celor patru țări care s-au întâlnit la summitul Uniunii Economice Eurasiatice de la Astana au fost forțați să admită că ”uniunea” lor nu a fost capabila sa rezolve niciuna din problemele cu care se confruntă – cifra de afaceri din comert scade, comerțul liber este impiedicat prin multiple bariere, statele vecine continuă să duca fie „razboaie ale laptelui”, fie ”razboiul cartofului” etc. Mai grav este ca unele tari nu au comert deloc intre ele: Armenia și Kazahstan, de exemplu, sau Belarus și Kîrgîzstan. Acest lucru întărește ideea că CEEA a fost creata în principal în scopuri politice, și este o altă formă de ”interacțiune” a Rusiei cu fostele republici ale Uniunii și că, practic, nici una dintre aceste țări nu are interese comune cu celelalte.

Armenia de la bun început a spus clar că prezenta ei in CEEA are ratiuni de securitate. Cu toate acestea, recentul conflict din Nagorno-Karabah a arătat că obiectivul nu a fost atins, două țări din CEEA au luat partea azerilor și prin asta au impiedicat organizarea reuniunii șefilor de guverne CEEA la Erevan. Presedintele armean a decis să nu lase acest caz scandalos sa treaca neobservat.

„Ori spatiul CEEA este tratat de către partenerii noștri internaționali ca o zonă de stabilitate economică și de securitate, unde se poate investi, ori toată lumea va presupune că există focare permanente de tensiune și discordie”, – a declarat Serj Sargsian, subliniind faptul că acțiunile Azerbaidjanului au fost” o provocare serioasă la adresa securității CEEA”, ai cărei membri sunt inclusi si în Tratatul de Securitate Colectivă.

În același timp, corespondentul „Kommersant”, Andrei Kolesnikov, a remarcat ca întâlnirea de la Astana i-a amintit ca a existat cândva EURASEC, pierit în vârtejul unui număr foarte mare de alte abrevieri care au însoțit și continua să însoțească reuniunile liderilor din fosta Uniune Sovietică.

La întâlnirea lărgită a CEEA, președintele armean a citit cuvantul sau de deschidere  ca pe un necrolog: solemn, încet și cu tristețe.

Alexandr Lukașenko a vorbit despre probleme nerezolvate sau, mai bine zis, nerezolvabile: „Trebuie să fim puternici!” – a cerut el, cu tonul unui om care incearca sa se convinga singur. Presedintele kârgîz Almazbek Atambayev a facut cu înverșunare lobby problemelor kârgîze („este necesar să se rezolve în cele din urmă problema importului de cartofi din Kârgâzstan în Kazahstan!”), de parca reuniunea CEEA era ultima șansa de a rezolva problema.

„Există greșeli, pierderi, probleme create artificial, dar acest lucru este firesc: este un organism tânăr, aflat în crește!” – a insistat Atambayev. Dar ai impresia că organismul tânăr de fapt îmbătrânește”, a conchis acesta.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (7 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Cu ce l-au supărat pe Putin liderii țărilor din CEEA?

  1. Clau spune:

    CEEA ca orice „copil” al rusilor este retardat si impotent…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top