FSB a publicat un proiect de decret prezidențial care prezinta „Bazele politicii de frontieră de stat a Federației Ruse”.

În document se afirmă că Rusia nu are nicio pretenție teritorială față de alte țări și respinge oricare dintre pretențiile lor.

Încercările de a schimba frontiera de stat reprezeinta în proiectul decretului drept una dintre principalele amenințări la adresa intereselor naționale ale Rusiei.

FSB afirma ca cele mai cunoscute exemple de pretenții teritoriale față de Rusia sunt disputele cu Japonia asupra Insulelor Kurile de Sud și cu Ucraina din cauza Crimeei (anexate ilegal de Rusia in 1945, respectiv în 2014 – n.r.). Dar lista nu se limitează cu cele doua cazuri.

Publicatia „Medusa” trece in revista alte diferende teritoriale mai puțin cunoscute dintre Rusia si statele vecine.

Estonia

Conform Constituției Estoniei, granița de stat terestră este trasata astfel incat o parte din teritoriul actual al regiunilor ruseti Leningrad și Pskov apartine de fapt de Estonia. Articolul 122 din Legea fundamentală estoniană se referă la Tratatul de pace de la Tartu încheiat cu RSFSR (Republica Sovietica Socialista Rusa) din 1920. După ce Estonia a fost ocupata de URSS, teritoriul său a fost redus: spre 1957 republica a pierdut Ivangorod și Pechory.

După proclamarea independenței, în 1991, parlamentul estonian a declarat ilegale deciziile care au dus la schimbarea frontierei de stat, însă Rusia a respins cererile teritoriale. În 1990, Estonia era dispusa să renunțe la frontiera din 1920, dar a insistat asupra continuității juridice și a cerut menționarea tratatului de la Tartu în noul acord. În 2005, părțile au convenit un acord privind frontiera, dar partea rusă si-a retras semnătura după ce Estonia a adăugat în textul preambulului documentului referiri la Tratatul de Tartu. Rusia se teme că această trimitere sa nu justifice viitoare pretenții teritoriale. Formal, potrivit Moscovei, tratatul de la Tartu a devenit nul în 1940, odată cu ”intrarea” Estoniei în Uniunea Sovietică.

În februarie 2014, miniștrii de externe au semnat un nou tratat de frontieră, in care lipsesc revendicările teritoriale. Părțile nu l-au ratificat însă.

Coreea de Sud

Rusia nu are granițe comune cu Coreea de Sud, dar Seulul are pretentii teritoriale pentru așa-numita insulă Knoktundo de la gura râului Tumannaya. De fapt, Coreea de Sud, ca și Coreea de Nord, consideră întreaga Peninsula Coreeană drept teritoriul său suveran, iar porțiunea în litigiu se află la granița dintre Coreea de Nord și Rusia, în teritoriul Ținutului Primorie. Insula a aparținut dinastiei coreene Joseon din secolul al XV-lea, dar în 1860 a fost ocupata de Imperiul Rus în baza Tratatului de la Peking. Coreea nu a semnat acest tratat fiind informata post factum despre acest rapt teritorial. Țara era pe atunci vasala Chinei, asa ca Rusia a decis să încheie un tratat de frontieră direct cu China. În timp, din cauza inamolirii, insula Knoktundo a capatat un brat terestru care o leaga de Ținutul Primorie.

Începand cu anul 1883, Coreea a încercat să obțină retrocedarea fostei insule Knoktundo. În 1990, Coreea de Nord, care controlează granița nordică, a încheiat un acord cu URSS, recunoscând ca sovietic teritoriul fostei insule Knoktundo în suprafață de 32 de kilometri pătrați.

Coreea de Sud nu a recunoscut acest tratat.

Taiwan

Deși nu are o frontieră comună cu Federația Rusă, Republica China (Taiwan), ca și în cazul Coreei de Sud, pretinde asupra unor teritorii ocupate de Rusia. Statul insular Taiwan, unde, la mijlocul secolului al XX-lea, după înfrângerea în războiul civil, s-a retras guvernul Kuomintang, nu recunoaște tratatele încheiate de Republica Populara Chineza și consideră China comunista ca fiind teritoriul sau suveran.

Rusia nu recunoaște oficial suveranitatea Taiwanului, dar menține relații comerciale și economice cu insula.
Teritoriul revendicat de taiwan il reprezinta una dintre cele mai mari insule de pe râul Ussuri – Kutuzov. Ea a trecut sub controlul URSS în timpul existentiei Manciuriei – stat creat de Japonia. Tratatul sovieto-chinez de graniță, încheiat în 1991, a lăsat această insulă în posesia URSS. Taiwanul nu a recunoscut acest tratat.

Taiwan 2

Un alt teritoriu disputat de Taiwan este Republica Tuva. În 1911, după revoluția națională mongolă, China a pierdut controlul asupra Mongoliei exterioare. Nobilimea din Tuva ar fi cerut protectie guvernului țarist, iar în 1914, viitoarea republica Tuva, cunoscuta atunci sub numele de Ținutul Uryanghai, a trecut sub protectoratul Imperiului Rus. În 1921, în Mongolia exterioara a fost proclamata o ”republica populară”, care în 1944 a devenit parte a RSFSR (Rusia sovietica).

Taiwanul nu a recunoscut mult timp revoluția din Mongolia și a considerat atat Mongolia cat si Tuva ca parti a teritoriului său. În 2002 și 2012, guvernul din Taiwan a declarat ca recunoașter independența Mongoliei, dar nu si a Tuvei.

Taiwan 3

Taiwanul ar dori retrocedarea si a celor 64 de sate aflate la est de râul Heilongjiang (Amur), la care China comunista a renuntat în 1991. În aceste sate au trăit chinezi care, conform Tratatului de la Aigun, din 1858, aveau dreptul să rămână pe malul stâng al Amurului, în timp ce restul terenurilor de la nord de râu erau transferate Imperiului Rus. Dar, în 1900, după ce rebelii chinezi au atacat orasul rusesc Blagoveshchensk, trupele rusești au intrat în sat și i-au forțat pe locuitorii chinezi din zonă să se mute în cealaltă parte a râului Amur.

Taiwan 4

Taiwanul pretinde si la jumătatea estică a insulei Marea Ussuri. În 1929, insula a fost ocupata de trupele sovietice în timpul conflictului pe calea ferată chino-estică. Din 1967, China a încercat să readuca insula sub controlul său. Ca urmare, partea de vest a acestei insule, împreună cu insula Tarabarov, au fost transferate Chinei comuniste în baza acordului din 2004. Estul a rămas la Rusia.

Abhazia

Abhazia, care din punct de vedere al dreptului international este parte a Georgiei, vrea să obțină jumatatea rusă a satului Aibga cu terenurile adiacente. Acum jumatatea in cauza face parte din orașul Soci și este separata de cea abhaza de râul Psou. La mijlocul anilor 1920, satul facea parte din RSFSR – iar granița cu Abhazia trecea la sud de râul Psou.

În 1929 frontiera administrativă a fost schimbată – ea trecea de-a lungul râului Psou.

În Rusia, se crede că Aibga era în tot acest timp parte a regiunii Soci. Potrivit părții Abhaze, satul era împărțit în două. Odată cu începutul conflictului georgiano-abhaz, granița cu Rusia a fost stabilită de-a lungul râului Psou.
Nerecunoscuta de comunitatea internațională, Abhazia nu renunță la pretențiile teritoriale fata de  principalul său partener economic și aliat militar.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 3,67 din 5)
Încarc...

Related Posts

8 Responses to Cu ce țări are Rusia diferende de frontieră (în afară de Japonia și Ucraina)?

 1. Gigi spune:

  ai uitat de finlanda. o parte a teritoriului finlandez din golful finic a fost ocupata de rusia.

 2. mocanu dan spune:

  DA BAI VENTIL RUSESC KIEV E RUSIA…MOSKOVIA E MAREA TATARIE UN IMPERIU AL RAULUI CARE NU ARE DECIT O LEGATURA CU RUSIA KIEVEANA ACEEA FIIND DE OCUPATIE….MOSKOVIA NU A FACUT PARTE NICODATA DIN ALIANTA SLAVILOR CONDUSI DE DUCATUL LITUANIAN CI A LUPTAT IMPREUNA CU FRATII DE SINGE TATAR SI FIN IMPOTRIVA ACESTORA….LIMBA RUSA (FACATURA LUI LOMONOSOV) ARE 40%CUVINTE SLAVE…RUSNACII ACTUALI NEINTELEGIND CE VORBESC SLAVII!!!!..SLAVII SUNT DOAR SLAVI ,IAR SLAVII ESTICI NU AU EXZISTAT NICIODATA ….ACOLO ERAU MIGRATORII GALBENI…DACA ZGIRII PIELEA UNUI RUSNAC ACTUAL EA ESTE GALBENA.

 3. mocanu dan spune:

  VAZU-SI BA VENTIL RUSESC CA A-TI FURAT DE LA TOTI????CEL MAI MARE FURT L-ATI FACUT DE LA PRETINII CHINEZI (VREO 5 ROMANII)….DECI CARE POATE FI PRETENIA RUSO CHINEZA?????CA PE TIMPUL LUI MAO???

 4. Lucia spune:

  Mujicul cu părul creţ (de la păducel)
  Fură raţa din coteţ
  Şi se jură, că nu fură
  Dar l-am prins cu raţa-n gură…

 5. Basarabia e Romania spune:

  Mai sunt si alte regiuni ocupate de imperiul „davai cias davai palton”…………..multe….
  Sa speram ca imperiul se va destrama si toate aceste natiuni isi vor recapata independenta!

 6. Bucuresti ora exacta spune:

  La multi ani România!Dar nu inteleg ce a scris băiatu’ asta aici,si anume taiwanul are pământ în rusia si mongolia?Este ca si cum Romania ar avea pretenție teritorială în portugalia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top