cultul putin2Deteriorarea relațiilor dintre Rusia și Occident a jucat un rol neașteptat în procesul de transformare a cultului personalității președintelui rus Vladimir Putin. Cu cât mai izolată de lume este Federația Rusă, cu atat mai suprarealiste sunt formele de exprimare ale cultului lui Putin, scrie ziarul german Die Welt.

Putin nu mai are nevoie de actiuni PR de tip zbor cu berzele, călărit la bustul dezvelit sau înotat în râurile siberiene. Acum el conduce un război real pentru interesele geopolitice ale Rusiei și este angajat în cucerirea de teritorii. Mass-media îl prezintă drept un mare patriot și apărător al tuturor vorbitorilor de limbă rusă in fata pericolelor reprezentate de Occident scrie ziarul german. putin macho

Cultura pop patriotica afirma ca Putin s-a transformat treptat din om bun la inima, care iubește animalele mici, într-un războinic de temut”.

Magazinele de suveniruri vând tricouri care il prezinta pe Putin in diverse ipostaze.

Die Welt amintește și despre expoziția recent deschisa la Moscova, dedicata zilei de nastere a președintelui rus. Organizatori au avut ideea slugarnica sa-l prezinte si serbeze pe Putin în calitate de Hercule modern realizand cele „12 munci.”

Pe una dintre picturile expoziției, Putin este prezentat ucigand Hidra din Lerna, ale cărei capete sunt țările occidentale. Trunchiul musculos al lui Putin este abia acoperit de un himation grecesc. hidra

Într-o mână, președintele ține un scut, iar în cealaltă o sabie. Președinte erou lupta cu un dragon cu patru capete, un cap al fiarei cu o coroană, care descrie steagul SUA fiind deja tăiat, dar mai sunt alte trei capete, simbolizând UE, Canada și Japonia, care scuipă flăcări inscriptionate sancțiuni”.

Printre alte „munci” se mai afla alipirea Crimeei, Jocurile Olimpice de la Soci, victoria asupra teroristilor și dresarea oligarhilor. Astfel de acțiuni au fost  realizat şi în trecut. Dar de la începutul crizei din Ucraina și, mai ales dupa anexarea Crimeii, cultul lui Putin a început să crească fără precedent.

Totul simultan cu militarizarea societății ruse. De exemplu, organizatorii unui festival rock au adus o rachetă balistică intercontinentală. Iar în tabere de tineret, organizate de Kremlin, tinerii sunt instruiți să folosească arme.

În plus, un adevărat cult al personalității implică si distantarea obiectului de „adoratie” fata de public. Aceasta tehnica este adesea folosita si de către conducătorii țărilor din Asia Centrală: ei încearcă să pozeze in oameni modesti care, din cand in cand, cedeaza în fata iubirii infinite a poporului.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top