„Donând o jumătate de milion Comitetului inaugural al lui Donald Trump, compania petrolieră Citgo, filiala din SUA a concernului de stat ”Petróleos de Venezuela” nu a încălcat legea, dar această donație cu siguranță că nu satisface cerințele de moralitate, mai ales ca banii posibil că au fost oferiți de Kremlin – cel puțin indirect,“ – susține Vanessa Neumann, americancă de origine venezueleană, presedintele companiei de consultanta Asymmetrica, scrie  The Daily Beast.

Conform unui document publicat recent de Comisia Electorala Federala a SUA, compania Citgo – filiala americană a companiei petroliere venezuelene ”Petroleos de Venezuela” (PDVSA) – a donat lui Trump mai mulți bani decât au oferit companii americane precum Shell sau Walmart. Pentru PDVSA aceasta contribuție este ceva cu adevărat neobișnuit: nicodata inainate Citgo nu a donat bani pentru vreun comitet prezidențial inaugural, precizeaza publicația.

Dar între donația Citgo pentru Trump și suprimarea violentă a protestelor din Venezuela (conform Procurorului General venezuelean, în utlimele saptamani de proteste au fost ucise 26 de persoane, 437 rănite, 1.289 arestate) există o legătură: în spatele lor sunt bani și influență rusă.

Ziarul continua: „Donația a fost transmisa Comitetului inaugural la câteva zile după ce Citgo (înregistrată în Delaware, cu sediul central în Houston) a constituit gaj în favoarea “Rosneft” – compania petrolieră controlată de Kremlin, – 49,9% din activele sale. Datorita acestei operațiuni, compania-mamă a Citgo – PDVSA-  a fost în măsură să efectueze plăți aferente datoriilor pe obligatiuni”.

Neumann prezice: „Dacă Venezuela va anunta default pe obligațiile sale financiare externe, compania Rosneft (adică Putin & Co.) vor prelua, fără nicio aprobare guvernamentală, mai multe rafinării, nouă conducte și câteva terminale de distribuție din estul SUA, din Texas până în Maine. Dacă Rusia obține în cele din urmă controlul Citgo, ea îi va folosi pe consumatorii americani pentru a finanța propria autocrație și brutalitatea regimului lui Assad în Siria”.

„Suntem extrem de îngrijorati de faptul că controlul Rosneft al unuia dintre cei mai mari furnizori americani de energie poate reprezenta o amenințare serioasă la adresa securității energetice a SUA, sa afecteze aprovizionarea și prețul benzinei pentru consumatorii din SUA și să vulnerabilizeze infrastructura-cheie din SUA în fața amenințărilor care planează asupra securității naționale“ – se spune într-o scrisoare semnata de șase senatori și adresată ministrului de Finanțe al SUA.

Totodata, Congresul SUA a cerut o investigație și verificare daca nu cumva Rosneft a devenit deja proprietara Citgo.

Ziarul amintește: regimul venezuelean actual se afla într-o alianță strânsă cu Rusia, China, Iran și Siria, fiind un dușman declarat al SUA. Cu atât mai ciudata aceasta generozitate fata de un candidat la presedintia SUA.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Cum a făcut Kremlinul ca Venezuela – inamicul declarat al SUA – să-l sponsorizeze pe Donald Trump?

  1. SaakasBilly spune:

    VENEZUELA VA FI PRIMITA IN „UNIUNEA STATELOR INDEPENDENTE” IN CSI !! PAI DACA „MOR DE FOAME” CU ATATA PRAPAD DE PETROL PI CAP,II INVATZA RUSII CUM SA TRAIASCA GHINE ,CU TOATA GASHCA ASTA DE SCONCSI RICANI IN SCHINARE !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top