import exportRăzboiul dintre Rusia si Ucraina a avut efect major asupra comerţului dintre cele doua tari, potrivit Serviciului de Statistică al Ucrainei. Exporturile au scăzut (ceea ce este firesc, deoarece industria din Donbas, un exportator major de metal, este parțial distrusa) și la fel si importurile, in principal din cauza deprecierii hrivnei, precum și a înghețarii indexării salariilor și a pensiilor, factori care au facut mărfurile importate mai puțin accesibile pentru cetateanul mediu din Ucraina, scrie publicatia Segodnea.

Timp de 8 luni, țara a vândut în străinătate produse in valoare de 37.68 miliarde dolari (-6.8% față de 2013) si a cumparat de  36.51 miliarde dolari (-23.5%). Pentru prima data in ultimii ani balanța comerțului exterior a iesit pe plus.

Cea mai mare scadere în comerțul extern a fost inregistrata cu Rusia, pe aceasta directie exporturile ucrainene au scăzut cu 25%, la aproape 2 miliarde de dolari, importurile au scăzut cu 27,8%, respectiv de 2,7 miliarde.

Potrivit ministrului Finanțelor de la Kiev, Oleksandr Shlapak, in septembrie scaderea comertului cu Rusia s-a accelerat brusc, ajungând la 3.5 miliarde dolari, iar până la sfârșitul anului se estimeaza un minus de 5 miliarde de dolari.

Motivul este simplu. Rusia a încetat să mai cumpere locomotive, vagoane, transformatoare și așa mai departe. Este pierderea cea mai severă, pentru ca în Occident acesta marfa nu se cauta, în contrast cu metalul ucrainean, care este solicitat. După eliminarea taxelor din partea UE, Italia a început să cumpere in cantități mari fier din Ucraina. Turcia și Polonia au crescut achizițiile de fier laminat. Această tendință va continua.

negotIn schimb, au crescut mult exporturile din sectorul agricol, cu 21,4% pentru cereale și 13,3% – ulei de floarea soarelui.

Eșecul în industria chimică are ca explicatie lipsa gazului, fara gaz nu se fabrica ingrasaminte, unul dintre principalele articole de export din Ucraina. Autoritatile inca nu stiu cum se va corecta situația.

Experții prezic o scădere în continuare a ponderii bunurilor aduse din Rusia, chiar dacă se îmbunătățesc relațiile. Pentru ucraineni, autoturismele, produsele de pește, conserve de pește, ouă, paste, lapte (mai ales iaurt), produsele de uz casnic, alimente pentru animale de companie, vodca, bere, mai ales marcile mai scumpe, vor deveni prea costisitoare.

Importurile vor crește insa dupa ce Rusia va relua livrarile de gaze in Ucraina, spune expertul pieței energiei Valentin Zemlyansky: Se vor cumpara 4 miliarde de metri cubi in valoare de 1,5 miliarde de dolari. Acest lucru va aduce din nou balanța comercială pe sold negativ, dar nu există nicio alternativă„.

Anterior, s-a raportat că exporturile ucrainene către Uniunea Europeană în mai-iunie 2014 au crescut cu 25% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Cum a fost afectat de război negoţul dintre Moscova şi Kiev

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top