Vizita președintelui rus în Grecia a avut rezultate dezamăgitoare pentru „Gazprom”, iar Moscova, din cauza jocurilor sale geopolitice, încă nu are înlocuitor pentru tranzitul de gaze din Ucraina, remarca expertul economic Andrei Gurkov, citat de DW.

Putin Tsipras

Fără nicio senzație. Vizita de două zile a președintelui rus în Grecia a fost marcata de religie, istorie, cultură, aproape deloc economie. Presa a scris mai mult despre vizita lui Vladimir Putin la Muntele Athos, și mai putin despre negocierile cu președintele grec Prokopis Pavlopoulos sau premierul elen Alexis Tsipras.

Judecând după abundența de fraze comune la conferința de presă a lui Putin și Tsipras din seara zilei de 27 mai, putem trage concluzia ca partile s-au limitat in a discuta stirile zilei. În orice caz, niciun progres semnificativ in problema conductei grecesti. Totusi, în timpul vizitei, au fost semnat mai multe documente pregătite din timp, în principal memorandumuri de intenție, iar în două cazuri semnăturile partii ruse sunt doar la nivel de secretari de stat din ministere.

„Putin are o ocazie excelentă de a revigora proiectul South Stream, a scris DW în ajunul călătoriei presedintelui rus in Grecia…”La urma urmei, acest lucru rămâne pe ordinea de zi”, a spus Putin însuși cu o zi înainte de sosirea sa la Atena, potrivit ziarului grec „Kathimerini”.

În favoarea acestei ipoteze era faptul că, pe 26 mai, în ajunul excursiei sale în Grecia, Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu Aleksandar Vucic, prim-ministrul Serbiei, unul dintre promotorii cei mai activi ai „South Stream”. Cu o zi mai devreme, pe 25 mai, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a vizitat Ungaria – o altă țară foarte interesată de construirea conductei. Judecând după declarațiile de la Budapesta, în timpul negocierilor au fost discutate traseele de transport a gazelor. După cum a subliniat apoi Lavrov, „Gazprom analizeaza posibilitatea unor proiecte suplimentare pe flancul sudic al Europei”.

Mai mult decât atât, mass-media a transmis declarația consilierului prezidențial Iuri Ușakov că „grecii sunt încă în favoarea reanimari într-o formă sau alta a South Stream, în speranța obținerii de venituri din tranzitul de gaze”. Toate acestea au creat impresia că se pregătește terenul pentru adoptarea unei decizii privind revigorarea proiectului, pe care Putin l-a anulat în decembrie 2014 de dragul altui proiect – „Turkish Stream”.

Pariu demonstrativ pe „Nord Stream-2”

Cu toate acestea, Putin nu a vrut sau nu a putut sa rezolve la Atena aceasta problema restanta. Nu vom ghici de ce. Vom reflecta însă ce înseamnă faptul că nu există nicio soluție pentru o noua conducta pe ”flancul sudic al Europei”. Pentru „Gazprom” asta inseamna mentinerea in stare de suspensie costisitoare (de circa 18 luni) problema noilor conducte către UE, spune Gurkov.

La inceput, monopolul rus a investit în proiectul „South Stream”, iar apoi a fost forțat să se mute pe „Turkish Stream”. Dupa ce a devenit clar ca acesta este ”nascut mort”, a fost reînviata imediat ideea extinerii „Nord Stream” cu ”Nord Stream-2”, iar în luna februarie a acestui an, Rusia a ajuns la un acord cu partenerii italieni si greci pentru punerea în aplicare a conductei ITGI Poseidon. Această conductă presupune livrarea de gaz din Grecia de nord-est spre sud-vest, până la Marea Ionică și de acolo – pe sub mare – în sudul Italiei.

Aceste etape au indus sentimentul ca urmeaza revigorarea partii subacvatice a „South Stream”, precum și unele dintre segmentele acestuia de pe teritoriul Bulgariei – și că în ITGI Poseidon va urma sa curga în scurt timp gaz rusesc pompat din portul Anapa. În 2015, Vladimir Putin s-a întâlnit de două ori, în Rusia, cu Alexis Tsipras, și de două ori au fost negocieri cu privire la conducta de gaz rusesc din Grecia.

Acum, președintele rus sosește la Atena, unde totul pare a fi gata pentru o decizie privind South Stream, iar Putin vorbeste despre… „North Stream-2”.

Mai surprinzator este ca fostul ofiter de informatii (adica întotdeauna foarte bine informat), actualul presedinte a spus o frază ciudată: „Sper că, în orice caz, în acest proiect nu va interveni nimeni” – ca și cum el nu stie ca această conducta este în prezent puternic contestata si rasunator respinsa de un număr de țări ale UE. Exista indoieli privind utilitatea Nord Stream-2 si la Bruxelles.

Pe scurt, „Gazprom” ramane in stare de suspendare, pentru ca nu există nicio garanție că „Nord Stream-2”, la care Putin viseaza mai nou, va fi realizat cu adevarat. Pentru Kiev este o veste foarte buna și înseamnă că Moscova nu are inca nicio varianta capabilă, în viitorul apropiat, să înlocuiască tranzitul gazului rusesc prin Ucraina.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (9 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Cum a lăsat Putin cu ”ochii în soare” cea mai mare companie din Rusia

  1. ion spune:

    S-au prostit si grecii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top