KaliningradÎn timp ce lumea privea cu ingrijorare manevrele militare bruște ale Flotei de Nord a Rusiei în apropiere de Cercul Arctic, Moscova pe ascuns îşi înarma şi mai tare una dintre cele mai militarizate regiuni din Europa – Kaliningrad.

Prins între Polonia și Lituania și cu acces convenabil la Marea Baltică, în fostul oraș german, orasul natal al filosofului Kant,  Flota Mării Baltice a livrat noi rachete strategice „Iskander”, care pot lovi nu doar Varșovia și Vilnius, dar chiar si Germania, potrivit Newsweek.

De mai mulți ani, Rusia livreaza în regiune arme noi, avansate, cum ar fi sistemul de rachete anti-aeriene S-400. Potrivit centrului analitic polonez  Casimir Pulaski, acesteface pa livrari fac parte din programul in valoare de 19 trilioane de ruble de creștere a cotei de arme moderne în arsenalul armatei ruse de la 10% la 70%. În cadrul acestui program, forțele armate vor dobândi 120 de sisteme „Iskander”, 600 de aeronave, 1.100 de elicoptere, 100 de nave şi 2.300 de tancuri. O parte importanta a acestor „grei” ai armatei ruse a fost recent adusa în orasul natal al filosofului Immanuel Kant.Iskander

Kaliningrad este dependent de livrările de pe continent. Totul, „de la haine, la vodca” se aduce din Rusai prin Lituania. Ministrul de externe lituanian a declarat recent că ţara sa ar putea decide să opreasca acest flux. Potrivit fostului premier și actualul șef al opoziției parlamentare în Lituania Andrius Kubilius, tranzitul spre Kaliningrad ar putea deveni pentru Rusia o scuză convenabilă pentru un atac: „Ei au destulă imaginație pentru a încerca ceva diferit de Crimeea”.

Dacă tancurile și avioane de luptă strica somnul de noapte al vecinilor Rusiei, „Iskander” in schimb reprezinta o altfel de amenințare. Acest sistem de rachete este capabil să lanseze atât rachete convenționale cat și nucleare, cu o mai mare precizie decât predecesorii săi. Un focos „Iskander” convențional poate lovi o țintă la o distanță de 400 km, cu o precizie de cinci metri. Dar distanta de zbor al unui Iskander poate atinge si 700 de km, astfel ca Rusia poate lansa o rachetă, de exemplu, în parlamentul german, spune revista.

S-400 rachetePuterile nucleare păstreaza secret locul amplasarii focoaselor nucleare, de aceea nu se stie dacă acestea exista în Kaliningrad. Dar, având în vedere viteza cu care se poate transporta şi instala un astfel de focos, acest amanunt aproape ca nu mai contează.

După cum a subliniat fostul ministru al apărării a Lituaniei Rasa Juknevičienė, infrastructura armelor nucleare tactice in Kaliningrad nu a fost niciodata demontata.

Dar in afara de riscul militar, Kaliningrad a devenit si un nod al traficului de contrabanda in Europa. Daca inainte de sanctiuni traficantii locali se „indeletniceau” cu contrabadanda de tigari în Europa, acum in regiune s-a format un nou segment de piața neagră, pe care se tranzactioneaza tot ce este interzis la comerti intre Rusia si Occident.

Și, în ciuda tuturor acestor amanunte, Kaliningradul se promovează în mod activ pe piata turismul, în special al turismului de sănătate.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top