EbolaÎn aprilie 1972, mai mult de 170 de tari, inclusiv Statele Unite și Uniunea Sovietică, au semnat Convenția privind interzicerea dezvoltării, producerii și stocării de arme biologice.

Cu toate acestea, în timp ce Statele Unite ale Americii s-au conformat cu termenii si conditiile Conventiei (președintele american Richard Nixon a declarat armele bacteriologice în afara legii în 1969), Uniunea Sovietică, în 1973, a început să dezvolte un nou program agresiv de arme biologice numit „Biopreparatscrie jurnalistul german de la Die Welt, Hans Rühle.

Potrivit coordonatorului stiintific al proiectului, Kanatzhan Alibekov (în Occident, de asemenea, cunoscut sub numele de Ken Alibek ), care a emigrat în Statele Unite în 1992, „Biopreparat„, a fost un analog sovietic al programului  american început în 1942Project Manhattan. Potrivit acestuia, programul sovietic a fost la fel de vast și de secret. In perioada de vârf a proiectului in cadrul acestuia lucrau până la 60 de mii de oameniiaproape la fel multi ca în cadrul programului nuclear sovietic.

Ken Alibek

Ken Alibek

Uniunea Sovietică, creând prima industrie a armelor de război biologice, a devenit cea mai mare și singura superputere bacteriologica din lume„,   scrie în cartea sa Alibek. Despre existenta proiectului, prima dată în lume s-a aflat în 1989, cand despre acesta a vorbit unul dintre cei mai importanti oameni de stiinta sovietici în dezvoltarea de arme biologice – Vladimir Pasechnik.

În total, oamenii de stiinta sovietici au lucrat cu 20 de bacterii si virusi, transformand toti acesti agenti patogeni in redutabile arme biologice. O atentie deosebită a fost acordata virusul mortal Ebola, pentru care încă nu și-a dezvoltat un vaccin, se spune în articol.

URSS a obtinut tulpini de Ebola de la Institutul belgian pentru medicina tropicala. De la mijlocul anilor 1980 „Biopreparat”  a început să lucreze la crearea unei versiuni militare a virusului ușor de transportat, stabil în ceea ce privește factorii externi gen temperatura și umiditatea și cu un grad ridicat de contagiune, se spune în articol.

În același timp, Uniunea Sovietică a demarat o nouă eră în crearea de arme biologice oamenii de stiinta sovietici au învățat cum să manipuleze genele si sa combine diversi virusi, ceea ce a oferit un domeniu practic nelimitat de activitate.

Una din ”reusitele” URSS a fost încrucisarea ciumei cu virusu Ebola. Potrivit lui Alibek, noul virus rezultata f ost denumit Himera”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Cum a transformat Rusia virusul Ebola într-o armă biologică

  1. didi spune:

    nu stiu de unde sunt compilate informatiile din articol, dar e o mare varza… proiectul manhattan a fost proiectul primei bombe atomice americane, nicidecum un proiect pentru arme bacteriologice… ken alibek e o somitate in domeniu, dar afirmatiile din articol au fost facute in anii 90 -2000, in timpul audierilor din conrgesul american, au aparut si intr-o carte scrisa de el, deci nu e nicio noutate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top