ceceniIn Donbas, pe langa conflictul ruso-ucrainean, de baza, se desfasoara in paralel un conflict extrateritorial cecen: luptatori din Cecenia participa la razboi atât de partea rebelilor, cât și de partea fortelor ucrainene, constata La Repubblica.

„Punctul 10 al acordului de încetare a focului semnat la Minsk pe 12 februarie prevede retragerea tuturor trupelor străine, arme grele și mercenari” – scrie publicatia italiana.

Dar în estul Ucrainei există un conflict în conflict, un fel de matrioska a conflictului: un război civil mai mic desfășurat în afara teritoriului național între paramilitari care vorbesc aceeasi limba, fac parte din aceeasi natiune, au aceeasi religie. Este vorba despre gruparile armate cecene, dintre care unii lupta de partea DNR si LNR, iar altii de partea Kievului.

Primele stri privind prezenta luptatorilor ceceni in razboiul din Ucraina au apărut în mai 2014. Atunci, batalionul cecen „Vostok” (unitate militara din cadrul fortelor armate ruse) a oferit sprijin separatistilor in eliminarea unor luptători suspectati de banditism. Tot atunci, in luna mai, influentul lider cecen Ramzan Kadirov a initiat negocieri directe cu autoritățile de la Kiev cu privire la eliberarea a doi jurnaliști ruși arestați de către partea ucraineană. Eliberarea jurnalistilor i-a adus lui Kadirov recunoștința publica din partea lui Putin.Batalionul Vostok

Kadîrov a negat întotdeauna implicarea cecenilor în evenimentele din Ucraina, desi de cateva ori a amenintat ca va pune personal mana pe arma si va veni sa lupte de partea separatistilor. El spunea ca dacă luptatorii de origine cecenă sunt prezenti în Ucraina sau în Siria și iau parte la ostilități, nu inseamna neapărat ca vorbim despre cetățeni ruși, a spus el, pentru că în Occident există o diasporă cecena mare, la fel și în țările din Orientul Mijlociu, inclusiv în Iordania și Turcia. „Este imposibil sa controlam acțiunile fiecarui cecen dincolo de granițele naționale”, – a spus Kadîrov.

Dar prezența luptătorilor ceceni in estul Ucrainei este o realitate greu de contrazis. Numărul lor este dificil de estimat, dar acești oameni nu ascund prezența și identitatea lor națională și se numesc voluntari, respingând suspiciunile și acuzațiile Kievului ca ar fi mercenari in solda Moscovei.

Batalionul „Vostok” a fost creat în timpul celui de-al doilea razboi ruso-cecen la initiattiva GRU ca instrument de presiune politică asupra clanului Kadîrov. Batalionul „Vostok” si batalion „Zapad” au jucat un rol important si in campania militara ruseasca din Georgia, luptand de partea osetinilor și a separatiștilor abhazi. De fapt, tot atunci au avut loc si primele ciocniri dintre luptatorii voluntari ucraineni, sositi in spirjinul aliatilor georgieni, si cecenii lui Kadirov. A fost ”preludiul” a ceea ce se întâmplă astazi în Donbas.
Isa Munaev
În ultimele luni, problema prezenței cecenilor în conflictul din Ucraina a luat o întorsătură neașteptată: a devinit cunoscuta prezenta unei alte unitati de lupta cecene, alcatuita din veterani ai războiului ruso-cecen din 1999. Batalionul era condus de Isa Munaev (ucis in lupte, foto), cecen etnic, dar naturalizat danez. Munaev, fost general al Republicii Icikeria, si-a numit batalionul in cinstea lui „Dudaev” (liderul rebeliunii anti-ruse). Ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov a hotărât problema juridica legata de faptul că soldații batalionului nu sunt cetățeni ucraineni, oferindu-le la pachet acte ucrainene și i-a trimis fără ezitare pe fron. Munaev explica prezenta batalionului cecen in Ucraina in felul urmator:

„Ucrainenii sunt parte integranta a luptei împotriva imperialismului rusesc și împărtășesc eforturile noastre de decolonizare a Caucazului”.

Popor cu traditie razboinica, cecenii sunt implicati în războiul din Ucraina de ambele parti. Acest război poate fi numit un fel de razboi civil extrateritorial al cecenilor, in care se confruntă formațiunile miitare loiale lui Ramzan Kadirov, cu  reprezentanți ai diasporei, care luptă împotriva Moscovei. Este vorba despre mai vechea confruntare brutala între cecenii musulmani care practică wahhabismul și susțin crearea unui Emirat Caucazian și cecenii loiali ”tradatorului” Ramzan Kadirov. Ambele părți sprijina armate formate în totalitate din creștini ortodocsi.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top