nis gazpromPoliţia sârbă investighează privatizarea din 2008 a companiei energetice de stat NIS, al cărei acţionar majoritar este acum grupul rus Gazprom Neft, a anunţat Ministerul de Interne de la Belgrad, transmite Reuters.

În 2008, Gazprom Neft a achiziţionat o participaţie de 51% în NIS, pentru 400 milioane de euro, într-o perioadă în care Guvernul sârb era condus de actualul lider al opoziţiei, Partidul Democrat. Privatizarea s-a făcut într-un moment în care Serbia se baza pe dreptul de vot al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU pentru a bloca orice sprijinire de către Naţiunile Unite a declaraţiei de independenţă a Kosovo.

Momentan, poliţia nu poate să spună dacă a existat sau nu şantaj (sau o condiţionare) a Kremlinului în ceea ce priveşte votul Moscovei in ONU în problema Kosovo, în schimbul privatizării comaniei de stat sârbe.

Totuşi, chiar şi în momentul privatizării, unii politicieni au afirmat că tranzacţia a subevaluat masiv valoarea de piaţă a NIS.

„O echipă specială de investigaţii va verifica toate faptele şi circumstanţele legate de privatizarea NIS”, a anunţat Ministerul de Interne de la Belgrad.

Vânzarea a făcut parte dintr-un acord mai amplu între Rusia şi Serbia, care a inclus şi angajamentul de a construi gazoductul South Stream prin Serbia şi construirea unei facilităţi de stocare a gazelor naturale.

Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagră. În Bulgaria se va ramifica în două – spre nord, prin Serbia, Croaţia, Ungaria, Slovenia, Austria, şi spre sud, către Grecia şi sudul Italiei. Secţiunea submarină dintre Rusia şi Bulgaria va avea 900 km lungime.

Acţionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia) cu 20%, şi Wintershall Holding (Germania) şi EDF (Franţa) cu câte 15%. Gazprom a înfiinţat deja companii mixte cu societăţi din Austria, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Grecia, Ungaria şi Serbia.

Luna trecută Gazprom a anunţat că subsidiara sa Tsentrgaz a câştigat procedura de licitaţie pentru construcţia secţiunii din Serbia a gazoductului South Stream, un proiect pe care Uniunea Europeană încearcă în prezent să-l blocheze.

Premierul sârb Aleksandar Vucic a reafirmat recent că Serbia îşi doreşte să devină membră a Uniunii Europene, dar a subliniat că ţara sa nu vrea să îşi deterioreze relaţiile cu Rusia în acest proces.

NIS Petrol deţine, în acest moment, 15 staţii de distribuţie a carburanţilor în România, sub brandul Gazprom, şi vrea să-şi dubleze numărul benzinăriilor până la finele anului, după investiţii de 15-20 de milioane de euro.

Totodată, NIS Petrol deţine şi concesiunea a şase perimetre petrolifere de explorare în vestul României. Patru dintre ele sunt în colaborare cu canadienii de la East West Petroleum, unul – în parteneriat cu Moesia Oil and Gas, iar al şaselea – împreună cu Zeta Petroleum.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top